Διαβάστε για τον κτηνίατρο που ρισκάρει τη ζωή του για να σώζει ζώα ζωολογικών κήπων στις εμπόλεμες χώρες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο 54χρονος κτηνίατρος Amir Khalil, από την Αίγυπτο, είναι ένας πραγματικός ήρωας. Ένας άνθρωπος που ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για να σώσει ζώα. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι σώζει ζώα από ζωολογικούς κήπους που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πόλεμο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Ζωολογικοί κήποι που εγκαταλείφθηκαν και τα ζώα αργοπεθαίνουν, ζωολογικοί κήποι που δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί να δώσουν στα ζώα, ζωολογικοί κήποι που τα ζώα είναι χτυπημένα και άρρωστα, ζωολογικοί κήποι παγιδευμένοι σε σημεία που δεν υπάρχει καμιά ελπίδα επιβίωσης και κανένας τρόπος διαφυγής.

Ο Khalil είναι μέλος εδώ και 20 χρόνια της γνωστής φιλοζωικής οργάνωσης Four Paws International και τους υπέροχους εθελοντές της https://www.four-paws.org/.

Η διάσωση γίνεται κάτω από πραγματικά επικίνδυνες συνθήκες. Για να το πούμε όπως είναι ο Khalil ρισκάρει κάθε φορά τη ζωή του. Οι εμπόλεμες ζώνες και ο θάνατος που βρίσκεται εκεί δεν εξαιρούν κανέναν. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσεις τη ζωή σου. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι λίγοι, ελάχιστοι, θα έκαναν αυτό που κάνει ο άνθρωπος αυτός.

Δεν είναι όμως μόνο ο πόλεμος, οι βόμβες, οι σφαίρες που πέφτουν και οι εκρήξεις που συμβαίνουν κάθε λεπτό. Είναι και η απίστευτη δυσκολία του να απεγκλωβίσεις ένα ζώο που βρίσκεται σε ένα κλουβί. Να έχεις τα κατάλληλα μέσα και να κάνεις ένα άγριο ζώο να σε εμπιστευτεί ώστε να το σώσεις. Αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο.

Αυτό κάνει εδώ και χρόνια ο Amir Khalil. Έχοντας κάνει επιτυχημένες διασώσεις στη Γάζα, το Ιράκ, το Κόσοβο, στην Κένυα, στην Αίγυπτο και αλλού, ο Amir δεν έχει καμιά πρόθεση, όσο και αν κινδυνεύει, να σταματήσει. Όταν σταματήσουν οι πόλεμοι, μόνο τότε θα σταματήσει και ο ίδιος.

Μια από τις πιο φοβερές του διασώσεις ήταν τον Απρίλιο του 2019 όταν έσωσε 47 ζώα από ζωολογικό κήπο της εμπόλεμης Γάζας. Μαϊμούδες, πίθηκοι, αλεπούδες, γάτες, σκύλοι, ύαινες, σκιουράκια, μεγάλα πουλιά, στρουθοκάμηλοι και πολλά άλλα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Ιορδανία. Τα περισσότερα ζώα που σώζει βρίσκουν καταφύγιο σε προστατευμένους χώρους είτε στην Ιορδανία είτε στη Νότια Αφρική.

Ένας υπέροχος άνθρωπος

Ο Khalil γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έχει σαν βάση του εδώ και 30 χρόνια την Αυστρία. Αυτό που κάνει, όπως είπαμε και πιο πριν, είναι επικίνδυνο και ενοχλεί πολλούς που έχουν όφελος από διάφορες καταστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να δώσει μεγάλο αγώνα με τις Αρχές διαφόρων περιοχών για να τον αφήσουν να εκκενώσει κάποιο ζωολογικό κήπο.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην κινδυνέψει κάποια στιγμή, όταν για παράδειγμα το αυτοκίνητό του γαζώθηκε από σφαίρες σε ένα ταξίδι του για διάσωση στην Κένυα της Αφρικής ή όταν του έβγαλαν πιστόλι και τον απείλησαν στο Κόσοβο. Ήταν όμως τυχερός και σώθηκε.

Ο ίδιος θα πει: “Πηγαίνουμε σε περιοχές που δεν επικρατεί η λογική. Κανένας δεν νοιάζεται. Και που κανένας δεν πιστεύει ότι θα πάει κάποιος εκεί και θα σώσει ζώα. Είναι δύσκολο. Βλέπεις, για παράδειγμα, το πλήθος στη Μοσούλη του Ιράκ, να κάνει τα πάντα για να φύγει, με τα πόδια, με τα αυτοκίμητα από εκεί. Και εμείς να κάνουμε τα πάντα για να μπούμε εκεί.

Εμείς ευχόμαστε να είναι πάντα τυχερός για να σώσει όσο περισσότερα ζώα μπορεί.

Tsafrir Abayov/AP

source/image(PrtSc): Great Big Story

Muhammad Hamed/Reuters

Courtesy Four Paws

Courtesy Four Paws

Courtesy Four Paws

Courtesy Four Paws

Leslie Young / Global News

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Αφήστε ένα Σχόλιο