Στην Κω: Ζωγραφίζουν πατουσάκια στο δρόμο για να προειδοποιούν τους οδηγούς ότι περνάνε αδέσποτα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Όπως γνωρίζουμε, η χώρα μας είναι πρώτη σε κακοποιήσεις ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νιώθουμε ότι είμαστε σε ένα τόπο που δεν αγαπάει τα ζώα. Δεν υπάρχει παιδεία σε αυτό το θέμα. Και όσο και αν οι εθελοντές και οι φιλοζωικές προσπαθούν να κάνουν κάτι για αυτά, δυστυχώς βρίσκουν χίλια δύο εμπόδια. Εμπόδια από το ίδιο το Κράτος, τις Αρχές, τους Δήμους φυσικά και πολλούς συμπολίτες που δεν θέλουν ούτε την παρουσία των ζώων-κυρίως των αδέσποτων- και κάνουν τα πάντα για να τα εξαφανίσουν.
Βλέπουμε καθημερινά τις φόλες, τα βασανιστήρια, τις αμέτρητες κακοποιήσεις παντού. Και αν και πριν από μερικούς μήνες η Βουλή μετέτρεψε την κακοποίηση ζώου σε κακούργημα, δεν έχουμε δει κάποιον να τιμωρείται. Και ούτε σταμάτησαν ή μειώθηκαν οι κακοποιήσεις. Αντίθετα αυξάνονται.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία. Αν έμπαινε μάθημα φιλοζωίας στα σχολεία, θα ήταν μια καλή αρχή. Το ζητάμε χρόνια. Κάνουν πώς δεν ακούνε.
Όμως ίσως οι νέες γενιές γίνουν διαφορετικές. Αποκτήσουν αγάπη και ενσυναίσθηση στα ζώα και προστατέψουν τη φύση. Όσο μπορέσουν φυσικά. Οι παλαιότεροι δεν το έκαναν. Ας ελπίσουμε στους νεότερους. Έτσι άλλωστε γίνεται πάντα.
Τη φωτογραφία που ακολουθεί ανάρτησε στο Facebook ο Michael Angelo Sifonios και δείχνει κάτι απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα. Στο νησί της Κω ζωγραφίζουν στο δρόμο λευκά πατουσάκια για να προειδοποιήσουν τους οδηγούς ότι περνάνε γατούλες και σκυλάκια ώστε να είναι προσεκτικοί και να κόψουν ταχύτητα. Δεν είναι υπέροχο;
Βέβαια η πράξη μας έχει δείξει το αντίθετο. Αυτός που θέλει να χτυπήσει ένα ζώο, το κάνει. Και είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν επίτηδες. Το βάζουν στόχο και περνάνε από πάνω. Πιο πολύ στα μικρόσωμα ζώα. Για να μη χαλάσουν το αυτοκίνητό τους. Τραγικό! Μεγαλόσωμα έχουμε δει να τα χτυπάνε τζιπ, φορτηγά και τα σχετικά. Και μιλάμε για επίτηδες.
Ωραίο αυτό στην Κω. Ωραία σκέψη. Όμως αρχικά θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος τι ακριβώς είναι γιατί δυστυχώς ελάχιστοι θα καταλάβουν. Ελάχιστοι θα πάρουν μυρωδιά, όπως λέμε. Άγνωστα πράγματα αυτά για την Ελλάδα, το είπαμε, πώς να καταλάβουν;
Η επόμενη κίνηση είναι τα πρόστιμα. Ναι, υπάρχουν. Αλλά επιβάλλονται; Και αν επιβάλλονται, πληρώνονται; Εδώ αφήστε μας να έχουμε αμφιβολίες.
Μπράβο πάντως για την προσπάθεια αυτή. Είναι μια αρχή.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο