Μ. Βρετανία: Γιατί αποφάσισε να απαγορεύσει στα pet shops να πουλούν κουτάβια και γατάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σε απαγόρευση της πώλησης σκύλων και γάτων κάτω των 8 εβδομάδων προχωράει η Μεγάλη Βρετανία από την 1η Οκτωβρίου. Τη συγκεκριμένη απαγόρευση θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το BBC, και άλλη μια απαγόρευση, αυτή της πώλησης ζώων που δεν είναι από φιλοζωική ή πιστοποιημένο εκτροφέα, ώστε να αποκλειστούν ζώα που δεν είναι γνωστό το πώς γεννήθηκαν και σε τι συνθήκες μεγάλωσαν.

Πρόκειται πραγματικά για μια ευχάριστη είδηση που ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή και στη χώρα μας.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία αναφέρει: «Απαγορεύουμε τις πωλήσεις κουταβιών και γατιών στην Αγγλία με σκοπό τη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων. Είμαι αποφασισμένη να διασφαλίσουμε ότι οι εκτροφείς είναι υπόλογοι και τα pet shops δεν πρέπει πλέον να επωφελούνται από αυτό το εμπόριο».

Το κυβερνητικό σχέδιο προτάθηκε χάρη στην καμπάνια υπέρ της απαγόρευσης «Lucy’s Law»(ο Νόμος για τη Lucy), που πήρε το όνομα της από μια σκυλίτσα, ράτσας Cavalier King Charles Spaniel, η οποίο είχε δεχτεί απίστευτα κακή μεταχείριση σε αγρόκτημα στην Ουαλία που πωλούσε κουτάβια.

Η Lucy, που διασώθηκε το 2013 σε ηλικία πέντε ετών από τη Βρετανίδα Lisa Garner, παρουσίαζε αμέτρητα προβλήματα, μεταξύ των οποίων επιληψία και κύφωση εξαιτίας της κράτησής της σε ένα μικρό κλουβί από το οποίο δεν έβγαινε ποτέ. Το κορμάκι της δε μύριζε τόσο πολύ αμμωνία που ήταν αδύνατο να καθαρίσει. Ο λόγος; Γιατί κοιμόταν πάντα στις ακαθαρσίες της αφού δεν υπήρχε άλλος χώρος να τις κάνει. Η σκυλίτσα απεβίωσε το 2016, εμπνέοντας πάνω 150.000 άτομα να υποστηρίξουν το εγχείρημα που έφτασε το Μάη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο αριθμός των κουταβιών που πωλούνται από μεσάζοντες, και όχι από εκτροφείς, ξεπερνά τους 40.000 το χρόνο στην Αγγλία σύμφωνα με υπολογισμούς της φιλανθρωπικής οργάνωσης υπέρ των ζώων Blue Cross, εκ των οποίων λιγότεροι από 100 είναι πιστοποιημένοι, ακόμα και όταν πρόκειται για καταστήματα κατοικίδιων.

Άλλοι νόμοι από την 1η Οκτωβρίου θα απαιτούν οι διαφημίσεις να περιλαμβάνουν τον αριθμό άδειας του πωλητή καθώς και την τοπική αρχή έκδοσής της, αλλά και την παρουσίαση από τους εκτροφείς των κουταβιών μαζί με τη μητέρα τους πριν την πώληση.
Ανάλογες κινήσεις γίνονται στην Ουαλία και τη Σκωτία.

Η τρομαχτική αλήθεια των puppy mills

Τα puppy mills σε όλον τον κόσμο έχουν εδώ και χρόνια κατηγορηθεί ότι δεν τηρούν τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Τα ζώα συνήθως ζουν στοιβαγμένα σε άθλια κλουβιά σε χώρους χωρίς φως και τρεφόμενα με κακής ποιότητας τροφές. Δε βγαίνουν να περπατήσουν και όταν αρρωσταίνουν, οδηγούνται σε ευθανασία. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτά που είναι για να γεννούν, τα οποία θεωρούνται αναπαραγωγικές μηχανές. Γεννούν συνέχεια με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εξαντλούνται και να μην έχουν άλλες αντοχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία αυτών των puppy mills είναι παράνομα και διακινούν τα ζώα μέσω διαδικτύου αποκομίζοντας έτσι τεράστια κέρδη.

Ας βάλουμε τέλος σε αυτή την άθλια κατάσταση. Για ένα ζωάκι που αγοράζουμε από pet shop αμέτρητα άλλα πεθαίνουν σε φριχτές συνθήκες. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί το σκυλάκι που αγοράσατε από ποιους γονείς προέρχεται; Πώς ζει η σκυλίτσα που το γέννησε; Πώς φέρονται σε αυτή και σε όλα τα άλλα; Τι θα της συμβεί αν κάποια στιγμή αρρωστήσει ή κουραστεί να παράγει ζώα; 

Πείτε όχι σε ζώο που δε γνωρίζετε τι κρύβεται πίσω του. Απευθυνθείτε σε έναν νόμιμο ή εκτροφέα ή καλύτερα σε μια φιλοζωική. Πάρτε ένα από το δρόμο. Αμέτρητα υγιέστατα και πανέξυπνα σκυλιά ζουν στα καταφύγια των δήμων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και θα ζήσουν εκεί για πάντα αν δεν ανοίξει κάποιος το σπίτι του για αυτά. Υιοθετήστε ένα μεγάλο σε ηλικία, ένα που έχει κάποιο πρόβλημα, κάποιο που κακοποιήθηκε ή πετάχτηκε στο δρόμο. Δώστε σε κάποιο μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό είναι πραγματική αγάπη.

Η Lisa Garner και η Lusy, το 2014

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο