Ο Ράφα είναι ένας κουφός σκυλάκος που έμαθε τη νοηματική γλώσσα σε μόλις 8 εβδομάδες

από Μυρτώ Τζώρτζου
deaf dog

Ένα κουφό κουταβάκι έμαθε βασικές εντολές στη νοηματική γλώσσα και ακολουθώντας τα σήματα που του γίνονται με τα χέρια κάθεται, σηκώνεται, περιστροφή και ξαπλώνει.

Το όνομά του είναι Rafa και πρόκειται για έναν Ισπανικό Σκύλο του Νερού, μόλις 7 μηνών, που έμαθε μέσα σε 8 εβδομάδες τη νοηματική γλώσσα όταν η κηδεμόνας του, Jo, κατάλαβε ότι δεν ακούει.

Ο Rafa πλέον καταλαβαίνει 9 διαφορετικά σήματα τα οποία είναι: κάτσε, σήκω, κοίτα με, κάνε περιστροφή, δώσε ποδαράκι, έλα, ξάπλωσε, μείνε εκεί και είσαι ασφαλής. Επίσης μπορεί να σηκώσει παιχνίδι από το πάτωμα όταν του κουνήσουν με τον κατάλληλο τρόπο το χέρι.

Η Jo από τη στιγμή που κατάλαβε ότι ο Rafa δεν ακούει αποφάσισε να μην τον αφήσει έτσι αλλά να τον εκπαιδεύσει ώστε να χαίρεται και αυτός τη ζωή όπως όλα τα ζώα και να μην υστερεί σε τίποτα. Και θέλει να περάσει με αυτό ένα μήνυμα να μην εγκαταλείπουμε τα ζώα μας σε καταφύγια ή να μη γίνεται ευθανασία όταν έχουν ένα πρόβλημα υγείας.

Η Jo είναι δασκάλα προσχολικής ηλικίας και συγγραφέας, η οποία ζει στη νήσο Γκέρνσεϊ στη θάλασσα της Μάγχης, κοντά στις ακτές της Νορμανδίας.  Η ίδια θα πει: «Ο Rafa θα γυρίσει το κεφάλι του όταν θα το κάνουν και τα άλλα σκυλιά που θα ακούσουν θόρυβο. Κάνει και αυτός αμέσως το ίδιο.

Τον πρώτο καιρό δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ο σκύλος είναι κουφός. Όταν όμως έγιναν κάποιοι μεγάλοι θόρυβοι και εκείνος εξακολουθούσε να κοιμάται, τότε κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Rafa προέρχεται από έναν τοπικό εκτροφέα και τον υιοθέτησε πριν από λίγους μήνες, τον Ιούνιο του 2022.

«Ο Rafa μαθαίνει πάρα πολύ γρήγορα. Έχει κερδίσει και βραβείο σε διαγωνισμό όταν ήταν μόλις 5 μηνών. Και στο μέλλον θα εκπαιδευτεί ώστε να γίνει σκύλος θεραπείας. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», θα πει η Jo.

Ο Ισπανικός Σκύλος του Νερού είναι ένας ανθεκτικός σκύλος και χρησιμοποιήθηκε τόσο στην κτηνοτροφία όσο και ως ιχνηλάτης υδρόβιων πτηνών. Είναι πιστός, υπάκουος, χαρωπός και πολύ ευχάριστος. Αυτός ο κοινωνικός σκύλος αποζητά την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και γι’ αυτό γίνεται εξαιρετικό μέλος της οικογένειας, ιδιαίτερα λόγω της τρυφερής του φύσης και της υπομονής του με τα παιδιά.

Jo Le Page / SWNS

Πηγή: Metro UK

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο