Πέθανε ο Τουάν Τουάν, το γιγάντιο πάντα που είχε χαρίσει η Κίνα στην Ταϊβάν

από Μυρτώ Τζώρτζου
Πάντα Κίνα

Ένα Πάντα που χάρισε η Κίνα στην Ταϊβάν πριν από 14 χρόνια ως σύμβολο των τότε πιο θερμών δεσμών πέθανε το Σάββατο μετά από μια σειρά επιληπτικών κρίσεων, ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος της Ταϊπέι.

Ο Τουάν Τουάν και το ταίρι του, Γιουάν Γιουάν, δόθηκαν στην Ταϊβάν από το Πεκίνο στα τέλη του 2008, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν πιο εγκάρδιες.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει δεσμευθεί ότι μια μέρα θα επαναφέρει το αυτοδιοικούμενο δημοκρατικό νησί στην εξουσία της, με τη βία αν χρειαστεί.

«Το Πάντα υποβλήθηκε σε βαθιά αναισθησία για να κάνει αξονικές τομογραφίες νωρίτερα το Σάββατο και η ομάδα αποφάσισε «να αφήσει τον Τουάν Τουάν να συνεχίσει να κοιμάται» αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατάστασή του ήταν «μη αναστρέψιμη» και ότι δεν μπορούσε πλέον να «ζήσει μια ποιοτική ζωή», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου.

Οι κτηνίατροι παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι ο Τουάν Τουάν, 18 ετών, ήταν άρρωστος τον Αύγουστο, όταν άρχισε να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις και φαινόταν όλο και πιο ασταθής και ληθαργικός.

Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο και του δόθηκε αντισπασμωδικό φάρμακο.

Ο ζωολογικός κήπος υποψιάστηκε ότι ο Τουάν Τουάν είχε όγκο στον εγκέφαλο και μεταφέρθηκε σε ανακουφιστική φροντίδα τον περασμένο μήνα.

Οι θαυμαστές θρήνησαν τον θάνατο του Τουάν Τουάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο δήμαρχος της Ταϊπέι, Κο Ουέν-τζε, σε μια ανάρτηση στο Instagram ευχαρίστησε το Πάντα που «έφερε την ευτυχία στους ανθρώπους της Ταϊβάν και έκανε τον ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι πιο όμορφο».

Η Κίνα έχει αναπτύξει εδώ και καιρό τη «διπλωματία των Πάντα» και το δώρο του Τουάν Τουάν και της Γιουάν Γιουάν ήταν μια κίνηση που θεωρήθηκε ότι επιβεβαίωσε την προεδρία του τότε φιλικού προς το Πεκίνο ηγέτη Μα Γινγκ-τζέου.

Το Πεκίνο δανείζει Πάντα σε ξένους ζωολογικούς κήπους, οι οποίοι συνήθως πρέπει να επιστρέψουν τυχόν απογόνους μέσα σε λίγα χρόνια από τη γέννησή τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής της χώρας.

Ωστόσο, η Ταϊβάν αποτέλεσε εξαίρεση ως μέρος μιας σύντομης επίθεσης γοητείας από την Κίνα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, και έλαβε τον Τουάν Τουάν, τη Γιουάν Γιουάν και τους απογόνους τους.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχουν παγώσει από το 2016 με το Πεκίνο να διακόπτει τις επίσημες επικοινωνίες και τις κυβερνητικές επισκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών να ακυρώνονται.

Ant1 Live

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο