Πορτογαλία: Οργή για τους κυνηγούς που οργάνωσαν μια κυνηγετική εξόρμηση και σκότωσαν 540 ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας καταδίκασε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτο έγκλημα», την κυνηγετική εξόρμηση που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά στη Λισαβόνα και η οποία προκάλεσε την οργή πολιτικών κομμάτων, ενώσεων και απλών πολιτών.
Το κυνήγι αυτό έγινε κοντά στην κοινότητα Αζαμπούτζα, που απέχει 60 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας, στην περιτοιχισμένη ιδιοκτησία Τόρε Μπέλα, μια έκταση που ξεπερνά τα 10.000 στρέμματα και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στο Facebook μία κυνηγός, σκοτώθηκαν πολλές εκατοντάδες ζώα, όπως αγριογούρουνα και ελάφια. Η ανάρτηση έχει πλέον κατέβει, λόγω των έντονων αντιδράσεων πολλών χρηστών.
Το κείμενο συνοδευόταν από μια φωτογραφία που έδειχνε δεκάδες νεκρά ζώα, ξαπλωμένα στο έδαφος, με τη λεζάντα: «540 ζώα με 16 κυνηγούς στην Πορτογαλία, ρεκόρ σε ένα σούπερ κυνήγι».
«Πράξη μίσους»
«Είναι ένα απαράδεκτο έγκλημα, μια πράξη μίσους, που δεν έχει καμία σχέση με το κυνήγι», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοάο Πέντρο Μάτος Φερνάντες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF. «Το Ινστιτούτο Προστασίας της Φύσης και των Δασών (ICNF) θα ανακαλέσει αμέσως την άδεια θήρας αυτής της ιδιοκτησίας και, με την έρευνα που θα γίνει επί τόπου, θα καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία επειδή οι οργανωτές και οι κυνηγοί που συμμετείχαν θα πρέπει να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.
Το ICNF διευκρίνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για αυτήν την «εξόρμηση».
Σύμφωνα με το περιοδικό Expresso, το κυνήγι οργανώθηκε από την ισπανική εταιρεία Hunting Spain Portugal Monteros de La Cabra, που ειδικεύεται σε κυνηγετικές εξορμήσεις στην ιβηρική χερσόνησο. Συμμετείχαν 16 Ισπανοί κυνηγοί. Η εταιρεία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ζητήθηκαν εξηγήσεις
Τη Δευτέρα, το φιλοζωικό κόμμα PAN, το οποίο εκπροσωπείται με τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ήταν το πρώτο που εξέφρασε στον αποτροπιασμό του, επισημαίνοντας ότι «το να σκοτώνεις για την ευχαρίστησή σου είναι απλώς απάνθρωπο» και ζήτησε να εφαρμοστεί ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για το κυνήγι. Αμέσως μετά, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα καθώς και το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο PSD, ζήτησαν εξηγήσεις καταγγέλλοντας αυτήν την κυνηγετική εξόρμηση.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Κυνηγών της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μπερναρντίνο, έκανε λόγο για «εξόντωση» των ζώων, μιλώντας στο περιοδικό Sabado. Αυτό που έγινε στο Τόρε Μπέλο «είναι ντροπιαστικό και, από ηθικής άποψης, αξιοκαταφρόνητο», πρόσθεσε. Πολλές άλλες ενώσεις κυνηγών εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για τη «σφαγή» των ζώων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο