Τι απαντάει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τα σκελετωμένα μουλάρια στο φαράγγι της Σαμαριάς

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν εγκαταλείφθηκαν τα μουλάρια στο φαράγγι της Σαμαριάς απαντά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις καταγγελίες του Συλλόγου «Προστασία των Ζώων». Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων φύλακες του Εθνικού Δρυμού έχουν αναλάβει τη σίτισή τους πέρα της φυσικής τροφής που βρίσκουν.

Οι αρμόδιοι αξιολόγησαν ότι η μεταφορά τους σε άλλο περιβάλλον ενέχει κινδύνους για τη ζωή τους καθώς πρόκειται για υπερήλικα ζώα. Άλλωστε, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Κτηνιατρικό Τμήμα της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Χανίων παρακολουθεί τακτικά την υγεία τους καθώς και ιδιώτης γιατρός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

«Αναφορικά με την καταγγελία και τα δημοσιεύματα που έγιναν από 10-5-2020 σε τοπικά ΜΜΕ για την εγκατάλειψη δύο μουλαριών εντός του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δια της αρμόδιας για τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Υπηρεσίας, Διεύθυνσης Δασών Χανίων, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Τα δύο αυτά υπερήλικα ζώα (45 και 40 ετών περίπου) διαβιούν ελεύθερα στη νότια είσοδο του Εθνικού Δρυμού, κοντά στη θέση «Πόρτες», με εποπτευόμενη παραμονή τους στο χώρο και με τακτικό εφοδιασμό τροφής των στάβλων, πέραν της φυσικής τροφής που βρίσκουν.

Η επιλογή της παραμονής τους στο φυσικό χώρο έγινε καθώς αξιολογήθηκε ότι η μεταφορά τους με ειδικό κλωβό στα Χανιά ενέχει τον κίνδυνο της υπέρμετρης καταπόνησης, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και εν κατακλείδι τον κίνδυνο της ζωής τους.

Την υγεία των ζώων παρακολουθούν το Κτηνιατρικό Τμήμα της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Χανίων (μετά από συνεννόηση αποφασίστηκε να αφεθούν τα δύο ζώα ελεύθερα εντός του Δρυμού), η Animal Action Hellas, «Δράση για τα ζώα στην Ελλάδα», και ιδιώτης Κτηνίατρος σε επείγουσες περιπτώσεις.

Και τα δύο ζώα διαθέτουν βιβλιάριο υγείας, τα οποία διατηρούνται στην αρμόδια Δ/νση Δασών Χανίων με καταγεγραμμένη τη σειρά εμβολίων και άλλων περιθάλψεων που έχουν συντελεστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τα ζώα αυτά καλύπτονται κτηνιατρικά για ακόμα πέντε μήνες μέχρι τον επόμενο κτηνιατρικό έλεγχο.

Η φροντίδα των ζώων παρέχεται από τη Δασική Υπηρεσία ανεξάρτητα από την περίοδο επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον τακτικό και ανελλιπή εφοδιασμό των στάβλων εντός του Δρυμού καλύπτεται πλήρως η σίτισή τους και ειδικά το ένα και νεότερο σε ηλικία εξ’ αυτών να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Η Δ/νση Δασών Χανίων λειτουργεί σε καθημερινή βάση, από τις 7:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ, και επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων αρμοδιότητάς της. Σχεδόν εξήντα χρόνια οι δασικοί υπάλληλοι των Χανίων αγωνίζονται για την προστασία, ανάδειξη και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, υπερβαίνοντας δυνάμεις, ωράριο και μισθολόγιο, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις.

Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, οι πολίτες να επιλέγουν να επικοινωνούν αυτοπροσώπως με τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για θέματα που τους αφορούν, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τις Υπηρεσίες υπεύθυνα και σοβαρά».

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ΠΦΠΟ, κάνει λόγο για αστεία ανακοίνωση από τη μεριά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τα ζώα σιτίστηκαν μετά παρέμβαση της ΠΦΠΟ στον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης.

Πηγή: https://www.cretapost.gr/

Κρήτη, Φαράγγι Σαμαριάς: Τραγικές εικόνες με σκελετωμένα μουλάρια μέσα – Ψάχνουν αυτόν που τα εγκατέλειψε

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο