Πολυδάκτυλες γάτες: 5 tips για αυτές

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έχετε ποτέ μετρήσει τα δάχτυλα της γατούλας σας; Τι ρωτάω τώρα, θα μου πείτε. Κανονικά μια γάτα έχει 18 δάχτυλα, από 5 στα μπροστινά πόδια και από 4 στα πίσω. Αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχουν όμως γατούλες που έχουν περισσότερα δάχτυλα, 6 ή 7, και λέγονται πολυδάκτυλες. Διαβάστε 5 πληροφορίες για αυτές.

 1. Η πολυδακτυλία είναι μετάλλαξη και όχι ειδική φυλή

Η λέξη πολυδακτυλία είναι αρχαία ελληνική. Οι περισσότερες πολυδάκτυλες γάτες έχουν παραπάνω δάχτυλα στα μπροστινά τους πόδια. Η πολυδακτυλία είναι συχνή μορφή γενετικής ανωμαλίας των άκρων. Προκύπτει από γονιδιακή ή χρωμοσωμική μετάλλαξη και είναι κληρονομική. Το πέμπτο εμπρόσθιο νύχι είναι κοντά στα άλλα νύχια. Ακόμη πιο κοντά υπάρχει μια προεξοχή η οποία φαίνεται ότι αποτελεί ένα έκτο “δάκτυλο”.

 2. Αλλιώς οι γάτες αυτές λέγονται και γάτες Χέμινγουεϊ

Ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας Ernest Hemingway αγαπούσε πολύ τις γάτες. Η πρώτη του γάτα, η Snowball, μια πενταδάκτυλη Maine Coon, του δόθηκε ως δώρο από έναν καπετάνιο. Εξήντα απόγονοι αυτής της γάτας ζουν σήμερα στο σπίτι του στο Key West στη Φλόριντα, και προστατεύονται με όρους της διαθήκης του.

Μια γάτα με 6 δάχτυλα, με το όνομα Slippers, είχε και ο Πρόεδρος της Αμερικής Theodore Roosevelt.

 3. Το παγκόσμιο ρεκόρ δαχτύλων σε γάτα είναι 28

Στο διαδίκτυο υπάρχει διαφωνία για το ποια γάτα έχει τα περισσότερα δάχτυλα στον κόσμο. Σύμφωνα με το Guinness Records, τον τίτλο κατέχει ένας πορτοκαλένιος γάτος από τον Καναδά, ονόματι Jake, ο οποίος έχει 28.

Κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια γάτα, ονόματι Mickey Mouse, που έζησε τη δεκαετία του ’70 και είχε 32 δάχτυλα.

4. Η πολυδακτυλία είναι συνηθισμένη στις Maine Coons

Το 40% περίπου των γάτων Maine Coons είναι πολυδάκτυλες.

 5. Θεωρούνταν καλή τύχη για τα καράβια

Οι γατούλες με πολυδακτυλία έχουν καλύτερη ισορροπία, είναι καλοί κυνηγοί ποντικιών και θεωρούνταν τυχερές. Αυτό πίστευαν παλαιότερα οι ναυτικοί που τις είχαν παρέα στα ταξίδια τους. Οι γάτες αυτές μεταφέρονταν με τα καράβια, για αυτό και υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Εκτός από τις γάτες πολλά δάχτυλα μπορούν να έχουν και άλλα ζώα όπως τα σκυλιά, τα ποντίκια, τα μυρμήγκια, ακόμα και ο άνθρωπος.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο