Σαουδική Αραβία: Κάνουν μπότοξ και άλλες επεμβάσεις σε καμήλες για να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς

από Μυρτώ Τζώρτζου
Το έχουμε ξαναπεί ότι η πραγματικότητα συχνά ξεπερνάει κάθε φαντασία. Και μερικά πράγματα αδυνατούμε να τα πιστέψουμε. Ένα τέτοιο είναι και αυτό που συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς καμήλων. Ναι, υπάρχει και τέτοιος διαγωνισμός.
Για άλλη μια φορά επαναλήφθηκε και φέτος το σκάνδαλο με τις πλαστικές επεμβάσεις που γίνονται στις καμήλες για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz.
Το φεστιβάλ προσκαλεί τους κτηνοτρόφους καμήλας να επιδείξουν τις πολύτιμες καμήλες τους σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς – σκεφτείτε το σαν το σόου σκύλων του Westminster Kennel Club.
Οι ιδιοκτήτες των καμήλων κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνουν τα ζώα τους πιο όμορφα. Οι αρχές εκεί λένε ότι εκτός από το συνηθισμένο μπότοξ, ορισμένοι κτηνοτρόφοι έχουν τεντώσει τα χείλη και τις μύτες των καμήλων, έχουν χρησιμοποιήσει κολλαγόνο χειλιών, ενισχύουν τεχνητά τους μυς τους με ορμόνες και έχουν φουσκώσει μέρη του σώματος χρησιμοποιώντας λάστιχα.
Επίσης αναφέρουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για αυτό το απίστευτο και βασανιστικό για τις καμήλες πράγμα, ελέγχοντας και διώχνοντας τις καμήλες αυτές από το φεστιβάλ, θέτοντάς τες εκτός διαγωνισμού.
Το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι περισσότερες από 40 καμήλες αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό φέτος.
Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Το 2018, οι αρχές απέκλεισαν 12 καμήλες αφού αποκαλύφθηκε ότι είχαν κάνει ένεση με μπότοξ. Τότε η εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων The National ανέφερε ότι ένας κτηνίατρος είχε πιαστεί να κάνει αισθητική επέμβαση σε καμήλες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του μεγέθους των αυτιών τους (ορισμένες ράτσες εκτιμώνται για τα «λεπτεπίλεπτα αυτιά» τους).
Γιατί κάνουν πλαστικές επεμβάσεις σε καμήλες;
Η καμήλα με την καλύτερη εμφάνιση κερδίζει ένα υπέρογκο ποσό γύρω στις 50 χιλιάδες δολάρια.
Αλλά δεν είναι μόνο το χρηματικό έπαθλο που δίνει κίνητρο για τη νίκη. Η εκτροφή καμήλας είναι μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή και η καλή βαθμολογία σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς μπορεί να έχει επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους κτηνοτρόφους.
Αφού στεφθούν οι πιο όμορφες καμήλες, μπορούν να δημοπρατηθούν σε ένα περίπτερο όπου οι κορυφαίες καμήλες μπορούν να φέρουν εκατομμύρια. Υπάρχει επίσης και το κύρος. Το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Abdulaziz, τον ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας, και πραγματοποιείται για να τιμήσει τις παραδόσεις της σαουδαραβικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία η καμήλα έχει ιδιαίτερη θέση. Η νίκη σε αυτόν το διαγωνισμό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.
Τι κάνει μια καμήλα όμορφη;
Το 2018, οι επιστήμονες της γενετικής ζώων Jaime Gongora και Mahmood Alamri απαρίθμησαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αναζητούν οι επιτροπές στο κοντινό Ομάν όταν κρίνουν μια καμήλα.
Εδώ είναι μερικά από αυτά τα κριτήρια για να σας δώσουν μια ιδέα για τα πρότυπα ομορφιάς. 
Παλτό: Γυαλιστερό και “με ξεκάθαρα καθορισμένο χρώμα” – όσο πιο λαμπερό, τόσο το καλύτερο.
Λαιμός: Μακρύς και αδύνατος αλλά φαρδύς — γεμάτος αλλά όχι πολύ αδύνατος Σώμα: Η περιοχή μεταξύ του λαιμού και της καμπούρας πρέπει να είναι «μακριά και δυνατή».
Καμπούρα: Θα πρέπει να είναι μεγάλη, με καλές αναλογίες και στην τυπική θέση κοντά στο πίσω μέρος του σώματος του ζώου.
Κεφάλι: Το κεφάλι πρέπει να είναι όρθιο και μεγάλο αλλά σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα.
Πρόσωπο: Οι κριτές θέλουν χείλη «φουσκωμένα και κρεμαστά» και το πάνω χείλος πρέπει να έχει σχισμή. Οι βλεφαρίδες πρέπει να είναι μακριές και σκούρες και το πηγούνι να φαίνεται από μπροστά και στο πλάι.
Οι κριτές θέλουν ομορφιά και χάρη, με τις καμήλες να κρίνονται και στον τρόπο που περπατούν καθώς παρελαύνουν. Και υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες για διαφορετικά είδη καμήλων.
Είναι όλα θέμα εμφάνισης;
Ναι, λίγο πολύ. Υπάρχουν και άλλα βραβεία στο φεστιβάλ για τις πιο γρήγορες και καλές καμήλες, αλλά η υψηλότερη τιμή απονέμεται στην πιο όμορφη από όλες. Το φεστιβάλ φιλοξενείται στην έρημο βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ριάντ.
Με λίγα λόγια, αδιανόητα πράγματα σε βάρος για άλλη μια φορά των ζώων.

(Reuters: Faisal Al Nasser)

(Supplied: Mahmood Al amri and Jaime Gongora)

(Reuters: Faisal Nasser)

 (Supplied: Mahmood Al amri and Jaime Gongora)

(Reuters: Faisal Nasser)

(Image: arabsciences)

Πηγή: ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο