Τουρκία: Δημοτικό σχολείο κάνει τα μαθήματα μαζί με αδέσποτες γατούλες που έχει υιοθετήσει

από Μυρτώ Τζώρτζου
γάτα Τουρκία σχολείο

Η Τουρκία αντιμετωπίζει και αυτή το πρόβλημα των αμέτρητων αδέσποτων στους δρόμους της επικεντρωμένη περισσότερο στα σκυλιά. Οι γάτες φυσικά παραμένουν οι αγαπημένες της γειτονικής μας χώρας με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά πράγματα που βοηθούν την επιβίωσή τους και την ευζωία τους.

Και επειδή τα παιδιά είναι το μέλλον, όλα ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτά. Ο λόγος για ένα δημοτικό σχολείο στη δυτική Τουρκία, στο οποίο η δασκάλα Evrim Mutluay ξεκίνησε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που λέγεται “Patili Okul”(“School with Paws”) (“Σχολείο με πατούσες ζώου”). Τι είναι όμως αυτό;

Οι μικροί μαθητές, μετά από μια μεγάλη περίοδο μακριά από το σχολείο, λόγω καραντίνας του covid, δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να έρθουν στο σχολείο καθώς συνήθισαν να κάθονται στο σπίτι. Έτσι το σχολείο υιοθέτησε μερικές γατούλες ώστε να τους κινήσει το ενδιαφέρον και να κάνει τα μαθήματα πιο…θελκτικά.  Κάτι που φυσικά συνέβη. Υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τη συντροφιά ενός ζώου; Και μάλιστα την ώρα που κάνεις μάθημα; Έτσι οι πρώτες γάτες εμφανίστηκαν να κάνουν τις βόλτες τους κανονικά μέσα στο σχολείο.

Και ενώ στην αρχή υιοθέτησαν 12 γάτες, ο αριθμός τους μεγάλωσε. Οι γάτες μένουν σε ένα διαμορφωμένο χώρο σαν μικρό καταφύγιο και όταν τα παιδιά έχουν μάθημα, κυκλοφορούν ανενόχλητες μέσα στην τάξη πηγαίνοντας πέρα δώθε. Έχουν όλες ονόματα και φυσικά φροντίζονται από τα ίδια τα παιδιά που έχουν δεθεί πολύ μαζί τους.

Η Mutluay είπε στο πρακτορείο Anadolu (AA) ότι διορίστηκε πέρυσι και παρατήρησε ότι τα παιδιά ήταν πιο «κρύα» απέναντι στο σχολείο αφού πέρασαν περισσότερο από ένα χρόνο στο σπίτι, με τηλεδιδασκαλία λόγω της πανδημίας COVID-19.

«Είχα την ιδέα να φτιάξω ένα καταφύγιο για ζώα ώστε να μπορούν να είναι μαζί. Πράγματι, τα παιδιά αγάπησαν και πάλι το σχολείο. Αγαπούν τόσο πολύ τις γάτες. Βοήθησαν με τα πάντα εδώ, καθαρίζοντας τις γάτες και το καταφύγιο, ταΐζοντάς τες. Πολλά παιδιά έρχονται και τα Σαββατοκύριακα εδώ για να τις φροντίσουν. Τις παίρνουν αγκαλιά, παίζουν μαζί τους», θα πει.

Με τον καιρό, οι ίδιοι οι μαθητές άρχισαν να φέρνουν στο καταφύγιο αδέσποτες γάτες που έβρισκαν. Και η γατοπαρέα μεγάλωσε. «Τους βοηθά επίσης να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης, με το να νοιάζονται για τους άλλους. Κατά κάποιο τρόπο, γάτες και παιδιά μεγαλώνουν μαζί», καταλήγει η Mutluay.

(Εικόνες AA)

Adagüre Primary School

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο