Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα μας είναι ευτυχισμένη και υγιής

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι γάτες, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μυστήρια πλάσματα. Δεν σου δείχνουν εύκολα τι νιώθουν και συχνά παρερμηνεύουμε κάποιες συμπεριφορές τους. Όμως υπάρχουν και κάποιες συμπεριφορές που μας δείχνουν αν τα πράγματα είναι καλά ή αν κάτι τους συμβαίνει. Όσο και αν κρύβουν τα συναισθήματά τους οι ειδικοί έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν αρκετές αντιδράσεις τους.

Αν εμείς κάποια στιγμή εντοπίσουμε αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου μας ή περίεργες συμπεριφορές, δεν πρέπει να τις αγνοήσουμε. Περισσότερος ή λιγότερος ύπνος, περισσότερο ή λιγότερο φαγητό, διαφορετική ομιλία, και γενικά πράγματα έξω από τα συνηθισμένα είναι σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό.

Τα 5 σημάδια ευτυχίας της γάτας

Η θέση τους σώματος της γάτας είναι το βασικό στοιχείο που δείχνει το πώς νιώθει. Έτσι εκφράζει χαρά αλλά και πρόβλημα. Λίγο πολύ μας είναι γνωστά, όμως υπάρχουν λεπτομέρειες που θα σας βοηθούν να τις κατανοήσετε καλύτερα.

Γουργούρισμα

Το γνωστό μας γουργούρισμα συνήθως είναι σημάδι ότι η γατούλα μας είναι χαλαρή και ευτυχισμένη. Πολλές γάτες το γουργούρισμα  της βοηθάει να ηρεμήσει. Αν η γατούλα σας σταματήσει να γουργουρίζει, θα πρέπει να δείτε παράλληλα και κάποιες άλλες συμπεριφορές, όπως προβλήματα με το φαγητό ή την τουαλέτα, και να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Τέντωμα ποδιών

Όταν η γάτα μας θέλει να μας πει ένα γεια ή είναι ευχαριστημένη με κάτι, όπως μια λιχουδιά που της δώσατε, αντιδράει με αυτόν τον τρόπο. Είναι ένα είδος επικοινωνίας.

Σας κοιτάζει με τα μάτια μισόκλειστα

Αυτή η συμπεριφορά δείχνει χαρούμενο ζώο που είναι χαλαρό και δεν φοβάται. Οι γάτες είναι αρπακτικά ακόμα και αν ζουν μέσα στο σπίτι, κρατάνε δηλαδή τα ένστικτά τους. Όταν βρίσκονται στη φύση, είναι συνέχεια αλέρτ. Αυτή τους η ετοιμότητα (ακόμα και στον ύπνο) τους σώζει τη ζωή. Παρατηρήστε τα αυτιά τους. Είναι μονίμως έτοιμα να πιάσουν τον παραμικρό θόρυβο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μάτια τους. Τα πολύ ανοιχτά μάτια, οι διεσταλμένες κόρες, δείχνουν ετοιμότητα, προσοχή ή επιθετικότητα. Αντίθετα όταν τα μάτια τους είναι χαλαρά και μισόκλειστα, είναι σημάδια εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και χαλάρωσης.

Μια γάτα με μισόκλειστα μάτια έχει χαλαρώσει την άμυνά της και είναι ευάλωτη. Αυτά είναι σημάδια αγάπης. Οπότε αν τα μισόκλειστα μάτια ενός ανθρώπου, είναι κακό σημάδι και δείγμα επικείμενου κακού, στις γάτες μας είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ουρά ψηλά

Είναι αλήθεια ότι η ουρά της γάτας είναι βαρόμετρο που δείχνει τα συναισθήματά της. Οι κινήσεις της ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό της σύστημα. Έχετε δει πώς κάνει και πώς νευριάζει όταν δεν μπορεί να την πιάσει για να την καθαρίσει; Μια γάτα που θέλει να σας δείξει τα καλά της αισθήματα ή όταν πλησιάζει φιλικά κάποιο άλλο ζώο, κρατάει ψηλά την ουρά, η οποία κάνει μικρούς κύκλους στην κορυφή, πάλλεται σαν να περνάει ηλεκτρισμός. Όταν το ζώο χαλαρώνει, η ουρά μπορεί να χαμηλώσει.

Κάνει “ζυμαράκια”

Όταν πιέζει πάνω μας ρυθμικά τις πατούσες της με τα νύχια μέσα ή έξω, σαν να ζυμώνει, αυτό αποτελεί τη χαρακτηριστική κίνηση που κάνει όταν βυζαίνει στη μαμά της. Συμπεριφορά που μπορεί οι γάτες να την έχουν και όταν μεγαλώσουν και δείχνει ότι είναι χαλαρές και ικανοποιημένες. Αυτό μπορεί να το κάνουν και πάνω σε μια κουβέρτα ή κάποιο άλλο μαλακό ύφασμα.

Σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα είναι δυστυχισμένη, θλιμμένη

Επιθετικότητα

Όταν το ζώο δείχνει ανεξήγητη επιθετικότητα, σημαίνει ότι κάτι φοβάται ή κάπου πιθανόν να πονάει.

Ίσια αυτιά ή καμπουριαστό σώμα 

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι στρες, φόβου, άγχους, πράγματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Αυξημένο νιαούρισμα 

Μια γάτα που νιαουρίζει περισσότερο από το συνηθισμένο είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Συνήθως είναι ένδειξη κάποιους προβλήματος.

Αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα

Οποιαδήποτε αλλαγή είτε στον ύπνο, είτε στο φαγητό είτε στην τουαλέτα, δείχνει στρες ή κάποια αρρώστια. Για αυτό και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάμε στον κτηνίατρο για εξέταση.

Κακή κατάσταση τριχώματος

Οι γάτες περιποιούνται συνέχεια τη γούνα τους για να την κρατάνε καθαρή. Όταν θα δείτε ότι αυτή έχει αλλάξει και δεν είναι λαμπερή και υγιής όπως πριν, να μην το αφήσετε. Η κακή κατάσταση τριχώματος είναι σχεδόν πάντα πρόβλημα υγείας. Όταν το ζώο μεγαλώσει πολύ, θα δείτε ότι δεν καλλωπίζεται τόσο συχνά όπως παλιά. Για αυτό θα πρέπει να το βοηθάτε σε αυτό.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο