Πόλεμος, Ουκρανία: Σκοτώθηκε από βόμβα μια γυναίκα που δεν έφυγε για να είναι μαζί με τα ζώα που είχε διασώσει

από Μυρτώ Τζώρτζου
Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Τουλάχιστον 136 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματίστηκαν, από την εισβολή της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
“Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος”, είπε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ), προσθέτοντας ότι 253 από τα θύματα ήταν στις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη αρχίζουν να εκφράζονται, όπως εξελίσσονται μέρα με την ημέρα τα πράγματα γύρω από πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ευθέως ότι θα χτυπήσει τις χώρες της Δύσης, που στέλνουν στρατιωτικό υλικό στη χώρα.
Κάθε ώρα που περνάει τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά τα σπίτια τους, παίρνουν ό,τι μπορούν μαζί τους και φεύγουν. Κάποια άλλοι όμως έχουν μείνει πίσω, στα σπίτι τους. Η ζωή τους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και ζώα. Δεσποζόμενα αλλά και αδέσποτα. Είδαμε εικόνες ανθρώπων να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αγκαλιά με τα ζωάκια τους. Πολύ συγκινητικές εικόνες.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που είναι πραγματικά ήρωες. Που δεν μιλάνε για αυτούς. Είναι κάποιοι διασώστες, κάποιοι που έχουν καταφύγια. Ένας από αυτούς, όπως έχουμε γράψει, είναι ο Andrea Cisternino, ο οποίος έχει εδώ και πολλά χρόνια φτιάξει στο Κίεβο ένα καταφύγιο με ζώα που διασώζει. Όχι μόνο σκύλους και γάτες αλλά και πολλά άλλα ζώα. Ο άνθρωπος αυτός δήλωσε ότι, παρά τον πόλεμο, θα μείνει εκεί μαζί τους. Ανέβασε μάλιστα και ένα βίντεο που δείχνει ρωσικά αεροπλάνα να περνάνε πολύ χαμηλά πάνω από το καταφύγιό του. Ο κίνδυνος που διατρέχει είναι άμεσος.
Ένας άλλος διασώστης είναι μια κυρία, η Alexandra Polishchuk ή αλλιώς Sasha, όπως την έλεγαν οι δικοί της άνθρωποι. Μεγάλη αγάπη για τα ζώα και πολλές και αυτή διασώσεις. Η Polishchuk δεν ζει πια. Σκοτώθηκε αυτές τις μέρες όταν βόμβα έπεσε στο σπίτι της. Και αυτή δεν ήθελε να φύγει για τα ζώα της. Ήθελε να είναι εκεί μαζί τους. Τη βρήκε ο γιος της νεκρή. Το σπίτι τους, που βρισκόταν στη γέφυρα της πόλης Κχέρσον, καταστράφηκε τελείως.
Οι άνθρωποι που την ήξεραν είναι πραγματικά συγκλονισμένοι. Μιλούν για έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν άγγελο, όπως χαρακτηριστικά λένε, με μεγάλη αγάπη για τα ζώα. Είχε δώσει τη ζωή της για αυτά. Τα έσωζε, τα φρόντιζε και προσπαθούσε να τους βρει σπίτια. Βοηθούσε και άλλους διασώστες. Δυστυχώς έχουν μείνει πολλά ζώα πίσω. Ποιος θα τα φροντίσει; Τι θα απογίνουν; Πολλοί ξεκίνησαν μια καμπάνια να μαζέψουν χρήματα για αυτά. Όμως είναι άγνωστο το μέλλον τους. Σπίτι δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να μείνει κάποιος εκεί.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο