Το Panda που παράγει…ηλιακή ενέργεια

από Μυρτώ Τζώρτζου

H ηλιακή ενέργεια δεν είναι μόνο φιλική στο φυσικό περιβάλλον. Μπορεί να είναι και χαριτωμένη! Κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το ηλιακό αγρόκτημα 248 στρεμμάτων Panda Power Plant στην Datong της Κίνας.

Με σχήμα ενός γιγάντιου Panda, του πιο αγαπημένου ζώου για τους Κινέζους, η εγκατάσταση του πεδίου από την Panda Green Energy είναι σε θέση να παράγει, σε πρώτη φάση, 50 MW καθαρής ενέργειας, η οποία ήδη διοχετεύεται στο δίκτυο. Με την ολοκλήρωσή του, το πεδίο θα παράγει 100 MW.

Σύμφωνα με το «PV Magazine» τα μαύρα μέρη του Panda αποτελούνται από μονοκρυσταλλικά ηλιακά κύτταρα από σιλικόνη, ενώ τα γκρίζα και λευκά μέρη από ηλιακά κύτταρα λεπτής μεμβράνης.

Η κινεζική εταιρεία ήρθε σε συνεννόηση με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) να υποστηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω του κέντρου νεανικών δραστηριοτήτων της Panda Green Energy, στο οποίο μαθητές σχολείου διδάσκονται τη σημασία υιοθέτησης βιώσιμων συνηθειών. Μελλοντικά, το UNDP θα συνεργαστεί με την China Merchants New Energy – το μεγαλύτερο μέτοχο στην Panda Green Energy – για τη διοργάνωση summer camps και διαγωνισμό σχεδιασμού.

Εκτιμάται ότι, μέσα σε 25 χρόνια, το πεδίο Panda Power Plant θα προσφέρει 3,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες «πράσινης» ενέργειας, το οποίο οδηγεί σε «εξοικονόμηση» 1,056 εκατομμυρίων τόνων κάρβουνου και σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,74 εκατομμύρια τόνους! Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, γνωστής ως «Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού», θα εγκατασταθούν και άλλα ηλιακά πεδία σε σχήμα πάντα. Κάποια από αυτά και εκτός Κίνας.

Πηγή: http://www.thetoc.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο