Σε ένα χωριό της Ουκρανίας σκυλάκος κάθεται μόνος πάνω στο βομβαρδισμένο σπίτι του

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται παρά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα μεταξύ των δύο πλευρών, Ουκρανίας και Ρωσίας.
Με πυραύλους Κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα επλήγη στόχος στην ουκρανική πόλη Λβιβ κοντά στο αεροδρόμιο, που βρίσκεται στα δυτικά, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.
Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί.
Οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές. Όπως όλες οι φωτογραφίες των πολέμων. Οι άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν. Παίρνουν μαζί τους και τα κατοικίδιά τους. Κάποιοι έχουν μείνει πίσω.
Γέμισαν οι πόλεις και τα χωριά ζώα που περιφέρονται σοκαρισμένα προσπαθώντας να επιβιώσουν. Δεν μπορούν όλοι να τα πάρουν μαζί τους. Εθελοντές κάνουν ό,τι μπορούν να τα σώσουν. Κάποιοι στην προσπάθειά τους αυτή έχουν σκοτωθεί.
Μια από τις φωτογραφίες δείχνει πραγματικά την αθλιότητα των πολέμων. Είναι από το Σούμι (ουκρανικά Суми‎). Πόλη στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας με πληθυσμό περίπου 27ο χιλιάδες κατοίκους. Πριν από μερικές μέρες περισσότερα από 100 λεωφορεία που μετέφεραν αμάχους αναχώρησαν από την πόλη που βομβαρδίζεται. Βίντεο δείχνει τα διαλυμένα κτίρια- ανάμεσά τους ένας παιδικός σταθμός- από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη μικρή πόλη Οχτίρκα στην περιοχή εκεί.
Εκεί βρίσκεται το χωριό Romenskaya. Βομβαρδισμένο, κατεστραμμένο. Ένα σπίτι έχει βομβαρδιστεί. Οι άνθρωποι έφυγαν. Έμεινε πίσω ο σκύλος τους. Δεν μπόρεσαν να τον πάρουν και αυτόν. Η φωτογραφία τον δείχνει να κάθεται πάνω στα χαλάσματα του σπιτιού που ζούσε. Πού να πάει άλλωστε; Εκεί μόνο ξέρει. Τι θα απογίνει; Κανείς δεν γνωρίζει.
Άνθρωποι, βλέποντας τη φωτογραφία αυτή, κάνουν έκκληση να πάρει κάποιος το σκύλο. Να μην το αφήσει εκεί. Δεν είναι όμως εύκολα τα πράγματα σε ένα μέρος που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει τη ζωή του. Ο πόλεμος φέρνει μόνο δυστυχία.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο