Η εθνική τραγωδία στο Μάτι αφορά και τα ζώα που έσβησαν και αυτά αβοήθητα στις φλόγες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος μιας από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές και τραγωδίες, τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που άφησε πίσω της 102 θύματα, 58 ανθρώπους με εγκαύματα και 25 στρέμματα στάχτη και αμέτρητες υλικές καταστροφές. Άφησε πίσω ένα μαύρο σύννεφο του θανάτου.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Χρειάστηκαν λιγότερες από 12 ώρες για να συντελεστεί αυτή η απίστευτη καταστροφή που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί. Από τους απλούς ανθρώπους τουλάχιστον. Για τους πολιτικούς δεν παίρνουμε όρκο. Η φονική πυρκαγιά  ξέσπασε στις 23 Ιουλίου του 2018.

Το μεγαλύτερο δράμα γράφτηκε μέσα σε ένα οικόπεδο στην οδό Δημοκρατίας, εκεί που βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς σφιχταγκαλιασμένοι. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούσαν μία πρόσβαση προς τη θάλασσα, μία πόρτα, ωστόσο μέσα στον πανικό και τους καπνούς αυτό ήταν αδύνατον. Τα στενά περάσματα, οι καπνοί, δέντρα στη μέση των περασμάτων και ο πανικός είναι κάποιοι από τους λόγους που συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτού του δράματος.

Όμως υπάρχουν και άλλες απώλειες ψυχών. Αυτές των ζώων. Ο αριθμός των ζώων-αδέσποτων και δεσποζόμενων- που κάηκαν είναι άγνωστος. Είναι αδύνατον να καταγραφούν. Οι εθελοντές και οι φιλοζωικές οργανώσεις που πήγαν να βοηθήσουν περιέγραψαν σοκαριστικές εικόνες. Καμένα νεκρά ζώα, άλλα δεμένα σε αυλές να έχουν πεθάνει με μαρτυρικό θάνατο, άλλα μεταξύ ζωής και θανάτου να καίγονται δεμένα, δεκάδες απανθρακωμένες χελώνες και αμέτρητα ζωάκια στα αποκαϊδια να τρέχουν πανικόβλητα πέρα δώθε γεμάτα εγκαύματα περιμένοντας κάποια βοήθεια. Επίσης πολλά έχασαν για πάντα τους ανθρώπους τους, είτε γιατί χάθηκαν είτε γιατί οι δικοί τους δεν υπάρχουν πια.

Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν πολλά από αυτά τα πλάσματα που είχαν ανάγκη. Πάντα υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται μαζί με τους ανθρώπους και τα ζώα. Δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν. Πολλές κλινικές άνοιξαν τις πόρτες τους για αυτά. Πολλοί κτηνίατροι βοήθησαν αφιλοκερδώς και με πολλή αγάπη. Έγιναν εκκλήσεις από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης-λίγες αλλά υπήρξαν- και πολλοί ιδιώτες έσωσαν κάποιο από αυτά.

Δυστυχώς αμέτρητα κάηκαν, όπως και οι 103 συνάνθρωποί μας. Μέσα σε κραυγές, πόνους και απελπισία.

Όλες οι ζωές έχουν αξία. Και όλες οι ζωές είναι πολύτιμες. Ο πλανήτης είναι για όλους. Δεν είναι δικός μας, δεν είναι των ανθρώπων. Τον μοιραζόμαστε με τα ζώα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια που ο άνθρωπος με τον αδιανόητο εγωισμό του δεν θέλει να καταλάβει. Δεν θέλει να παραδεχτεί.

Το να καίγεσαι ζωντανός είναι κάτι που δεν το συλλαμβάνει ο ανθρώπινος νους. Και αυτό ισχύει για όλα τα ζωντανά πλάσματα είτε είναι άνθρωποι είτε ζώα.

Ίσως αν τα δυο ζώα της φωτογραφίας είχαν φωνή να μας έλεγαν τι σημαίνει φωτιά από την πλευρά του καμένου. Τα λόγια τους θα ήταν όπως των ανθρώπων. Θα μας εξηγούσαν τι σημαίνει πανικός και αγωνία. Τι σημαίνει να καίγεσαι. Αλλά δεν έχουν φωνή. Το βλέμμα τους τα λέει όλα.

Τα ζώα στο Μάτι, όπως σε όλες τις καταστροφές δεν είναι παράπλευρες απώλειες. Είναι κανονικές απώλειες. Είναι όντα με ψυχή, που συναισθάνονται, που καταλαβαίνουν, που πονούν. Είναι όντα που έχουν δικαίωμα να ζήσουν όπως εμείς. Πώς θα μπορέσουμε να σταθούμε σαν άνθρωποι, σαν χώρα, αν δεν προστατεύσουμε τους ανήμπορους;

Φωτογραφία: Intimenews/

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο