Την ώρα που οι περισσότερες έρευνες εκθειάζουν την ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι και το πόσο καλό κάνει στην υγεία μας σε αντίθεση με αυτή της γάτας, που λόγω τοξοπλάσματος μπορεί να προκληθούν στις εγκυμονούσες μητέρες αλλά και στα παιδιά τους ψυχολογικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, έρχεται μια φρέσκια που κάνει τους απανταχού γατόφιλους να πάρουν, έστω και καθυστερημένα, το αίμα τους πίσω.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)
Σύμφωνα με μια από τις πολλές έρευνες του παρελθόντος που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό “Journal of Clinical Psychiatry” οι άνθρωποι που εμφανίζουν ψυχικές παθήσεις έχουν διπλάσιες πιθανότητες να φέρουν το παράσιτο toxoplasma gondii, που βρίσκεται στα κόπρανα της γάτας ή σε μη καλά μαγειρεμένο κρέας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πιο βίαια ξεσπάσματα θυμού από ό,τι συνήθως σε φαινομενικά συνήθη ερεθίσματα.
Κάποιες άλλες δε μελέτες του παρελθόντος έχουν συνδέσει την παρουσία του παράσιτου με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας ή κατάθλιψης ή απότομων ξεσπασμάτων σε υγιείς ανθρώπους και οι ερευνητές θεωρούν ότι επειδή το παράσιτο T. gondii εγκαθίσταται στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα.
Σήμερα όμως η νέα έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και απομακρύνει όλους αυτούς τους φόβους. Οι επιστήμονες του University College London βρήκαν ότι ακόμα και αν οι γάτες κουβαλούν το συγκεκριμένο παράσιτο, δεν υπάρχει καμιά σύνδεση ανάμεσα στο τοξόπλασμα και στα διάφορα ψυχωτικά συμπτώματα.
Το παράσιτο αυτό, το οποίο αναπτύσσεται στην κοιλιά της γάτας, είχε συνδεθεί με τάσεις αυτοκτονίας κάποιων ανθρώπων. Η θεωρία δηλαδή μέχρι τώρα έλεγε ότι όσοι προσβληθούν με το τοξόπλασμα έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τάση για αυτοκτονία από τους άλλους που δεν έχουν προσβληθεί. Η καθηγήτρια Πανεπιστημίου του UCL, Francesca Solmi, λέει: “Το μήνυμα για τους κηδεμόνες γάτων είναι σαφές. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το τοξόπλασμα συσχετίζεται με ψυχικές ασθένειες στους ανθρώπους και φυσικά ούτε στα παιδιά. Οι προηγούμενες μελέτες δεν ισχύουν. Είναι αποτυχημένες.”