Κεφαλονιά: Εθελοντές περιθάλπουν φώκια που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι και χωρίς ένα μάτι

από Μυρτώ Τζώρτζου
Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μέρες η περίθαλψη ενήλικης θηλυκής Μεσογειακής φώκιας στο νησί της Κεφαλονιάς.
Το ζώο, όπως αναφέρει η MOm – Monachus monachus (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), εντοπίστηκε από την τοπική περιβαλλοντική ομάδα Wildlife Sense στο Αργοστόλι μέσα σε ιδιωτικό χώρο, 30 μέτρα από την παραλία. Είχε τραύμα στο κεφάλι σε πολύ άσχημη κατάσταση ενώ από τις πρώτες εκτιμήσεις φαινόταν πως είχε χάσει το αριστερό του μάτι.
Η ομάδα διάσωσης της MOm βρέθηκε την Τετάρτη, στις 8 Δεκεμβρίου, στην Κεφαλονιά και με τη βοήθεια της κτηνιάτρου Σπυριδούλας Βαβάση καθώς και τους ανθρώπους της Wildlife Sense, και υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Νατάσας Κομνηνού, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Έγινε καθαρισμός του τραύματος της φώκιας και χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Το πρωί της Πέμπτης, 9 Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκε πως το ζώο επέστρεψε στη θάλασσα έχοντας ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Οι εθελοντές της οργάνωσης αναφέρουν: “Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την ανάνηψη του ζώου και είναι πιθανό να βγει να ξεκουραστεί σε κάποια παραλία της περιοχής. Παρακαλούμε τους κατοίκους της περιοχής εάν τυχόν εντοπίσουν το τραυματισμένο ζώο, να μην το πλησιάσουν, να μην επιχειρήσουν να το ταΐσουν, να το βρέξουν ή να το οδηγήσουν προς τη θάλασσα. Πρόκειται για ενήλικο ζώο και υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει απρόβλεπτα. Είναι σημαντικό να ειδοποιηθεί άμεσα η MOm στο 6942494471 ή η τοπική οργάνωση Wildife Sense στο 6984865941 έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση του ζώου αλλά και να συνεχιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του.”  MOm – Monachus monachus

 

Υιοθεσία Φώκιας (mom.gr)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο