Οι εθελοντές του Stray.gr έσωσαν από τις φωτιές πάνω από 40 ζώα τις πρώτες μέρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

από Μυρτώ Τζώρτζου
Η ανταπόκριση των εθελοντών για να βοηθήσουν πυρόπληκτα ζώα αυτές τις μέρες ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική. Αυτό κάνουν άλλωστε κάθε φορά. Ξεπερνούν τον εαυτό τους. Κάνουν την υπέρβαση θέτοντας συχνά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αλλά αυτός είναι ο πραγματικός εθελοντισμός. Αγάπη και προσφορά που δεν έχουν όρια. Έτσι δεν είναι;
Ένα από τα σωματεία που πραγματικά έκανε τεράστιο έργο στις φωτιές είναι το Stray.gr Stray.gr – Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Official). Οι άνθρωποί του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Μπήκαν στις φωτιές και έσωσαν ζώα. Τα φρόντισαν, τα μετέφεραν, τα πήγαν σε μέρος που ήταν σίγουρα και ασφαλή. Στη συνέχεια ζήτησαν βοήθεια.
Αρχικά απηύθυναν έκκληση μέσω της σελίδας τους στο Facebook ώστε να βοηθήσουν άνθρωποι σε μεταφορές και φιλοξενίες πυρόπληκτων ζώων. Έτσι δημιουργήθηκε μια δυνατή αλυσίδα διάσωσης. Μια αλυσίδα που έκανε θαύματα. Ο ένας μαζί με τον άλλον. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν 40 ζώα σώθηκαν από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κανονίστηκαν επίσης πάνω από 150 φιλοξενίες. Και πάνω από 200 ζώα πυρόπληκτα πέρασαν από τους σταθμούς βοήθειας που είχαν στήσει κοντά στις εστίες της φωτιάς. Με άψογη οργάνωση.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Stray.gr
“Χωρίς εσάς, τίποτα –
“Από την πρώτη μέρα, με όλες μας τις δυνάμεις, και μάλλον πέρα από αυτές, προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της διάσωσης στην Αττική.
Οργανώσαμε ομάδες διάσωσης στα καμένα: μόνο οι έμπειροι εθελοντές μας, και πάντα μόνοι μας, χωρίς την ευθύνη τρίτων. Σώσαμε περισσότερα από 40 ζώα σε μεγάλο κίνδυνο, τις πρώτες τρεις ημέρες.
Στήσαμε σταθμό κοντά στις εστίες της φωτιάς, με την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη του Pet Stop, στην Βαρυμπόμπη. Από εκεί παραλαμβάναμε τραυματισμένα ζώα και δρομολογούνταν όλες οι μεταφορές στους δύο κύριους κτηνιατρικούς σταθμούς, της ΕΔΚΕ στο Ολυμπιακό Χωριό και στον Προκοπίου στους Θρακομακεδόνες, όπου γινόταν και η καταγραφή από την Dogs’ Voice.
Περισσότερα από 200 πυρόπληκτα ζώα πέρασαν τις ημέρες αυτές από εκεί. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι ερχόντουσαν εκεί να βοηθήσουν με μεταφορές, καθημερινά.
Τις πρώτες και δύσκολες ημέρες, πριν στηθεί ο σταθμός της Dogs’ Voice στο Γαλάτσι, οργανώθηκε έμπειρη ομάδα μας για τις φιλοξενίες των ζώων που έφευγαν από τους κτηνιατρικούς σταθμούς σε σπίτια. Κανονίσαμε περισσότερες από 150 φιλοξενίες, δουλεύοντας κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο, καθώς τέτοια ήταν η ροή των περιστατικών.
Τι κρατάμε
Κρατάμε τη στενή συνεργασία με την ομάδα της Dogs’ Voice, με την οποία λειτουργήσαμε σαν μια ομάδα κυριολεκτικά τις ημέρας αυτές, αλλά και με τόσα άλλα σωματεία που έβαλαν πλάτη και σήκωσαν βάρος, όπως το KAZ Shelter For Stray Animals – Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Χαλανδρίου, η ZΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ -ILIOUPOLIS ANIMAL WELFARE UNION, και άλλοι, ανοίγοντας καταφύγια στις 2 και 3 τη νύχτα ενώ δεν είχαν χώρο.
Κρατάμε την απίστευτη, μα απίστευτη, ανταπόκριση του κόσμου. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι προθυμοποιήθηκαν να ανοίξουν τα σπίτια τους, και πολλοί από αυτούς το έκαναν στις 3 και στις 4 το πρωί, όταν είχαμε σκυλιά και γάτες στο πεζοδρόμιο. Περισσότεροι από 300 εθελοντές πηγαινοέρχονταν σε όλη την Αττική μεταφέροντας ζώα σε ανάγκη, περιμένοντας πολλές ώρες μαζί μας στη ζέστη και την κάπνα.
Τη φοβερή, ακούραστη υποστήριξη του Petstop, κάθε μέρα, όλη μέρα. Δεν έχουμε λόγια.
Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, και θα το ξανακάνουμε. Αυτός είναι ο εθελοντισμός στην ουσία του, η δράση όπου και όποτε απαιτείται.
Η ευθύνη για τα ζώα παραμένει στην Πολιτεία. Η Κοινωνία των Πολιτών ανταπεξέρχεται στις κρίσεις με μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία. Ωστόσο η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την κομβική σημασία της διάσωσης ζώων από τις πυρκαγιές και της πολύπλοκης διαχείρισης που εμπεριέχει – διάσωση, μεταφορά, περίθαλψη, καταγραφή, φιλοξενίες, επανενώσεις, υιοθεσίες, οργάνωση εθελοντών και υλικής υποστήριξης.
Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε σε κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, με εμπειρία, τεχνογνωσία και δράση στο πεδίο.
Ελπίζουμε να μάθουμε συλλογικά (και) από την εμπειρία αυτή και να μην μείνει ξανά η Κοινωνία των Πολιτών μόνη της στη διάσωση των ζώων σε περιπτώσεις κρίσης.
Συνεχίζουμε αυτές τις μέρες τη διαχείριση περιπτώσεων φιλοξενίας και επανενώσεων, ενώ δρομολογούμε αποστολή υλικής υποστήριξης στην Εύβοια, που δοκιμάζεται αλόγιστα ακόμα.
Σας ευχαριστούμε, από την κουρασμένη καρδιά μας, όλους, για όλα. Χωρίς εσάς δεν θα καταφέρναμε τίποτα.
Η ομάδα του Stray.gr”
Από το Petpet.news – Το καλύτερο τετράποδο site ένα μεγάλο μπράβο στο Stray.gr. Γνωρίζουμε καλά την πολύ σημαντική δουλειά σας από την πρώτη στιγμή. Είστε όλοι σημαντικοί και υπέροχοι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο