Πόσα μωρά νομίζετε ότι θα γεννήσουν αυτά τα ζώα στη ζωή τους;

από Μυρτώ Τζώρτζου
cats

Το να γίνεις εθελοντής σε κάποια φιλοζωική οργάνωση απαιτεί θέληση, ψυχική δύναμη και ελεύθερο χρόνο. Οι εθελοντές συχνά ξεπερνάνε τον εαυτό τους και κάνουν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους για να προστατέψουν τα ζώα. Οι συνθήκες τις περισσότερες φορές είναι αντίξοες όμως δεν το βάζουν κάτω. Βλέποντας τις ανάγκες όλων αυτών των αμέτρητων αδέσποτων που ζουν στους δρόμους σε άθλιες συνθήκες με τον καιρό αποκτούν πείσμα και δύναμη.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmail.com)

Αν κάποιος θέλει να κάνει πράγματα αλλά δεν έχει τόσες δυνάμεις, υπάρχει τρόπος να βοηθήσει. Ξεκινώντας από το πολύ απλό αλλά τόσο σπουδαίο πράγμα. Ποιο είναι αυτό; Με το να στειρώσει το κατοικίδιό του. Το πρώτο βήμα της φιλοζωίας μετά την υιοθεσία ενός ζώου είναι η στείρωσή του στην κατάλληλη ηλικία.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλοί που αρνούνται να το κάνουν καθώς πιστεύουν ότι αυτό είναι ενάντια στη φύση του ζώου. Άλλοι πάλι δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματα της στείρωσης ενώ άλλοι νομίζουν ότι για να στειρώσεις ένα ζώο πρέπει πρώτα να έχει γεννήσει. Λάθος.

Τι γίνεται με τα μικρά που γεννιούνται; Μεγάλο κεφάλαιο αυτό, χωρίς αρχή και τέλος. Δυστυχώς στη χώρα μας συμβαίνει αυτό που γίνεται στις περισσότερες υποανάπτυκτες χώρες του κόσμου. Αν τα μωρά δεν δοθούν σε κάποιους, πετιούνται στην καλύτερη περίπτωση στους δρόμους, στα βουνά, στα δάση. Ελάχιστα από αυτά καταφέρνουν να επιβιώσουν ενώ αυτά που επιβιώνουν γεννούν και αυτά με τη σειρά τους. Και τα νέα ζώα γεννούν και αυτά και… τα ίδια και τα ίδια. Φαύλος κύκλος.

Και έτσι τα αδέσποτα αυξάνονται. Όπερ σημαίνει περισσότερα κακοποιημένα ζώα, περισσότερα χτυπημένα από αυτοκίνητα, περισσότερα δηλητηριασμένα, περισσότερα χωρίς σπίτι, φαγητό και περίθαλψη. Και μην ξεχνάμε το πιο βασικό. Σύμφωνα με υπολογισμούς ένα αδέσποτο ζει κατά μέσο όρο 2 με 3 χρόνια. Σας φαίνονται λίγα; Παρατηρήστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας. Αν χρειαστεί, καταγράψτε τα. Πόσα από αυτά θα ξαναδείτε τα επόμενα χρόνια;

Το πιο λοιπόν βασικό που θα μπορούσε να κάνει κάποιος ώστε να προσφέρει σε αυτό που λέμε φιλοζωία είναι η στείρωση. Πρώτα του δικού του ζώου και στη συνέχεια των ζώων της γειτονιάς του. Οι αλλαγές πρέπει να ξεκινούν από εμάς τους ίδιους και το σπίτι μας.

Αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι που είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι, δεν έχουν παρά να δουν τους αριθμούς. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και δείχνουν το πρόβλημα στο πραγματικό του μέγεθος.

Σκύλος

Θεωρητικά ένα θηλυκό σκυλί μπορεί να γεννήσει μέχρι 3 φορές σε έναν χρόνο. Σε κάθε γέννα κατά μέσο όρο γεννιούνται 6 με 7 σκυλάκια. Ένα λοιπόν θηλυκό σκυλί και τα μωρά του δημιουργούν 67,000 σκυλάκια μέσα σε 6 χρόνια.

Γάτα

Μια γάτα μπορεί να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο από ένα μέχρι 8 γατάκια. Σε 7 χρόνια θα έχουν γεννηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 420,000 γάτες.

gataki Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Οι αριθμοί είναι σκληροί.

Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή οι αριθμοί είναι σκληροί. Κάθε χρόνο οδηγούνται σε ευθανασία 4 περίπου εκατομμύρια αδέσποτα σε καταφύγια της Αμερικής. Ζώα που πετάχτηκαν στο δρόμο, ζώα που γεννήθηκαν στο δρόμο και ζώα που κακοποιήθηκαν. Οδηγούνται στα καταφύγια και αν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχουν υιοθετηθεί, απλά ευθανατώνονται. Αντί δηλαδή να τα πατάνε αυτοκίνητα ή να πεθαίνουν από φόλα, όπως γίνεται εδώ, ευθανατώνονται. Επειδή είχαν τη ατυχία να είναι αδέσποτα. Σκληρά και τα δυο, δεν νομίζετε;

rottweilerΥπάρχει λύση;

Φυσικά, και είναι στο χέρι μας. Στειρώνουμε το κατοικίδιό μας χωρίς δεύτερη σκέψη. Βοηθούμε στο να στειρωθούν τα αδέσποτα της γειτονιάς μας. Και το πιο σημαντικό από όλα. Υιοθετούμε, δεν αγοράζουμε. Αν ξέρατε τι ζώα υπάρχουν στα ελληνικά καταφύγια, μικρά, μεγάλα, πανέμορφα, μοναδικά ζώα, δεν θα περνούσε ούτε μια στιγμή από το μυαλό σας να αγοράσετε κάποιο. Η εμπειρία του να ζήσεις με ένα σκύλο ή μια γατούλα που είτε βρήκες στο δρόμο είτε είδες σε ένα κλουβί ενός καταφυγίου είναι μοναδική και δεν συγκρίνεται με τίποτα στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο