Κόμμα για τα Ζώα: «Η νομιμοποίηση της σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία δεν θα περάσει»

από Μυρτώ Τζώρτζου
Πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να νομιμοποιήσει και πάλι την “υπό όρους” σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, “σύμφωνα με λατρευτικούς τύπους”. Κάνοντάς το, επανέφερε σχεδόν ατόφια τη διάταξη ΑποστολόπουλουΤσιρώνη του 2017, που εξέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Οκτώβριο το 2021. Η παραγωγή και εξαγωγή σφαγίων με “τελετουργικό” τρόπο, χωρίς αναισθησία, προσβλέπει στις αγορές στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, αλλά και στους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους της Ελλάδας. Ταυτόχρονα “κλείνει το μάτι” στην επαναφορά τελετουργικών “ζωοθυσιών”», στο πλαίσιο πανηγυριών της κυριαρχούσας θρησκείας.

Το Κόμμα για τα Ζώα AnimalPolitics.gr θυμίζει πως στην απόφασή του τού Οκτωβρίου, το ΣτΕ τόνισε πως η όποια σχετική ρύθμιση οφείλει να παρακολουθεί την “εξέλιξη των αξιών και των αντιλήψεων” στην ελληνική κοινωνία. Τονίζει πως στη σχετική διαβούλευση, η διάταξη απορρίφθηκε με απόλυτο τρόπο και ομόφωνα από εκατοντάδες πολίτες. Οι Έλληνες φιλόζωοι τονίζουν πως “στην Ελλάδα, η σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία ανήκει οριστικά στο παρελθόν και κανένα πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον δεν μπορεί να την επαναφέρει στη ζωή”!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα:

«Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Εσωτερικών (“Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ και άλλες επείγουσες διατάξεις”) για να κρύψει τελικά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη την επαναφορά της σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία σύμφωνα με “λατρευτικούς τύπους”.

Η απαράδεκτη ρύθμιση είχε θεσπισθεί για πρώτη φορά την 21η Απριλίου 2017 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών των κυβερνήσεων Τσίπρα,  Βαγγέλη Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννη Τσιρώνη (Οικολόγοι Πράσινοι) .

Αυτή η ΚΥΑ κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 26 Οκτωβρίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως στη ρύθμιση των ΑποστόλουΤσιρώνη:
(1) Η αρχή της “ελευθερίας εκδήλωσης θρησκεύματος” εκμηδένιζε εκείνη της “καλής διαβίωσης των ζώων”, αγνοώντας την “εξέλιξη των αξιών και των αντιλήψεων” στην  κοινωνία.

(2) Παραβλεπόταν η νομική δυνατότητα των κρατών-μελών να καθιστούν υποχρεωτική την αναισθητοποίηση των ζώων πριν από τη θανάτωσή τους, ακόμα και στο πλαίσιο “λατρευτικών τύπων”.
(3) H ΚΥΑ ήταν άσχετη με τη “θρησκευτική ελευθερία”, καθώς οι πιστοί μπορούσαν και πριν από αυτήν να βρουν (εισαγόμενο) “κρέας προερχόμενο από ζώα που έχουν σφαγεί σύμφωνα με τις επιταγές της θρησκείας του”.

Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θεώρησε καλό να επαναφέρει τη δυνατότητα να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία στην Ελλάδα!  Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία δίνει το πράσινο φως στην παραγωγή σφαγείων τύπου “Κοσέρ” και “Χαλάλ” στην Ελλάδα, για κατανάλωση εντός και (κυρίως) εκτός χώρας, αλλά και “κλείνει το μάτι” στη διαιώνιση των ζωοθυσιών σε διάφορα πανηγύρια στο πλαίσιο της κυριαρχούσας θρησκείας.

Στη διαβούλευση του επίμαχου άρθρου 50, που μόλις ολοκληρώθηκε, εκατοντάδες πολίτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στη βάναυση αυτή διάταξη. Αυτή είναι μια πρόγευση μόνο για την κοινωνική αντίδραση που θα ακολουθήσει εάν η Κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το επίμαχο άρθρο.

Το Κόμμα για τα Ζώα AnimalPolitics.gr είναι βέβαιο πως εμείς, οι φιλόζωοι, δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση σε θέματα δικαιωμάτων των ζώων! Στην Ελλάδα, η σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία  ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Κανένα πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον δεν μπορεί να την επαναφέρει στη ζωή. Η κοινωνία είμαστε πιο ισχυροί από όσους θεωρούν ακόμα τα ζώα άψυχο “κεφάλαιο”, και θα το αποδείξουμε».

 AnimalPolitics.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο