Πανεπιστήμιο στην Τουρκία υιοθέτησε 15 αδέσποτες γάτες που ζουν μέσα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε στο γραφείο για δουλειά και να σας περίμεναν γατούλες, οι οποίες θα είχαν καταλάβει τους υπολογιστές και τις καρέκλες; Και αυτό όχι μία φορά αλλά καθημερινά. Εμάς μας φαίνεται υπέροχο. Δεν υπάρχει καλύτερο καλωσόρισμα από αυτό. Να ξυπνάς άκεφος που θα πας στη δουλειά, ενώ θα ήθελες να κοιμηθείς λίγο ακόμα, να μην έχεις όρεξη και με το που θα φτάνεις στο γραφείο να βλέπεις γατούλες με τις οποίες θα δουλέψεις μαζί.
Εντάξει, όνειρο θερινής νυκτός για την Ελλάδα. Όμως στο εξωτερικό είναι κάτι σύνηθες. Πολλές εταιρείες, γνωστές και λιγότερο γνωστές, επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν στο γραφείο με τη γάτα ή το σκύλο τους. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι η απόδοση ενός υπαλλήλου μεγαλώνει όταν δουλεύει με το κατοικίδιό του καθώς αυτό τον χαλαρώνει και τον ηρεμεί.
Μια τέτοια περίπτωση συμβαίνει και στα γραφεία Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Adnan Menderes στη δυτική τουρκική επαρχία Aydın. Μόνο που εδώ συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Οι γάτες μέσα στα γραφεία είναι αδέσποτες.
Η ιστορία έχει ως εξής: Μια γατούλα η Hacer ζούσε σε ένα εργοτάξιο, όπου τη φρόντιζαν οι εργάτες εκεί. Όμως το εργοτάξιο κάποια στιγμή έγινε κτίριο και η γάτα δεν μπορούσε να μείνει στο χώρο. Έπρεπε να βρεθεί κάποιο άλλο μέρος για αυτή. Όμως στάθηκε τυχερή. Οι νέοι ένοικοι του κτιρίου που στεγάζει το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου θέλησαν να την κρατήσουν.
Έτσι ο Σινάν Μπαλτσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος αυτού, ήταν ο αυτός που υιοθέτησε τη γάτα το 2019 όταν μετακόμισε μαζί με άλλους στο νέο κτίριο. Και η γατούλα άρχισε να ζει μαζί τους.
Λίγο καιρό μετά, η Hacer γέννησε 6 γατάκια, στα οποία έφτιαξαν ένα ξύλινο σπιτάκι για αυτά, έξω από το κτίριο. Σύντομα, έξι ακόμη αδέσποτες γάτες ενώθηκαν μαζί τους. Οι 15 στο σύνολο πλέον γάτες έχουν κάνει το κτίριο σπίτι τους. Μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν μέσα και μένουν μέσα, ειδικά τώρα το χειμώνα. Κάθονται μαζί με το προσωπικό στις καρέκλες και παρατηρούν τους υπολογιστές. Άλλες κοιμούνται μέσα ή πάνω από ντουλάπια. Και κανείς δεν παραπονιέται. Όλοι τις θέλουν και αποζητούν την παρέα τους.
Ο Μπαλτσί αναφέρει ότι οι επισκέπτες εξεπλάγησαν στην αρχή όταν είδαν “τόσες γάτες” στο γραφείο, αλλά το συνήθισαν. Πολλοί μάλιστα φιλόζωοι τους προμηθεύουν τροφή για τα ζώα. “Είναι πλέον μέρος του προσωπικού. Ξεκινούν τη μέρα μαζί μας και φεύγουν από το γραφείο όταν φεύγουμε. Μερικές φορές, πρέπει να πάμε σε άλλα κτίρια μέσα στην πανεπιστημιούπολη και μας συνοδεύουν. Δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να τα στείλουμε σε ένα καταφύγιο ζώων. Ήταν ήδη εδώ πριν φτάσουμε”.

 (AA PHOTO)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο