Ουκρανία, Κίεβο: Διέσωσαν ελάφι γεμάτο εγκαύματα από βομβαρδισμό

από Μυρτώ Τζώρτζου
Η εικόνα ενός ελαφιού που είναι γεμάτο εγκαύματα από βομβαρδισμό σε μια περιοχή του Κιέβου κάνει το γύρο του κόσμου και σοκάρει. Η εικόνα είναι πραγματικά συγκλονιστική. Αυτός είναι ο πόλεμος. Τι κάνει ο πόλεμος; Καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του.
Οι αριθμοί τα λένε όλα. Πάνω από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Περίπου το 90% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.
Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από τα μισά των 7,5 εκατ. παιδιών που μετρά η χώρα είναι είτε εσωτερικά εκτοπισμένα ή πρόσφυγες.
Η θηριωδία της Μπούκα κυριάρχησε αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα. Οι φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλώντας διεθνή αποτροπιασμό.
Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται ότι δικές της δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τις θηριωδίες, κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένες εικόνες.
Ταυτόχρονα όμως με τις ανθρώπινες απώλειες έχουμε και τις αμέτρητες απώλειες ζώων. Αδέσποτα, εγκαταλελειμμένα, ζώα σε καταφύγια έχουν βρει τραγικό θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Και αυτές οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου. Άνθρωποι και ζώα σε απόγνωση.
Στους δρόμους τρέχουν πολλά ζώα πανικόβλητα προσπαθώντας να σωθούν. Άλλα προσπαθούν να βρουν να φάνε μέσα στα ερείπια.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι οι προσπάθειες πάρα πολλών ανθρώπων στην Ουκρανία να διασώσουν ζώα. Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται εκατοντάδες ζώα έχουν μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες. Εθελοντές με κίνδυνο συχνά την ίδια τους τη ζωή πηγαίνουν να δώσουν τροφή στα πεινασμένα ζώα. Είτε αυτά βρίσκονται στα καταφύγια είτε στους δρόμους είτε και παρατημένα στα σπίτια. Γιατί δεν κατάφεραν όλοι φεύγοντας να τα πάρουν μαζί τους. Οι φιλοζωικές πηγαίνουν σε κλειστά σπίτια κα προσπαθούν με διάφορους τρόπους να σώσουν έγκλειστα ζώα.
Το ελαφάκι που γράψαμε στην αρχή προέρχεται από μία φάρμα. Τα εγκαύματα βαθιά, σε όλο του το κορμί. Όμως διασώθηκε, στις 30 Μαρτίου, από ντόπιους, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να το βοηθήσουν.
Αυτός είναι ο πόλεμος. Φέρνει θάνατο, καταστροφή και δυστυχία. Και την πληρώνουν φυσικά πάντα οι αθώοι, είτε είναι άνθρωποι είτε ζώα.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Ουκρανία: Δείτε με τι τρόπους εθελοντές προσπαθούν να σώσουν ζώα που έχουν μείνει μόνα σε σπίτια (petpet.news)
Ουκρανία: Κατάφεραν και έβγαλαν γατούλα που είχε παγιδευτεί σε βομβαρδισμένο κτίριο (petpet.news)
Ουκρανία, συγκλονιστική εικόνα: Ηλικιωμένη προσπαθεί να σώσει γατάκι στη βομβαρδισμένη πόλη Ιρπίν (petpet.news)
Σε ένα χωριό της Ουκρανίας σκυλάκος κάθεται μόνος πάνω στο βομβαρδισμένο σπίτι του (petpet.news)
Stepan, ο πιο διάσημος γάτος της Ουκρανίας- Σώθηκε από τον πόλεμο και είναι πια στη Γαλλία (petpet.news)
Ουκρανία: Εθελοντές προσπαθούν να ταΐσουν αμέτρητα πεινασμένα ζώα (petpet.news)
Ουκρανία: Γνωρίστε την Katya Kurlez, μια γυναίκα που πηγαίνει σε βομβαρδισμένα μέρη και σώζει ζώα – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο