Ουκρανία: Μια γυναίκα, με κίνδυνο τη ζωή της, έχει από την αρχή του πολέμου διασώσει 300 ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται παρά την όλο και λιγότερη πληροφόρηση που έχουμε. Οι καταστροφές από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα είναι ανυπολόγιστες. Άνθρωποι που έχασαν και εξακολουθούν φυσικά να χάνουν τη ζωή τους, άνθρωποι που βρίσκονται στα νοσοκομεία τραυματισμένοι, άνθρωποι που έχασαν τα πάντα και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέρος τους και να αναζητήσουν μια άλλη ζωή σε μια άλλη χώρα.

Οι απώλειες όμως και των ζώων είναι αμέτρητες. Και αυτό είναι κάτι που δεν το ακούμε στις ειδήσεις, δεν το διαβάζουμε στα νέα. Εκατοντάδες αδέσποτα, δεσποζόμενα αλλά και ζώα της άγριας ζωής έχουν χάσει και αυτά τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν φαίνεται να τελειώνει.

Και μέσα σε όλα αυτά τα θλιβερά και δυσάρεστα υπάρχει η ελπίδα. Εθελοντές, οργανωμένοι αλλά και μόνοι τους, κάνουν ό,τι μπορούν, με κίνδυνο τη ζωή τους, για να βοηθήσουν ζώα που έχουν ανάγκη. Ζώα που βρίσκονται και αυτά σε κίνδυνο. Και χάρη σε αυτούς έχουν σωθεί αμέτρητες ψυχές που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία τύχη.

Η 50χρονη οικονομολόγος Natalia Popova είναι μία από αυτούς τους ήρωες που τα παίζουν όλα για όλα προκειμένου να σώσουν ζώα.

Η Popova έχει κινδυνέψει αμέτρητες φορές. Έχει όμως νικήσει το φόβο. Μέχρι σήμερα έχει διασώσει πάνω από 300 ζώα. Τα 200 βρήκαν σπίτι εκτός Ουκρανίας και τα υπόλοιπα εκεί, σε σπίτια στη δυτική Ουκρανία. Στο καταφύγιό της που βρίσκεται στην περιοχή του Κιέβου, στο χωριό Chubynske, έχουν έρθει για περίθαλψη και διαμονή πολλά. Και έχουν βρει επίσης πολλά σπίτι. Όμως διασώζει και ζώα της άγριας φύσης, όπως τίγρεις και λιοντάρια. Συνεργάζεται με ζωολογικούς κήπους στο εξωτερικό όπου καταφεύγουν τα ζώα των βομβαρδισμένων ζωολογικών κήπων της χώρας της.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Αυτή τη στιγμή στο καταφύγιό της υπάρχουν 133 ζώα, μεταξύ αυτών 13 λιοντάρια, 1 τίγρη, μια λεοπάρδαλη, τρία ελάφια, λύκοι, αλεπούδες, ρακούν και ζαρκάδια, καθώς και εξημερωμένα ζώα όπως άλογα, γαϊδούρια, κατσίκες, κουνέλια, σκύλοι, γάτες και πουλιά.

Σε συνεργασία με φιλοζωικές αλλά και άλλους οργανισμούς έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να μπαίνει στα μέρη του πολέμου και να βοηθάει ζώα. Πολλά εγκαταλείφθηκαν από τους ανθρώπους τους. Αλλά και πολλά έχασαν από τον πόλεμο τους κηδεμόνες τους. Οι φωτογραφίες των βομβαρδισμένων σπιτιών της χώρας είναι καθημερινές και κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Σε πολλές έχουμε δει και τα κατοικίδια που έμειναν πίσω μόνα.

«Κανείς δεν θέλει να πάει εκεί. Όλοι φοβούνται. Φοβάμαι κι εγώ, αλλά πάω. Είναι η ζωή μου», θα πει η ίδια. Ουκρανοί στρατιώτες που τη γνωρίζουν αστειευόμενοι λένε ότι έχει πολλές ζωές σαν γάτα.

Το αυτοκίνητό της είναι ασθενοφόρο καθώς καθημερινά μεταφέρει ζώα. «Το ρεκόρ μας σε διάσωση είναι 16 λεπτά όπου σώσαμε ένα λιοντάρι», αναφέρει.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι τα έξοδα συντήρησης, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ζώα άγριας ζωής. Τα μηνιαία έξοδα αγγίζουν τα 14 χιλιάδες δολάρια. Αναγκάστηκε για αυτό να πάρει δάνειο. Τα χρέη όμως πολλά. Χιλιάδες τα δολάρια που χρωστάει. Η ίδια κάνει λόγο για 200 χιλιάδες δολάρια.

Μεγαλώνουν τα χρέη, μεγαλώνει και η ανασφάλεια για το μέλλον. Όμως δεν μπορεί να τα παρατήσει. «Η αποστολή μου σε αυτόν τον πόλεμο είναι να σώσω άγρια ζώα», θα πει η ίδια.

Φωτογραφία: AP

Φωτογραφία: AP

Φωτογραφία: AP

Φωτογραφία: AP

Φωτογραφία: AP

Φωτογραφία: AP

Φωτογραφία: AP

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο