Σκύλοι θεραπείας πηγαίνουν σε νοσοκομεία τα Χριστούγεννα για να κάνουν παρέα στους άρρωστους

από Μυρτώ Τζώρτζου
σκύλοι -θεραπείας

Πολλοί συνάνθρωποί μας θα περάσουν τις μέρες των γιορτών μέσα σε νοσοκομεία είτε ως άρρωστοι είτε ως εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι έχουν κάποιον άνθρωπο να πάει και να τους δει. Υπάρχουν όμως δυστυχώς και αυτοί που δεν έχουν κανέναν. Και αυτές οι μέρες είναι για αυτούς πηγή στρες και λύπης. Πολλοί από αυτούς, ηλικωμένοι ως επί το πλείστον, βυθίζονται σε κατάθλιψη.

Ο St. John Ambulance Saint-Jean Canada | Ottawa ON | Facebook, ένας οργανισμός που έχει έδρα την Οττάβα του Καναδά, έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε νοσοκομεία. Με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του επισκέπτεται νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας, με σκοπό να χαρούν οι άνθρωποι εκεί και να νιώσουν την πραγματική, ανιδιοτελή αγάπη που τα ζώα μας προσφέρουν απλόχερα.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι οι πρώτοι που οφελούνται από κάτι τέτοιο. Γιατί πιθανόν να μην έχουν κανέναν να πάει να τους δει. Έτσι αναφέρουν πόσο καλό τους κάνει η συντροφιά των ζώων. Η ηλικιωμένη Arlene Stevens στο Calgary’s South Health Campus θα πει: «Το να χαϊδεύω ένα σκύλο μου κάνει καλό, με ανακουφίζει. Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τα αισθήματά σου, καταλαβαίνουν ότι είσαι άρρωστος και έχουν και αυτά συναισθήματα. Δεν έχω δει κανέναν αυτές τις μέρες εδώ και για αυτό είναι ευχάριστη αυτή η επίσκεψη».

Όμως οι σκύλοι κάνουν και άλλα θαύματα. Ο 10χρονος Caiden Brackenbury θα πει ότι του διώχνουν από το μυαλό της θεραπεία που κάνει. Τον χαλαρώνουν και περνάει ευχάριστα.

Οι εθελοντές που έχουν τους σκύλους-θεραπείας νιώθουν πολύ ικανοποιημένοι όταν βλέπουν τη χάρα στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων μέσα στα νοσοκομεία όταν είναι εκεί οι σκύλοι. Δύο από αυτούς οι Karen και Scott O’Brien συμμετέχουν στο πρόγραμμα πηγαίνοντας το σκύλο θεραπείας τους στα νοσοκομεία. Πρόκειται για τον Rook, ένα αξιαγάπητο Golden Retriever, που φέρνει χαμόγελο στα χείλη αυτών που τον παίρνουν αγκαλιά και τον χαϊδεύουν.

«Είναι η καλύτερη ώρα της μέρας. Και πραγματικά πρόκειται για κάτι φανταστικό να βλέπεις το σκύλο με τους ανθρώπους αυτούς, να βλέπεις το πώς αντιδρούν και πώς αλλάζει η διάθεσή τους. Ε, αυτό σου φτιάχνη τη μέρα», θα πει ο Scott.

Όμως δεν είναι μόνο οι ασθενείς που ωφελούνται από την επίσκεψη των σκύλων. Είναι και οι άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία και θα κάνουν εκεί Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Είναι και για αυτούς κάτι σημαντική η επίσκεψη των ζώων.

H Karen αναφέρει:« Είναι σημαντικό να έχουν οι άνθρωποι αυτοί ένα διάλειμμα από τις πολλές ώρες δουλειάς, συχνά γεμάτες με στρες. Είναι κουρασμένοι. Πόσο όμως αλλάζουν όταν χαϊδεύουν ένα σκύλο. Κάποιοι λένε ότι ήταν ό,τι χρειάζονταν».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο