Ναι, ο σκύλος σας βλέπει τηλεόραση. Τι όμως βλέπει πραγματικά;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μετά από μια δύσκολη και απαιτητική μέρα στη δουλειά βρίσκεστε σπίτι σας. Ετοιμάζεστε και βυθίζεστε στον καναπέ για να δείτε την αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση χωρίς να θέλετε να κάνετε τίποτα άλλο. Δίπλα σας παίρνει θέση και ο αγαπημένος σας σκύλος. Δεν γίνεται σειρά χωρίς αυτόν. Κάποια το πρόγραμμα διακόπτει. Διαφημίσεις. Ένας σκύλος εμφανίζεται στο διαφημιστικό και αρχίζει το γάβγισμα. Εκεί λοιπόν που επικρατούσε η απόλυτη ησυχία στο σπίτι, πετάγεται και ο δικός σας σκύλος και αρχίζει να κουνάει ουρά και να γαβγίζει έχοντας καρφώσει το βλέμμα του στην οθόνη. Η ουρά πάνω και εκείνος έτοιμος για όλα. Και τότε είναι που εσείς αναρωτιέστε. Βλέπουν οι σκύλοι τηλεόραση;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες οι σκύλοι, ναι, βλέπουν και αυτοί μαζί μας τηλεόραση. Και είναι μάλιστα και νευρικοί, διαδραστικοί θεατές. Όμως δεν βλέπουν ακριβώς όπως εμείς. Τι βλέπουν; Αυτό, σύμφωνα με έρευνες, εξαρτάται κατά πολύ από τη ράτσα τους. Για παράδειγμα, κάποιες ράτσες, όπως είναι τα κυνηγόσκυλα (hounds), τα οποία κινητοποιούνται από τη μυρωδιά, δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για το τι υπάρχει στην τηλεόραση και ανταποκρίνονται όταν ακούσουν γάβγισμα, ενώ τα τσοπανόσκυλα (herding breeds), που έχουν ως κίνητρο την κίνηση, ανταποκρίνονται στα κινούμενα αντικείμενα. 

Τα σκυλιά παρατηρούν εικόνες όπως εμείς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα μάτια του σκύλου έχουν την ικανότητα να καταγράφουν εικόνες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν τα δικά μας. Αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα όταν παρακολουθούν μία ταινία στις σύγχρονες τηλεοράσεις. Στις παλιές τηλεοράσεις που τα καρέ είναι λιγότερα – ανά δευτερόλεπτο – η εικόνα στα μάτια τους δεν έχει την ίδια ποιότητα.

Ένα επίσης σημαντικό είναι ότι έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «διχρωματική όραση», δηλαδή βλέπουν μόνο ένα μέρος από το ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα του φωτός, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε «τριχρωματική όραση» και μπορούμε να συνθέσουμε όλα τα χρώματα του φάσματος. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε οι εικόνες στα μάτια ενός σκύλου πρέπει να σχηματίζονται κυρίως σε αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

Τι τους προκαλεί το ενδιαφέρον; Ό,τι και στην πραγματική ζωή. Τα γαβγίσματα σκύλων, φωνές άλλων ζώων, θόρυβοι παρόμοιοι με αυτούς που κάνουν τα παιχνίδια τους κτλ. Μην τους βάλετε κινούμενα σχέδια και νομίζετε ότι τους ξεγελάσετε. Είναι σε θέση να καταλάβουν την πραγματικότητα. Μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο