Πέθανε η Kiska, η πιο μοναχική φάλαινα στον κόσμο- Ήταν δυστυχώς σε αιχμαλωσία 40 χρόνια

από Μυρτώ Τζώρτζου
φάλαινα

Η τελευταία αιχμάλωτη φάλαινα του Καναδά, που ονομάστηκε «η πιο μοναχική φάλαινα στον κόσμο», πέθανε. Η Kiska, η 47χρονη φάλαινα όρκα, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πέθανε την Πέμπτη (9 Μαρτίου) από βακτηριακή μόλυνση. Το μοναχικό θηλαστικό πέρασε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της ζωής του σε αιχμαλωσία, με περισσότερα από 12 χρόνια (από το 2011) σε απομόνωση.

Η Kiska ζούσε στο Marineland, ένα ζωολογικό κήπο και λούνα παρκ στους καταρράκτες του Νιαγάρα, στο Οντάριο του Καναδά. Η φάλαινα, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η «πιο μοναχική φάλαινα του κόσμου», πιάστηκε και απομακρύνθηκε από την οικογένειά της το 1979 στη θάλασσα της Ισλανδίας μαζί με τη φάλαινα Keiko, η οποία πρωταγωνίστησε στην ταινία «Free Willy».

Πέρασε τη ζωή της σε αιχμαλωσία σε διάφορα θαλάσσια πάρκα προτού καταλήξει στο καναδικό. Πίσω από ένα τζάμι και μέσα στη θλίψη γινόταν θέαμα για τους επισκέπτες του πάρκου. Το θεματικό πάρκο κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 για κακομεταχείριση των ζώων, αφότου κυκλοφόρησαν βίντεο με την Kiska να χτυπά το κεφάλι και το σώμα της στα τσιμεντένια τοιχώματα της δεξαμενής της ή να μην κινείται καθόλου.

Γνωστή ότι ζούσε στη μοναξιά τα τελευταία 12 χρόνια η Kiska ζούσε αναμφίβολα μια φριχτή ζωή.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), «Η Kiska η όρκα πέθανε από βακτηριακή μόλυνση στη Marineland του Καναδά στο Οντάριο».

Η Kiska αποτεφρώθηκε και θάφτηκε στο πάρκο όπου είναι θαμμένα και άλλα ζώα που έχουν πεθάνει.

Είμαστε και θα είμαστε κατά των θαλάσσιων πάρκων και των ζωολογικών κήπων χωρίς κουβέντα. Τα ζώα δεν είναι θεάματα για εμάς τους περίεργους που θέλουμε να τα δούμε και να τα φωτογραφίσουμε μη νοιαζόμενοι την άθλια ζωή που κάνουν.

Τα ζώα δεν είναι δικά μας παιχνίδια. Είναι συναισθανόμενα πλάσματα που έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα με εμάς στη ζωή. Και η ζωή τους είναι μία και μοναδική όπως η δική μας και πρέπει να τη σεβαστούμε. Ας αφήσουν επιτέλους τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τέλος θα θα κλείσουμε με ένα ερώτημα, μάλλον ρητορικό. Οι περισσότεροι επισκέπτες τέτοιων πάρκων πηγαίνουν εκεί με τα παιδιά τους. Θα ήθελαν άραγε τα παιδιά να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε τέτοια θεάματα αν μάθαιναν τη θλιβερή ζωή των ζώων σε αυτά;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

WION Web Team

(Marineland of Canada/Facebook)

DolphinProject.com

(CP PHOTO/Scott Dunlop)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο