Καταφύγιο στη Λωρίδα της Γάζας φτιάχνει αναπηρικά καροτσάκι για τα ζώα από παιχνίδια και ποδήλατα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ένα διαφορετικό καταφύγιο ζώων, στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αφιερωθεί στο να βοηθάει αδέσποτα ζώα που είναι ανάπηρα. Χρησιμοποιεί μέρη παιχνιδιών και παιδικών ποδηλάτων για την κατασκευή συσκευών κινητικότητας για γάτες και σκύλους με αναπηρία, εν μέσω έλλειψης πρόσβασης σε εξειδικευμένα προσθετικά.
Εργαζόμενοι στο Sulala Society for Animal Care Sulala Animal Rescue εργάζονται για να τοποθετήσουν σε 32 ανάπηρα ζώα αυτοσχέδια αναπηρικά καροτσάκια ή τεχνητά μέλη από ανακυκλωμένο ξύλο και μέταλλο.
“Τα ζώα εξαντλούνται όταν παραλύουν. Επομένως τους δίνουμε κάτι που τους επιτρέπει να περπατούν και να νιώθουν φυσιολογικά”, είπε ο Said Al-Aer, ο οποίος βοηθά στη λειτουργία του καταφυγίου. Το καταφύγιο υποστηρίζεται από δωρεές φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Αυστραλία και τη Βρετανία.
Σε μια παράλυτη από χτύπημα αυτοκινήτου σκυλίτσα, τη Λούσι, δόθηκε ένα αναπηρικό καροτσάκι, κατασκευασμένο με τροχούς από ένα πεταμένο παιδικό ποδήλατο. Η σκυλίτσα γλιστράει το σώμα της μέσα από μια ζώνη και ακουμπάει τα πίσω της πόδια άνετα πάνω από το πίσω μέρος ενός μεταλλικού πλαισίου που συνδέεται με τους τροχούς.
“Είναι ρυθμιζόμενο στο μέγεθος του σκύλου”, είπε ο Ismail Al-Aer, ο οποίος σχεδίασε τη συσκευή. Ο Ismail δημιουργεί παρόμοιες κατασκευές για γάτες χρησιμοποιώντας μικρότερους τροχούς από μικρότερα παιχνίδια.
Στη Γάζα δεν υπάρχουν εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για ζώα. Αν και υπάρχουν δύο κέντρα προσθετικών, αυτά επικεντρώνονται στην παροχή τεχνητών μελών σε περίπου 1.600 ακρωτηριασμένους ανθρώπους στη Λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα με τα ισραηλινά στρατεύματα.
“Τα κέντρα δεν προσφέρουν υπηρεσίες σε ζώα, καθιστώντας την πρωτοβουλία αυτή του καταφυγίου ακόμη πιο σημαντική”, αναφέρει ένας κτηνίατρος του καταφυγίου. “Οι ακρωτηριασμοί μειώνονται, καθώς και τα έλκη και οι πληγές που προκύπτουν από τα ζώα που σέρνονται”. 
Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948, με βάση τη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

(Reuters Photo)

MOHAMMED ABED / AFP

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο