Πέθανε τελικά η αρκούδα που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Εγνατία Οδό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όπως δυστυχώς μας ενημέρωσε αυτές τις μέρες η μάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ARCTUROS, που δεν πρέπει να ξεχνάμε το σπουδαίο έργο που κάνουν οι άνθρωποί της από το 1992 για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, μια νεαρή αρκούδα σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό κοντά στην έξοδο για Γρεβενά στην προσπάθειά της να διασχίσει το δρόμο.

Η αρκούδα, αφού παρέμεινε για λίγη ώρα σοβαρά τραυματισμένη με πολλαπλά κατάγματα στο οδόστρωμα, ξεψύχησε πριν την άφιξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Το ατύχημα έγινε σε σημείο που δεν ήταν εύκολο να διακρίνει την αρκούδα η διερχόμενη οδηγός, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά.

Αυτό φυσικά δεν είναι το μοναδικό συμβάν θανάσιμου τραυματισμού ζώου που προσπάθησε να περάσει τη σύγχρονη και μόνο στο λόγια ευρωπαϊκή, με τα ανάλογα φυσικά τσουχτερά διόδια που έχουν κατακλύσει ολόκληρη την εθνική οδό της χώρας μας.

Πληρώνοντας τόσα διόδια θα έπρεπε οι δρόμοι να ήταν πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Αλλά τι λέμε τώρα. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Ουρές ατελείωτες στα διόδια, ταμπέλες συχνά κατεστραμμένες, κακοτεχνίες στους δρόμους, σκουπίδια-και συχνά επικίνδυνα μέσα στις λωρίδες- οδηγοί με τη χειρότερη οδική συμπεριφορά και κάνοντας συνέχεια παραβάσεις, με πρώτη την υπερβολική ταχύτητα και χωρίς να τους ενοχλεί κανείς και πολλά άλλα. Εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι δεν συγκρίνεται με αυτό που είχαμε πριν. Αυτό που είχαμε πριν δεν ήταν εθνική οδός. Κάτι άλλο ήταν. Εθνική οδός πάντως ευρωπαϊκής-λέμε τώρα- χώρας δεν ήταν.

Η Εγνατία οδός δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι. Θέλει να διορθωθούν πολλά πράγματα και να γίνουν και άλλα.  Έργα για την προστασία της άγριας ζωής. Δεν θα πούμε εμείς τι και πώς. Ξέρουν εκείνοι. Έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή κάτι τέτοιο. Και να μη θρηνούμε τόσα ζώα νεκρά. Και να μη κινδυνεύουν και τόσοι άνθρωποι, ειδικά τη νύχτα. Υπάρχουν ειδικά σημεία που εκπέμπουν sos. Τα παραδείγματα του εξωτερικού μας δίνουν απίστευτα έξυπνες ιδέες και πρακτικές. Περάσματα ζώων, ασφαλή και πανέμορφα, ένα με το περιβάλλον.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς έχουμε περάσει από το μέρος τους, το σπίτι τους, το δάσος τους. Εμείς τους χαλάσαμε την περιοχή τους, τους πετάξαμε έξω από εκεί που ζούσαν και φτιάξαμε τους δρόμους μας. Εκεί ήταν οικογένειές τους. Η βάση τους. Μια φορά να παίρναμε τη θέση τους, θα άλλαζε όλη η κοσμοθεωρία μας.

Η ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ARCTUROS κάνει φοβερή δουλειά. Και μέσα σε όλα προσπαθεί να πιέσει το κράτος ώστε να κάνει πράγματα για να σωθούν ζωές. Και ζώων αλλά και ανθρώπων. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να προστατέψει όσο μπορεί την άγρια πανίδα. Δεν μπορεί να χτίσει δρόμους και να βάλει φράγματα. Το καταλαβαίνουμε άλλωστε. Να πιέσει όσο μπορεί το κάνει. Τα υπόλοιπα ανήκουν στον κράτος και τις κατασκευαστικές εταιρείες.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

kozan.gr

kozan.gr

Όλο το κείμενο σε μία εικόνα

(FB Σοφία Ιωαννίδου)

Διαβάστε και αυτό:

Περάσματα ζώων: Τι κάνουν στο εξωτερικό για να μην περνάνε τα ζώα τους δρόμους 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο