Πώς τα σκυλιά καταλαβαίνουν όταν είμαστε λυπημένοι

από Μυρτώ Τζώρτζου
dog emotions

Επιστρέφετε σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Χωρίς να έχετε όρεξη και με την ανάλογη έκφραση στο πρόσωπο παίρνετε το σκύλο σας, που σας περίμενε με χαρά, αγκαλιά. Γνωρίζετε ότι εκείνος καταλαβαίνει ότι δεν είστε το ίδιο χαρούμενοι με εκείνον;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Learning & Behaviour» οι σκύλοι καταλαβαίνουν τα συναισθήματά μας και αντιδρούν ανάλογα. Ερευνητές έκαναν το ακόλουθο πείραμα: Έδειξαν σε 26 σκύλους φωτογραφίες από τους κηδεμόνες τους, άντρες και γυναίκες, των οποίων οι εκφράσεις των προσώπων τους έδειχναν 6 συναισθήματα, φόβο, ευτυχία, άγχος, έκπληξη, λύπη, αποστροφή, μελετώντας ταυτόχρονα τον καρδιακό τους ρυθμό.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Αν η έκφραση του εικονιζόμενου προσώπου έδειχνε θυμό, φόβο ή ευτυχία, τα σκυλιά γύριζαν το κεφάλι τους στα αριστερά. Αν η έκφραση του ανθρώπου έδειχνε έκπληξη, γύριζαν το κεφάλι τους προς τη δεξιά πλευρά.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον καρδιακό ρυθμό των ζώων. Αν η φωτογραφία έδειχνε κάποιον λυπημένο, ανέβαινε ο καρδιακός τους ρυθμός. Στις εκφράσεις δε του θυμού, του φόβου αλλά και της ευτυχίας, τα σκυλιά έδειχναν μεγαλύτερα επίπεδα στρες. Επίσης μετά από αυτό το πείραμα τα σκυλιά αργούσαν να γυρίσουν στο φαγητό τους, κάτι που φανέρωνε υψηλά επίπεδα στρες.

Ο επιστήμονας Marcello Siniscalchi του πανεπιστημίου του Μπάρι της Ιταλίας θα πει: «Τα ζώα στην άγρια φύση έχουν μάθει να καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα μια δύσκολη κατάσταση για να προστατευτούν και να κινηθούν ανάλογα. Η φωνή, η μυρωδιά και η θέση τους σώματος ενός ανθρώπου μπορούν να δείξουν στο σκύλο τα συναισθήματα που έχουμε. Τα αρνητικά συναισθήματα επεξεργάζονται στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του σκύλου ενώ τα θετικά στην αριστερή».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο