Συγκέντρωση υπογραφών για να μην κλείσει το καταφύγιο Clive της Χαλκίδας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Κύμα αντίδρασης έχει προκαλέσει η στάση του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας που συνεχίζει να απαιτεί το κλείσιμο του καταφυγίου «Clive», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Ανδρέας έξω από το Βασιλικό Ευβοίας και διαχειρίζεται ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας. Ο Δήμος Χαλκιδέων καταγγέλλει ότι το καταφύγιο «Clive» δεν διαθέτει αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις κυρίως εξαιτίας της απόστασης των 100 μέτρων που πρέπει να κρατούνται από τις γύρω κατοικίες. Σ’ αυτή την κατηγορία ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας απαντά ότι κατά την ίδρυση και τη σύστασή του το 1996 δεν υπήρχε κανένα σπίτι στα 100 μέτρα και ότι έχει δικαιωθεί δκαστικά γι΄αυτό το θέμα πάρα πολλές φορές.

Μέσω της ιστοσελίδας avaaz.org ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας συγκεντρώνει υπογραφές φιλόζωων της Ελλάδας και του εξωτερικού, σ’ ένα ψήφισμα που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και εναντιώνεται στο κλείσιμο του καταφυγίου «Clive» Χαλκίδας.

Ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας αναφέρει στο σχετικό κείμενο που ζητά την υποστήριξή σας: “Δύο δεκαετίες πριν ο κύριος Κλάιβ Χιμένεθ, Νεοζηλανδός στην καταγωγή, κάτοικος και ιδιοκτήτης κτήματος έξω από το Βασιλικό Ευβοίας, (περιοχή Άγιος Ανδρέας), αποφάσισε να δωρίσει στον Ζωόφιλο & Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας την ιδιοκτησία του, των 8,5 στρεμμάτων, με σκοπό τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έτσι το 1997 υλοποιήθηκε ο παραπάνω σκοπός και ξεκίνησε το καταφύγιο «Clive» με την εθελοντική εργασία των μελών του συλλόγου, τις γενναιόδωρες προσφορές επιχειρηματιών της πόλης μας, αλλά και την οικονομική συμπαράσταση της τότε Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το καταφύγιο εναρμονιζόταν πλήρως με την ισχύουσα τότε νομοθεσία. Το 2003 όταν και άλλαξε ο νόμος περί καταφυγίων, μας ζητήθηκαν επί πλέον έργα, τα οποία ολοκληρώθηκαν μέσα στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η Πολιτεία αρνήθηκε να μας χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια, εξαιτίας μη νόμιμα υφιστάμενων και μεταγενέστερων γειτονικών κατοικιών. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο, που ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Εισαγγελία απαιτούν να κλείσει το καταφύγιο και να πάρουν τα ζώα από εκεί και να τα πάνε πού; Στο Δημοτικό Κυνοκομείο; Στους δρόμους της Χαλκίδας; Στις εξοχές; Να τα θανατώσουν ίσως;

Εκατοντάδες ζώα κάθε χρόνο φιλοξενούνται, στειρώνονται και κατόπιν υιοθετούνται μέσα από το καταφύγιο «Clive». Πολλά από αυτά νοσηλεύθηκαν, θεραπεύτηκαν από τις ασθένειες τους, χειρουργήθηκαν με βαριά κατάγματα και άλλα προβλήματα υγείας. Είναι από τα λίγα καταφύγια στην Ελλάδα με 24ωρη παρουσία φροντιστών που διαμένουν στο χώρο και εκτελούν τις εργασίες καθαριότητας, τον προαυλισμό των ζώων, την χορήγηση των ημερησίων γευμάτων και φαρμάκων. Όλα τα ζώα έχουν σωστό σωματικό βάρος, είναι υγιή χωρίς έσω και έξω παράσιτα.

Οι κτηνίατροι του συλλόγου, οι οποίοι συνεργάζονται εθελοντικά, επισκέπτονται το καταφύγιο δυο φορές την εβδομάδα για άμεση επιτήρηση των συνθηκών και της υγείας των ζώων. Όλα τα ζώα φέρουν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα, με ιατρικό φάκελο το καθένα ξεχωριστά και με αιματολογικές εξετάσεις ετησίως επαναλαμβανόμενες.

ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν κάθε λογικά σκεπτόμενο συμπολίτη μας να προβληματιστεί με όλα αυτά, να διαμαρτυρηθεί, να συμπράξει μαζί μας και να συνδράμει στη συνέχεια του έργου μας, το οποίο βοηθάει αφ’ ενός τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και αφ’ ετέρου τους πολίτες”.

https://secure.avaaz.org/en/petition/PERIFEREIARHIS_STEREAS_ELLADAS_KOSTAS_MPAKOGIANNIS_OHI_sto_kleisimo_toy_katafygioy_HalkidasSay_NO_to_shutting_Halkida_sh_1/?cMZZmlb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-393359-PERIFEREIARHIS_STEREAS_ELLADAS_KOSTAS_MPAKOGIANNIS_OHI_sto_kleisimo_toy_katafygioy_HalkidasSay_NO_to_shutting_Halkida_sh&utm_term=MZZmlb%2Ben

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο