Κεραμωτή Καβάλας: Θλιβερές εικόνες από το έθιμο κουρμπάνι- Πρόβατο, δεμένο, στο προαύλιο εκκλησίας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Για όσους δεν γνωρίζουν υπάρχει ένα βάρβαρο έθιμο-και δεν είναι το μόνο φυσικά- που λέγεται κουρμπάνι ( γουρμπάνι, κουλμπάνι).

Σε αρκετά χωριά της Δράμας, όπως και σε πολλά άλλα μέρη, ιδιαίτερα του Βορειοελλαδικού χώρου, συνηθίζεται σε γιορτές διαφόρων αγίων το έθιμο αυτό, το οποίο αποτελεί μορφή θυσίας.

Κουρμπάνι λέγεται το ζώο- αρνί, αγελάδα, μοσχάρι ή ταύρος- που θυσιάζεται, καθώς και όλη η τελετουργία στο σύνολό της. Προέρχεται από την τουρκική λέξη kurban, που σημαίνει θύμα. Σύμφωνα με το εθιμικό τελετουργικό, το ζώο προσφέρεται στην εκκλησία ως τάμα ή αγοράζεται από την οικεία εκκλησιαστική επιτροπή. Το κρέας του, αφού μαγειρευτεί και ευλογηθεί από τον ιερέα, μοιράζεται στο εκκλησίασμα.

Οι φωτογραφίες που ανάρτησαν οι Πολίτες Δήμου Νέστου δείχνουν τη φρίκη αυτού του βάρβαρου εθίμου. Το αρνάκι της φωτογραφίας βρέθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής, στην Κεραμωτή Χρυσούπολης της Καβάλας, δεμένο με κόμπο στο λαιμό, δεμένο στα πόδια, μέσα σε δύο τσουβάλια και παρατημένο εκεί. Το είχαν τάξει στην εκκλησία. Όταν βρέθηκε, ευτυχώς δεν ήταν πεθαμένο. Ανέπνεε.

Το πήραν άνθρωποι για να το σώσουν. Όπως μαθαίνουμε, το ζώο ζει και φιλοξενείται από κτηνοτρόφο. Φυσικά δεν ξέρουμε το μέλλον του σε έναν κτηνοτρόφο.

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Έθιμα σαν αυτά- και σαν πολλά άλλα- δεν θα πρέπει να είναι νόμιμα. Μιλάμε για κακοποίηση ζώου. Η κακοποίηση δεν διώκεται; Μήπως έχουμε καταλάβει λάθος; Ή επειδή έχει να κάνει με την εκκλησία, αλλάζει η νομοθεσία…

Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι η Αγία Κυριακή γιορτάζει στις 7 Ιουλίου και όχι τώρα τον Ιούνιο, κάτι που κάνει πολλούς να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς έγινε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο