Καταφύγια Σπάρτης: Νεκρά κουτάβια και αλυσοδεμένα ζώα κάτω από τον ήλιο σε άθλια σπιτάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν εθελοντές φιλόζωοι της Σπάρτης ανάρτησαν στα social media φωτογραφίες από το δημοτικό καταφύγιο της πόλης. Φωτογραφίες σοκαριστικές, με ζώα νεκρά σε αποσύνθεση, πεταμένα εντόσθια για φαγητό απαράδεκτες συνθήκες διαμονής, ζώα σκελετωμένα από την πείνα, άρρωστα και ανεμβολίαστα, ακατάλληλοι χώροι, παντού βρωμιά. Ένα εντελώς παράνομο καταφύγιο. Ένα καταφύγιο πραγματικό κολαστήριο.

Φυσικά, όπως είναι λογικό, οι αντιδράσεις φιλόζωων ανθρώπων ήταν πολλές. Αυτή η δημοτική αρχή είχε αφήσει τα ζώα να αργοπεθαίνουν παρανομώντας σε όλα. Θυμίζουμε ότι δήμαρχος τότε ήταν ο Ευάγγελος Βαλιώτης.

Μετά τη μήνυση που έγινε για την τραγική κατάσταση του κυνοκομείου συνελήφθη ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, Σταύρος Αργυρόπουλος, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η ΠΦΠΟ (Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία) ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν στέλνοντας σε Αστυνομία, Δήμο, εισαγγελέα, κτηνιατρική υπηρεσία και γενικά παντού επιστολές. Οι διαμαρτυρίες πολλές.

Τι δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βαλιώτης σε αυτές τις κατηγορίες; Αυτά που λένε όλοι οι Δήμοι σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες κτλ κτλ. Θράσος απίστευτο φυσικά, γιατί, α μη τι άλλο, υπήρχαν οι φωτογραφίες.

Και ας δούμε το σήμερα

Σήμερα, δυο χρόνια μετά. Τα καταφύγια είναι δύο, αυτό στο Ξηροκάμπι και αυτό στην Αγία Κυριακή. Στη θέση του Δημάρχου είναι ο κ. Πέτρος Δούκας. Ο κ. Δούκας σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο George Washington, διοίκηση επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο Columbia και οικονομικά στο New York University, του οποίου αναδείχτηκε διδάκτωρ των οικονομικών. Αντιδήμαρχοι είναι ο κ. Αθανάσιος Καρλαύτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων και Ανάπτυξης.

Όταν λοιπόν ο κ. Δούκας ανέλαβε το 2019 τη δημαρχία, έδωσε διάφορες υποσχέσεις για τα δύο αυτά καταφύγια θέλοντας να δείξει ότι η κατάσταση θα αλλάξει και τα ζώα- 300 περίπου συνολικά- θα ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Σύμφωνα με το νόμο δηλαδή.

Όμως εδώ και πολύ καιρό είχαμε πολλές καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν στους δύο αυτούς χώρους. Το ίδιο έργο δηλαδή. Με άλλη δημοτική αρχή αυτή τη φορά.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες εθελοντές φιλόζωοι επισκέφτηκαν τα δυο καταφύγια και έβγαλαν φωτογραφίες από έξω, καθώς τους έχει απαγορευτεί η είσοδος. Άνθρωποι δραστήριοι στα φιλοζωικά που έχουν επανειλημμένως ζητήσει από το Δήμο να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες των ζώων εκεί, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Αυτό βέβαια φαντάζει αστείο και γίνεται μια ζωή στη χώρα μας. Να ζητάς να κάνεις εθελοντικά τη δουλειά του άλλου, για την οποία πληρώνεται, και να σου λέει όχι.

Τα δυο αυτά καταφύγια είναι κολαστήρια. Οι εικόνες για άλλη μια φορά είναι φριχτές. Νεκρά κουταβάκια, ζώα μονίμως αλυσοδεμένα, κάτω από τον ήλιο και μέσα σε άθλια σπιτάκια. Σπιτάκια που μας θυμίζουν την κόλαση των βαρελόσκυλων. Σπιτάκια που με τη ζέστη τα ζώα στην κυριολεξία λιώνουν. Δυο άθλια καταφύγια αφημένα εντελώς. Παρανομίες; αμέτρητες. Από πού να ξεκινήσουμε.

Δέκα περίπου μήνες από την ανάληψη της δημαρχίας από τη νέα δημοτική αρχή, δεν υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος στα καταφύγια. Τα ζώα μπαίνουν ανεμβολίαστα. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα κουταβάκια θερίζονται από τύφο. Αλλά όποιο πέθανε πέθανε. Με αυτό θα ασχοληθούμε τώρα; Σιγά την απώλεια.

Και για να σοβαρευτούμε. Είναι εγκληματικό να βάζεις ζώα ανεμβολίαστα μαζί με άλλα. Και παράνομο. Αλλά σας θυμίζω ότι τα ζώα δεν ψηφίζουν.

Βλέποντας οι εθελοντές την κατάσταση και την όλη υπόλοιπη φρίκη κάλεσαν Αστυνομία και έγιναν μηνύσεις. Οι φωτογραφίες που τράβηξαν έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου εξοργίζοντας πολύ κόσμο.

Υπάρχει ένα ανέκδοτο σε όλη την ιστορία. Η ανάρτηση αυτές τις μέρες του αντιδημάρχου Μιχάλη Βακαλόπουλου, (θα τη δείτε πιο κάτω) στο Facebook που λέει με λίγα λόγια ότι ο Δήμος κάνει τα πάντα για την ευζωία των ζώων στο καταφύγιο.

Α, και τελειώνει με αυτό: “Ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο συμπεριφοράς στα ζώα”. Μαχάτμα Γκάντι

Ένα ζώο δηλαδή που είναι μόνιμα αλυσοδεμένο σε ένα σπιτάκι-βαρέλι κάτω από τον ήλιο, συχνά ανεμβολίαστο και πιθανόν άρρωστο, είναι πολιτισμός σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο. Το ακούσαμε και αυτό.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Δείτε τα χάλια και τις συνθήκες που ζουν τα ζώα. Οι πρώτες φωτογραφίες είναι με το νεκρό κουταβάκι από το Ξηροκάμπι. Αλλά λίγη σημασία έχει πoιο από τα δύο καταφύγια είναι.

Καταφύγιο Αγίας Κυριακής, με νεκρό επίσης κουτάβι

Η ανάρτηση μετά το πρώτο περιστατικό

Η βελτιστοποιηση των συνθηκων φιλοξενιας στους υπαρχοντες χωρους φυλαξης αδεσποτων ζωων του Δημου Σπαρτης αποτελει…

Δημοσιεύτηκε από Μιχαλης Βακαλοπουλος στις Κυριακή, 17 Μαΐου 2020

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο