Οξεία γαστρική διάταση -συστροφή στομάχου- στο σκύλο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η οξεία γαστρική διάταση ή αλλιώς συστροφή στομάχου του σκύλου είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Παθογένεια

Ανατομικά οι σκύλοι των μεγαλόσωμων φυλών παρουσιάζουν μια χαλαρότητα στους συνδέσμους που συγκρατούν το στομάχι. Η πολυφαγία και η αεροφαγία οδηγούν σε διάταση του στομάχου. Εφόσον λοιπόν δημιουργηθεί η διάταση και λόγω της προϋπάρχουσας χαλαρότητας, ευνοείται η στροφή του οργάνου κατά τον μεσεντέριο άξονα. Στη διαδικασία αυτή συμπαρασύρεται και ο σπλήνας. Δημιουργείται ισχαιμία, στραγγαλισμός των μεγάλων αγγείων (Οπίσθια κοίλη φλέβα, πυλαία φλέβα), ελάττωση του όγκου του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά, ταχυκαρδία, αγγειοσυστολή, σύσπαση σπλήνα, καρδιαγγειακό σοκ, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Η συστροφή στομάχου εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα, όπως Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Σέτερ, Γερμ. Ποιμενικοί, Ροτβάϊλερ και άλλα.

Κλινική εικόνα

Γαστρική διάταση – τυμπανισμός, που γίνεται αντιληπτή με την επισκόπηση του ζώου και τη ψηλάφιση, ληθαργικότητα, ευαισθησία στην ψηλάφηση της κοιλιάς και προσπάθεια του ζώου να κάνει εμετό χωρίς να τα καταφέρνει. Στη συνέχεια ο σκύλος εμφανίζει ταχυκαρδία και σοκ.

Διάγνωση

Από τα συμπτώματα στις συγκεκριμένες φυλές σκύλου, και την ακτινογραφία.

Αντιμετώπιση

Στην αρχή καταβάλλουμε προσπάθεια να περάσουμε στοματογαστρικό καθετήρα, ώστε να αδειάσουμε το στόμαχο από τα αέρια που συσσωρεύονται. Εάν δεν τα καταφέρουμε, κάνουμε απευθείας παρακέντηση του στομάχου και στη συνέχεια περνάμε τον καθετήρα. Για την ανάταξη του σοκ, χορηγούμε ορούς (Lactated Ringer’s), κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Τέλος θα πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργική επέμβαση ώστε να καθηλωθεί το στομάχι στη θέση του.

Παναγιώτης Μαραφέλιας, κτηνίατρος

Πηγή: http://www.care.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο