Το νέο κυνοκομείο της Πάτρας είναι όπως έπρεπε να είναι όλα τα κυνοκομεία- Επίσκεψη δημάρχου

από Μυρτώ Τζώρτζου
Το πρώτο συναίσθημα που νιώθουμε όταν ακούμε τη λέξη κυνοκομείο είναι θλίψη. Μας έρχονται διάφορες εικόνες στο μυαλό. Ζώα στοιβαγμένα και μαραζωμένα σε μικρά κλουβιά, που συνήθως δεν είναι καθαρά, βρόμικα μπολάκια φαγητού και νερού, τσίγκοι για σκέπαστρα, που το καλοκαίρι δεν μπορείς να κάτσεις ούτε ένα λεπτό, πολλά κουταβάκια που μπαίνουν πολύ συχνά ανεμβολίαστα και πεθαίνουν από τύφο και πάει λέγοντας.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τα ελληνικά καταφύγια. Τα κολαστήρια όπως συνηθίζουμε να λέμε οι εθελοντές. Εκεί τα ζώα μπαίνουν και τα περισσότερα δεν ξαναβγαίνουν. Οι βόλτες είναι ελάχιστες. Όλη τους η ζωή είναι το κλουβί. Και πεθαίνουν σε αυτό ξεχασμένα.
Τα κυνοκομεία κανονικά πρέπει να είναι φτιαγμένα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Σχεδόν όλα είναι παράνομα. Αλλά λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Χρήματα οι δήμοι παίρνουν. Αλλά τα καταφύγια δεν βελτιώνονται. Για να μην πούμε ότι γίνονται και χειρότερα. Δεν ασχολείται κανείς μαζί τους. Μόνο κάποιοι εθελοντές. Που βγάζουν τα ζωάκια βόλτα, παίζουν μαζί τους και προσπαθούν να τους βρουν σπίτι να φύγουν από εκεί μέσα.
Και ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ζητηθεί από το Κράτος να φτιάξει ο κάθε δήμος καταφύγιο, ελάχιστοι δήμοι έφτιαξαν ή έχουν σκοπό να φτιάξουν. Οι περισσότεροι ούτε καν ασχολήθηκαν με το θέμα. Βέβαια αν τα ζώα ψήφιζαν, θα ήταν αλλιώς.
Ένας από τους δήμους που έφτιαξε καταφύγιο είναι και αυτός της Πάτρας. Η λειτουργία του έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό. Το καταφύγιο αυτό είναι μια έκπληξη καθώς αποτελεί μια όαση. Χώροι καθαροί, με όλα τα ζώα καθαρά και στειρωμένα, τα οποία οι εργαζόμενοι του δήμου εκεί θα φροντίσουν να τους βρουν υπεύθυνες υιοθεσίες. Ο σκοπός τους είναι να μη μένει αδέσποτο καιρό σε κλουβί αλλά προσωρινά μέχρι να βρει το σπίτι του. Έτσι λέει άλλωστε ο νόμος. Που κανείς δήμαρχος δεν είχε τηρήσει.
Το καταφύγιο βρίσκεται στο Δρέπανο. Αυτές τις μέρες το επισκέφτηκε ο δήμαρχος Πάτρας κ. Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, στους οποίους φιλοξενούνται τα σκυλιά.
Ο Δήμαρχος αμέσως μετά την ξενάγηση δήλωσε: «Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις του Δήμου, όπου φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα. Κατ’ αρχάς να δώσουμε για μια ακόμα φορά τα συγχαρητήρια στους εργαζομένους μας, αφού τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δύναμη και τη δημιουργικότητά τους. Κρατούν αυτό το χώρο σ’ ένα υψηλότατο επίπεδο. Η τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων βγάζει καρπούς. Συγχαρητήρια επίσης και στις φιλοζωικές οργανώσεις που δίνουν τη μάχη τους μαζί μας, αλλά και με όλους τους συμπολίτες μας, που συνδράμουν με το δικό τους τρόπο σε αυτή μας την προσπάθεια. Χρειάζεται να γίνουν βέβαια ακόμα περισσότερα και για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε βοήθεια. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μας πει η κυβέρνηση αν θα χρηματοδοτήσει αυτή την αρμοδιότητα που μας έχει δώσει και αν θα μας επιτρέψει να προσλάβουμε εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να έχουμε το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα. Είμαστε σε καλό δρόμο πάντως, χρειάζεται υπομονή και συνεργασία, γιατί το είναι σημαντικό και δύσκολο θέμα αυτό με τα αδέσποτα ζώα».
Επίσης, ένας από τους εργαζόμενους, ο Γιώργος Κατσιμίγας, δήλωσε: «Στη δομή διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου, που βρισκόμαστε, φιλοξενούνται τα ζώα που στειρώνουμε και τα τραυματισμένα ζώα της πόλης μας. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε το καλύτερο, όμως σ’ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εγκαταλείψεις. Κάποιοι δυστυχώς παίρνουν ένα ζώο και όταν δεν το θέλουν άλλο, για οποιοδήποτε λόγο ή γιατί, βαριούνται την ευθύνη, το εγκαταλείπουν. Το πρόβλημα είναι δυστυχώς μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο από το Δήμο. Είναι κοινωνικό ζήτημα και όλη η κοινωνία να βάλει το δικό της λιθαράκι για να φτάσουμε στο σημείο αν όχι να μην υπάρχουν αδέσποτα, τουλάχιστον να μειωθεί ο αριθμός τους γιατί μιλάμε για εκατοντάδες εγκαταλειμμένα ζώα».
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης επισκέφτηκε το καταφύγιο 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο