Άλλο ένα σκυλάκι από τα κολαστήρια της Σπάρτης δεν τα κατάφερε- Το είχαν βρει κοκαλιασμένο και άρρωστο

από Μυρτώ Τζώρτζου
Tα δύο καταφύγια της Σπάρτης έχουν πλέον ανοίξει για τους εθελοντές μετά από την αυτοψία που έκανε πριν από 20 περίπου μέρες το σωματείο Save a Greek Stray Save a Greek Stray, το οποίο προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεία του Δήμου.
Τη φρίκη που επικρατούσε εκεί μέσα την είδαμε. Οι φωτογραφίες ήταν σοκαριστικές. Τα ζώα στην κυριολεξία αργοπέθαιναν. Χωρίς φαγητό, χωρίς περίθαλψη, άρρωστα, αλυσοδεμένα, σε μέρη σκοτεινά και ανήλιαγα. Πώς μπορεί να συνέβαινε αυτό το έγκλημα;
Το Save a Greek Stray έφυγε από τη Σπάρτημε 44 ψυχές σε πολύ άσχημη κατάσταση ώστε να τους παρέχει την απαραίτητη περίθαλψη. Να κάνει τα πάντα να τα σώσει. Θα παλέψει για αυτά αλλά για όσα έμειναν πίσω. Και για άλλα, σε άλλα καταφύγια. Το είπε άλλωστε η Εριέττα Κούρκουλου: «Η Σπάρτη ήταν μόνο η αρχή». Πόσο βάλσαμο στην καρδιά μας είναι αυτό.
Από τα 44 αυτά ζωάκια κάποια ήταν τόσο πολύ άρρωστα που δεν τα κατάφεραν. Το ίδιο μαθαίνουμε και για τη σκυλίτσα που βλέπετε στις πιο κάτω φωτογραφίες. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.
Η περιγραφή του σωματείου για το πώς ήταν το ζωάκι αυτό όταν το βρήκαν σοκάρει. Ήταν, όπως έγραψαν, ένας σκελετός με πληγές. Τη βρήκαν σε ένα από τα πιο ανήλιαγα κλουβιά, να κρύβεται πίσω από ένα σωρό ζώων που είχαν στοιβαχτεί μέσα στη μέση, μην έχοντας πού να σταθούν και πού να πατήσουν, περιστοιχισμένα από κόπρανα μηνών.
Ό,τι και να έκανε, το έκανε με ένα δισταγμό που ήταν απίστευτα λυπηρός. Σαν να νόμιζε πως δεν της επιτρεπόταν να φάει, δεν της επιτρεπόταν να σταθεί πουθενά, δεν της επιτρεπόταν να ζήσει. Δεν μπορούσε να στηριχτεί στα πόδια της, ήταν είτε ξαπλωμένη είτε καθιστή.
Το πλάσμα αυτό, όπως μαθαίνουμε, δεν τα κατάφερε. Έφυγε για άλλους κόσμους, ίσως καλύτερους. Κόσμους που δεν θα πονάει, δεν θα βασανίζεται. Λυπόμαστε αφάνταστα. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα σπίτι. Να την αγκαλιάζουν και να χαίρεται. Να παίζει. Όχι. Κάποιοι επέλεξαν να την έχουν εκεί μέσα νεκρή-ζωντανή. Η λεϊσμανίαση την είχε καταστρέψει, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα, και όταν πλέον ξεκίνησε η θεραπεία της από το Save a Greek Stray, ήταν πολύ αργά.
Η ανάρτηση του σωματείου για τη σκυλίτσα αυτή: 
«Τουλάχιστον πριν πεθάνει, έφαγε καλά. Κοιμήθηκε στα ζεστά και το πρόσωπό της άνοιξε ξανά και φάνηκαν τα μάτια της τα όμορφα. Δεν ήταν μόνο ζωντανός σκελετός όταν την πήραμε, αλλά ήταν και πολύ άρρωστη δυστυχώς.  Μετρώντας αντίστροφα τα 44 σκυλιά που ήρθαν από το δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης, που έγιναν 43, και έγιναν 42, 41, 40, παρηγοριά προσπαθούμε να βρούμε σε αυτά που δείχνουν πως αναρρώνουν και ξανακερδίζουν πίσω τη ζωή τους. Αλλά και στο γεγονός πως ίσως, ίσως έγινε κάποια αρχή, ώστε εικόνες σαν αυτές που αντικρίσαμε να φτάσουν κάποια στιγμή να είναι μόνο παρελθόν. Ένα παρελθόν για το οποίο θα ντρεπόμαστε, όταν χρόνια από τώρα θα μιλάμε και θα λέμε “θυμάσαι τότε παλιά, πώς ήταν τα κυνοκομεία στην Ελλάδα;»
Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

ΒΙΝΤΕΟ👁‍🗨 Καταφύγια-κολαστήρια, με ζώα νεκροζώντανα

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο