Ένας άστεγος στην Πανεπιστημίου δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και φιλοζωίας- Αν περάσετε από εκεί, βρείτε τον

από Μυρτώ Τζώρτζου
Οι άστεγοι άνθρωποι είναι μια τραγική πραγματικότητα. Δεν μπορεί να διαφωνεί κάποιος σε αυτό. Στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, με την τεράστια οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να μείνουν στο δρόμο. Ο αριθμός των αστέγων μεγαλώνει. Παντού πλέον θα δούμε έναν άνθρωπο να κοιμάται στο δρόμο. Ο δρόμος είναι το σπίτι τους. Εκεί βρίσκονται όλα τα υπάρχοντά τους. Δεν έχουν τίποτα άλλο.
Η μοναξιά αυτών των ανθρώπων τους κάνει να αναζητήσουν μια παρέα. Μια τετράποδη παρέα. Συνήθως αυτή η παρέα είναι ένα σκυλάκι. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Έχουμε δει άλλωστε φωτογραφίες.
Στην Καλιφόρνια, την Πολιτεία με τους περισσότερους άστεγους στον κόσμο, υπάρχουν κάποιες ειδικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις αυτές βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς, βοηθούν και τα ζώα τους. Τα στειρώνουν, τα περιθάλπουν, τους δίνουν βοήθεια αν χρειαστεί. Έτσι τα ζώα είναι σε καλή κατάσταση. Σκεφτείτε ότι για τους ανθρώπους αυτούς είναι όλη τους η ζωή. Πολλοί μάλιστα αρνούνται να μπουν σε δημόσιες δομές επειδή δεν δέχονται τα ζώα τους. Και έτσι προτιμούν να μένουν στο δρόμο παρά να τα χάσουν.
Συχνά είμαστε επιφυλακτικοί όταν βλέπουμε έναν άστεγο με ζώο. Το φροντίζει; Το προσέχει; Είναι το ζώο καλά; Μήπως το κακοποιεί; Μήπως το έχει μόνο για να τον λυπηθούν και να του δώσουν χρήματα; Ναι, αυτό συμβαίνει συχνά. Πιο πολύ στους επαίτες. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα ζώα έχουν κατασχεθεί γιατί πραγματικά τα κακοποιούσαν.
Όμως υπάρχουν και οι άλλοι.  Μην τους πάρει όλους η μπάλα. Υπάρχουν και αυτοί που τα αγαπούν και προσπαθούν να τα φροντίσουν όσο γίνεται περισσότερο.
Ένας τέτοιος άνθρωπος, όπως βλέπουμε από ανάρτηση της κ. Χριστίνας Νεοφύτου, είναι και ο άστεγος άντρας στην πιο κάτω φωτογραφία. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, Πανεπιστημίου 49. Ζει με τον πανέμορφο σκύλο του που τον υπεραγαπά.
Όπως μαθαίνουμε ο κύριος αυτός δεν είχε πρόβλημα να φωτογραφηθεί. Για αυτό και εμείς τον βάλαμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα εκθέταμε κάποιον. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Η κ. Νεοφύτου του είπε να τον φωτογραφήσει γιατί έτσι δίνεται και ένα μήνυμα. Και συμφώνησε. Είναι ένας ταλαίπωρος άνθρωπος που βρίσκεται εκεί κάθε μέρα με τη μόνη παρέα του.
Ευτυχώς ο κόσμος τον φροντίζει και τον αγαπάει. Φροντίζουν και το σκυλάκι του, το τζοβάνι που το έχει σαν παιδί του.
Αν σας φέρει ο δρόμος από εκεί, βρείτε τον. Μιλήστε του, πείτε του μια καλή κουβέντα. Βοηθήστε τον.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο