Πόθος: Από κουταβάκι που βρέθηκε στα σκουπίδια, πρωταγωνιστής σε χριστουγεννιάτικη παράσταση

από Μυρτώ Τζώρτζου
Έντεκα μικροί ηθοποιοί της τρίτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου-Πρασινάδας στο Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας και ένας τετράποδος πρωταγωνιστής, ο Πόθος, συμμετείχαν στη φετινή χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε και συντόνισε η δασκάλα τους Σοφία Καραμήτρου.
Μια γιορτή από την οποία δεν έλειπε τίποτα! Κέφι, χορός, έξυπνοι διάλογοι, τραγούδι και μάλιστα σε μια αρκετά δύσκολη και φέτος σχολική χρονιά. Στα σχολεία όμως που διδάσκουν εκπαιδευτικοί με διάθεση και στόχο πάντα να νιώθουν χαρά οι μαθητές, πάντα μα πάντα θα υπάρχουν τρόποι να επικρατούν τα χαμόγελα και η αγάπη.
Στη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή guest star ήταν ο Πόθος, ένας πρώην αδέσποτος κακοποιημένος σκύλος που μάλιστα είναι και συγγραφέας καθώς πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, η «Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου» από τις εκδόσεις Welldone με όλα του τα έσοδα να στηρίζουν τις Ζω.Ε.Σ. και τα αδέσποτα ζώα.

Ο Πόθος, ντυμένος Αη Βασίλης, δεν σταματούσε να μοιράζει χαμόγελα στους θεατές παρόλο που πολύ συχνά και χαριτωμένα έχανε τα βήματα του χορευτικού ή έδειχνε να μη θυμάται καλά τον ρόλο του! Όμως δεν το έβαζε κάτω στιγμή, και αυτό έφερνε γέλια και χαρές μέσα στη σχολική αίθουσα, όπως άλλωστε δεν το έβαλε και από την πρώτη στιγμή της γέννησής του που γνώρισε την άσχημη πλευρά του κόσμου καθώς κάποιος τον πέταξε σε μια σακούλα σκουπιδιών ως ένα ακόμη περιττό, βρώμικο και επιζήμιο αδέσποτο.
Στη συνέχεια γνώρισε τι σημαίνει «ανεύθυνη κηδεμονία» καθώς τέσσερις οικογένειες που είχαν αποφασίσει να τον υιοθετήσουν τον επέστρεψαν για να βρει την παντοτινή του οικογένεια και αγάπη στην οικογένεια της γνωστής για τη φιλοζωική της δράση Κατερίνας Παπαποστόλου που έγινε η μαμά και η εκπαιδεύτριά του!
Το συγκεκριμένο σχολείο είναι γνωστό πανελλαδικά για τη φιλοζωική του στάση καθώς τόσο ο Πόθος όσο και ακόμη δύο σκύλοι η Διώνη και ο Άξελ συμμετέχουν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία με θεαματικά θετικά αποτελέσματα στη σχολική επίδοση και συμπεριφορά των μαθητών. Ενώ πολύ συχνά αδέσποτα πλάσματα βρίσκουν το καταφύγιό τους στην αυλή και στις αγκαλιές των παιδιών. Όπως αυτή την περίοδο που μαζί τους μένει ένας πανέμορφος γάτος, τον οποίο τις μέρες των γιορτών έχει αναλάβει να φροντίζει ένας μαθητής της Δ’ Δημοτικού!
Διευθύντρια του σχολείου είναι η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. που χρόνια τώρα έχει διασώσει πάρα πολλά αδέσποτα ζώα που πετούσαν συμπολίτες της στην αυλή του σχολείου, ενώ οι τρεις σκύλοι της είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να συμμετέχουν ως σκύλοι εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης, ενώ είναι εγκεκριμένοι από το Υ.ΠΑΙ.Θ για πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που καταθέτουν οι Ζω.Ε.Σ. κάθε χρόνο για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής. Παράλληλα στα πλαίσια του προγράμματος «Θεραπευτική Αγκαλιά» επισκέπτονται ορφανοτροφεία, θεραπευτικά ιδρύματα αλλά και κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις σε παιδιά με καρκίνο μέσα από τη συνεργασία τους με την ΑΜΚΕ «Άγγιγμα Ζωής».
Ο Πόθος, ένας από τους τρεις σκύλους που φορούν το σήμα της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. έχει συναντήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 200.000 μαθητές, ενώ το έργο του στα σχολεία ειδικής αγωγής της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντικό με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα σε αυτούς τους μαθητές.
Ας ευχηθούμε τη νέα χρονιά να βλέπουμε πιο συχνά εικόνες σχολικών τάξεων όπου συνυπάρχουν μαθητές και σκύλοι καθώς αυτό θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στην ψυχοσύνθεση των παιδιών αλλά και θα δημιουργήσει μελλοντικούς ευσυνείδητους πολίτες που θα έχουν μάθει να σέβονται την οποιαδήποτε έμβια μορφή πάνω στον πλανήτη.
** Η ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. εκπονεί διαδραστικά και πολυθεματικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ- τόσο σε σχολεία γενικής όσο και ειδικής αγωγής αλλά και σε θεραπευτικά ιδρύματα- όπως και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετέχουν σε αυτά, όλοι τους πρώην κακοποιημένοι αδέσποτοι που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια. Η Διώνη, η ψυχή του οράματος, είναι πιστοποιημένη από το IFZ (Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας με έδρα τη Λυόν της Γαλλίας), ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης και διαδραστικής εγρήγορσης.
Οι τρεις σκύλοι έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 350.000 μαθητές σε περισσότερα από 650 σχολεία της χώρας, ενώ σε κάθε επίσκεψή τους στα σχολεία συμμετέχει κάθε φορά ένας από αυτούς τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι Ζω.Ε.Σ. έχουν βραβευτεί τέσσερις φορές σε βραβεία εθελοντισμού, ενώ εκπαιδευτικό υλικό τους έχει ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Αλλά και τα βιβλία που έχει γράψει η ιδρύτρια Κατερίνα Παπαποστόλου αποτελούν εκπαιδευτικά υλικά, πάνω στα οποία έχουν στηριχθεί εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ. Παράλληλα μέσω των εσόδων των βιβλίων αλλά και άλλων δράσεων που πραγματοποιούν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να στηρίξουν εκατοντάδες ζώα, ενώ το καλοκαίρι στην Εύβοια οργάνωσαν μια πολύ σημαντική δράση βοηθώντας πολλά ζώα και ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την πύρινη κόλαση
Κατερίνα Παπαποστόλου 
Εκπαιδευτικός με Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή & στη Σχολική Ψυχολογία- Ζωοθεραπεύτρια
Εκπαιδεύτρια Σκύλων, ISAP member, ICAN member
Συγγραφέας- Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.
Τηλ επικοινωνίας:6972852898
papapostolouk@yahoo.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο