Τελικά πόσες ώρες ύπνου καθημερινά χρειάζονται οι σκύλοι και οι γάτες;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Mπορεί αυτό που χαρακτηρίζει τις γάτες να είναι η μεγάλη τους λατρεία με τον ύπνο, όμως και οι σκύλοι σε αυτό το θέμα δεν πάνε πίσω. Ένα ενήλικο σκυλί χρειάζεται 12 με 14 ώρες ύπνου κατά μέσο όρο τη μέρα ενώ οι γάτες 12 με 16. Όμως αυτό είναι κάτι γενικό. Γιατί το πόσο ανάγκη έχει κάποιο ζώο για ύπνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, μέγεθος, κατάσταση υγείας, ράτσα και χρόνος που παίζει ή ασκείται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι ανήκουν στην κατηγορία των θηρευτών, των ζώων δηλαδή που κυνηγούν. Σε αντίθεση με τα ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των θηραμάτων, τα οποία ακόμα και στον ύπνο τους πρέπει να είναι έτοιμα για μάχη, οι θηρευτές έχουν την πολυτέλεια να κοιμούνται ήσυχα και πολύ.

Σε γενικές γραμμές τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ζώα έχουν ανάγκη περισσότερo ύπνο από ό,τι τα μικρότερα. Για παράδειγμα ένας Μεγάλος Δανός κοιμάται περισσότερες ώρες από ό,τι ένα τσιουάουα. Τα μεγαλύτερα επίσης σε ηλικία ζώα έχουν και αυτά ανάγκη πιο πολύ ύπνο από ό,τι τα παιχνιδιάρικα και δραστήρια μικρά. Φυσικά εξαιρούνται τα νεογέννητα, τα οποία κοιμούνται περίπου 20 ώρες.

Σε όλα τα θηλαστικά υπάρχει το στάδιο του ύπνου, γνωστό ως REM (rapid eye movement), το στάδιο δηλαδή κατά το οποίο βλέπουν όνειρα. Σε αυτό το στάδιο πιθανόν ονειρεύονται ότι κυνηγούν πουλιά ή ποντίκια. Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους έτσι και στους σκύλους και τις γάτες, είναι πολύ σύνηθες σε αυτό το στάδιο να τινάζουν κάποιες στιγμές τα πόδια τους. Ο ύπνος των ζώων αυτών έχει και το βαθύ στάδιο, κατά το οποίο τα ζώα πραγματικά ξεκουράζονται.

Συγκριτικά με εμάς που πέφτουμε μια και καλή για ύπνο οι σκύλοι και οι γάτες κοιμούνται σε πολλές φάσεις. Οι σκύλοι πέφτουν πιο πολύ στο βαθύ στάδιο του ύπνου σε αντίθεση με τις γάτες που κοιμούνται πιο ελαφρά. Και τα δυο ζώα ξυπνούν πολύ εύκολα. Bλέπουμε πώς πετάγονται με τον παραμικρό θόρυβο. Και επειδή ακριβώς ξυπνούν πολύ εύκολα, για αυτό το λόγο έχουν και ανάγκη περισσότερο ύπνο από ό,τι εμείς.

Τέλος είναι ιδιαίτερα ευέλικτα στον ύπνο καθώς προσαρμόζουν τις συνήθειές τους στις δικές μας.

Προσοχή: Αν ο σκύλος ή η γάτα σας κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς ενδέχεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως άγχος, αρθριτικά, προβλήματα θυρεοειδή και άλλα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο