Μεσσηνία: Έγινε ευθανασία στη γερακίνα που βρέθηκε τυφλή από πυροβολισμό και με 17 σκάγια στο σώμα της

από Μυρτώ Τζώρτζου
γεράκι

Μια αρσενική γερακίνα (Buteo Buteo), περίπου 4 ετών, εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες σε ελαιώνα στο χωριό Ελαιόφυτο Μεσσηνίας. Την ανέλαβε το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής αλλά λόγω παλιού κατάγματος στον αριστερό πήχη που έχει σταθεροποιηθεί μόνο του σε λάθος θέση θα παραμείνει σε μόνιμη φιλοξενία από το κέντρο.

Η γερακίνα, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ, βρέθηκε τυφλή, κάτι που είχε γίνει εκείνον τον καιρό, διαφορετικά το πουλί δεν θα ζούσε. Επίσης ένα νεότερο ατύχημα εκείνες τις ημέρες με τους πολύ ισχυρούς ανέμους που φυσούσαν στην περιοχή είχε προκαλέσει τραύμα στην κεφαλή του.

Το πανέμορφο αυτό πουλί κατόρθωσε να επιβιώσει παρά τα δύο σοβαρά ατυχήματα που αντιμετώπισε. Η γενική του εικόνα είναι πολύ καλή και το βάρος του φυσιολογικό. Αυτό σήμαινε πως παρά τον αρχικό σοβαρό τραυματισμό του στη φτερούγα, είχε καταφέρει να βρίσκει αρκετή τροφή, να αποφεύγει κινδύνους, που σίγουρα ήταν περισσότεροι όσο πιο κοντά στο έδαφος βρισκόταν, αλλά και να αποκαταστήσει μερικώς την κινητικότητα της τραυματισμένης φτερούγας του!»

Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φαίνονταν στην αρχή. Η γερακίνα αυτή, όπως έδειξαν οι ακτινογραφίες της, είχε δεχθεί στο σώμα της 17 σκάγια.

Το ΚΕ.Π.Α.Ζ αναφέρει:

«Κάποια από τα σκάγια αυτά είχαν προκαλέσει, όχι ένα, αλλά πολλαπλά κατάγματα στα οστά του αριστερού πήχη. Τέσσερα από αυτά τα σκάγια είχαν σφηνωθεί στα οστά της κεφαλής προκαλώντας τη σταδιακή τύφλωση του ζώου. Παρά τον τόσο σοβαρό τραυματισμό της, είχε καταφέρει να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όντας αντιμέτωπη με επιπλοκές και λοιμώξεις, πείνα, θηρευτές και ανθρωπογενείς κινδύνους. Παρόλα αυτά τα είχε καταφέρει, έως τη στιγμή που επήλθε η πλήρης τύφλωση.»

Και συνεχίζει την ανακοίνωσή του:

«Χθες το πρωί προχωρήσαμε στην ευθανασία της. Ήταν ο μόνος τρόπος να ανακουφιστεί αυτό το ζώο που υπέφερε τόσο πολύ. Πραγματικά μας στενοχώρησε πάρα πολύ το γεγονός ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή για ένα ζώο, που είχε αποδειχθεί ικανότατος μαχητής. Του δώσαμε αρκετό χρόνο, το βοηθήσαμε όσο ήταν δυνατό, αλλά μετά από κάποιο σημείο γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ήταν χάσιμο χρόνου και υπήρχε κίνδυνος η όλη διαδικασία να γίνει βασανιστική για το πουλί.

Γιατί πυροβολήθηκε;
Άγνωστο.
Δεν θα μάθουμε ποτέ εάν επρόκειτο για εκδίκηση ή απλώς ανικανότητα και έλλειψη αντανακλαστικών (κάτι που δεν θα ακούσετε να λέγεται συχνά και που μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεση ότι “πυροβολούν ό,τι κινείται”).
Όμως και οι δύο αυτοί λόγοι αναδεικνύουν την ανεπάρκεια της Πολιτείας στο να μπορεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σοβαρές επιπτώσεις του κυνηγιού.»

Και καταλήγει η ανακοίνωση:

«Στο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. έχουμε σαν αρχή να προχωρούμε σε ευθανασίες αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψιν μας πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως δύο:

α) Έχουμε πάντοτε ως γνώμονα το γεγονός ότι δεν διαχειριζόμαστε κατοικίδια αλλά άγρια ζώα (αμέτρητοι αστάθμητοι παράγοντες)
και
β) Μοναδική επιδίωξή μας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε περίπτωση αναπηρίας η παροχή ποιότητας ζωής στην αιχμαλωσία.
Το ότι δεν προχωρούμε σε άσκοπες ευθανασίες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις μας 360 ζώα (!) από διάφορα είδη άγριων, χωροκατακτητικών (ο μοναδικός φορέας περίθαλψης άγριων ζώων στην Ελλάδα) και ανεπιθύμητων εξωτικών κατοικίδιων, για τα οποία φυσικά έχουμε ανάγκη πάντοτε την ουσιαστική υποστήριξη από όλους εσάς.»
Δείτε την καθημερινότητα στη σελίδα του Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής, τα αμέτρητα περιστατικά και βοηθήστε, αν θέλετε, τους ανθρώπους αυτούς που προσφέρουν σπουδαίο έργο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο