Κλείνει ο σκουπιδότοπος Κομοτηνής: Πάνω από 350 σκυλιά θα μείνουν χωρίς φαγητό και στέγη- Έκκληση για βοήθεια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι χωματερές στη χώρα μας είναι γνωστοί τόποι όπου βρίσκουν καταφύγιο αμέτρητα αδέσποτα ζωάκια. Είτε κάποιοι τα πετάνε εκεί είτε πηγαίνουν μόνα τους για να μπορέσουν να φάνε κάτι από τα σκουπίδια και να επιβιώσουν. Εκεί γεννάνε, εκεί πολλαπλασιάζονται, εκεί ζουν, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη τέτοιες χωματερές. Στην Αθήνα παντού. Ασπρόπυργος, Λιόσια κτλ. Αμέτρητα ζώα εκεί μέσα. Το ίδιο και στην περιβόητη χωματερή στο Λουτράκι. Και τι δεν έχει ειπωθεί για αυτήν την άθλια και παράνομη χωματερή.

Όμως τι γίνεται όταν κλείνει μια χωματερή; Τι κάνουν τα ζώα; Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί, όπως αναφέρουν οι Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής, με το σκουπιδότοπο της Κομοτηνής. Τα πράγματα δυστυχώς θα είναι πολύ άσχημα για τα ζώα εκεί καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτά. Τι θα απογίνουν; Πού θα πάνε; Πού θα ζήσουν; Πώς θα ζήσουν;

Δείτε τι γράφουν η ομάδα και ο εθελοντής Μάκης Σαλασίδης για το θέμα αυτό. Και ας τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε ώστε να βοηθήσουν και αυτοί τα άτυχα αυτά ζώα που θα δουν την ήδη άθλια ζωή τους να διαλύεται και αυτή. Και πάνω από όλα ας βοηθήσουμε τα αμέτρητα εκεί κουταβάκια που δύσκολα θα επιβιώσουν. Υπολογίζονται ότι είναι πάνω από 50-60:

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – 350+ ΣΚΥΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ

Κλείνει ο σκουπιδότοπος της Κομοτηνής αφού όλα τα οικιακά απόβλητα θα διοχετεύονται πλέον στην καινούρια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι, και τα υπάρχοντα σκουπίδια θα μεταφερθούν στην Αλεξανδρούπολη εντός της εβδομάδας με αποτέλεσμα τα αδέσποτα σκυλιά που – δυστυχώς – ζούσαν και τρέφονταν εκεί, θα μείνουν χωρίς τροφή και αναγκαστικά θα μετακινηθούν στα γειτονικά χωριά και την πόλη της Κομοτηνής.

Πρόκειται για μία αρρωστημένη κατάσταση, για την οποία οι δημοτικές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια όλα αυτά τα χρόνια. Βόλευε τα σκυλιά να τρώνε από τα σκουπίδια και να μένουν στο κολαστήριο του σκουπιδότοπου, όπου οι γέννες ήταν ανεξέλεγκτες (ποτέ το δημοτικό κυνοκομείο δεν ασχολήθηκε με το θέμα), όπου είχαμε τερατογενέσεις (από τα χημικά που έτρωγαν τα σκυλιά) και φυσικά πολλαπλούς θανάτους τόσο των κουταβιών, που πέθαιναν από τις αρρώστιες ή τα πατούσαν τα απορριμματοφόρα όσο και ενήλικων σκυλιών. Πολλά σκυλιά βέβαια σταδιακά έμπαιναν και μέσα στην πόλη για να γλυτώσουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αστικών αδέσποτων.

Για το θέμα αυτό γνώριζαν πολλοί εμπλεκόμενοι αλλά η σιωπή τους κάλυπτε τις ευθύνες. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, πριν από 3 χρόνια, είχαν μετρήσει 250 ενήλικα σκυλιά και 185 κουτάβια! Σήμερα τα ενήλικα σκυλιά πρέπει να είναι πάνω από 300 και τουλάχιστον 50 – 60 κουτάβια ενώ υπάρχουν από ό,τι είδαμε πολλές έγκυες σκύλες καθώς και πολλά άρρωστα σκυλιά.
Τα δύστυχα ζώα ζουν σε μεγάλες αγέλες και περιφέρονται από τον σκουπιδότοπο μέχρι το χωριό Κάλχας, ενώ τα πιο πολλά είναι ακοινωνικοποίητα και πολύ φοβικά. Το πρωί που πήγαμε στο χώρο μπορέσαμε να φωτογραφίσουμε μόνο μία αγέλη και διάσπαρτα σκυλιά και κουτάβια.

Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: στο χώρο αυτό μας είχε απαγορευτεί η πρόσβαση πριν από πέντε περίπου χρόνια. Απαγορευόταν η είσοδος στους πολίτες, μας έλεγαν οι φύλακες. Για αυτό μη γράφετε άσχετα σχόλια όταν δεν ξέρετε το θέμα.

Η ομάδα μας κάνει έκκληση σε όλους τους φιλόζωους πολίτες ανά την Ελλάδα να βοηθήσουν με τροφές και σε όσους γνωρίζουν συλλόγους από το εξωτερικό ή το εσωτερικό που μπορούν ουσιαστικά να βοηθήσουν, να μας φέρουν σε επαφή μαζί τους.
Χρειάζονται να γίνουν, πέραν των στειρώσεων, πολλές θεραπείες και να σωθούν σε πρώτη φάση τα κουτάβια από τον πλήρη αφανισμό.
Θα απευθυνθούμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών και όπου χρειάζεται για να βρεθεί μια κάποια λύση.

Αλλιώς η αδράνεια δεκαετιών θα έχει άσχημα αποτελέσματα.

Ρεπορτάζ: Μάκης Σαλασίδης

Σας παρακαλούμε ας ενωθούμε όλοι να κάνουμε κάτι για τα ζώα! Τροφές, φάρμακα και χρήματα έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σε πρώτη φάση. Και οποιαδήποτε φυσικά άλλη βοήθεια που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Επικοινωνήστε εδώ 👉Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο