Τουρκία: Εθελοντές διασώστες έβγαλαν από τα ερείπια σκυλίτσα με τα νεογέννητα κουτάβια της

από Μυρτώ Τζώρτζου
κουτάβια-διάσωση

Δύο εβδομάδες μετά το φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία οι διασώστες φιλοζωικών οργανώσεων εξακολουθούν να βγάζουν ζώα από τα ερείπια. Η οργάνωση Humane Society International βοηθάει τους κηδεμόνες ζώων να επανενωθούν με τα κατοικίδιά τους, αν αυτά βρέθηκαν ζωντανά.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Πάνω από 43 χιλιάδες άνθρωποι νεκροί, δεκάδες σπίτια και άλλα κτίρια κατεστραμμένα και αμέτρητοι τραυματίες.

Οι άνθρωποι της Humane Society International καθημερινά βγάζουν από τα ερείπια ζώα. Ζώα υποσιτισμένα, που δεν έχουν πιει νερό, χτυπημένα και με μολύνσεις από τα τραύματα. Μαζί τους και μια ομάδα κτηνίατρων της κάθε περιοχής κάνουν ό,τι μπορούν. Τα περισσότερα άλλωστε ζώα χρειάζονται κτηνιατρική περίθαλψη. Γαβγίσματα και νιαουρίσματα ακούγονται παντού μέσα στα χαλάσματα. Και, όπως με τους ανθρώπους, έτσι και με τα ζώα γίνεται αγώνας δρόμου για να σωθούν.

Οι εκκλήσεις πάλι είναι πολλές από τον κόσμο που ζητάει να απεγκλωβιστούν τα ζώα του ή να βρεθεί κλινική για να τα πάνε αν έχουν βγει τραυματισμένα. Οι περισσότεροι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους και επιστρέφουν να βρουν τα κατοικίδιά τους.

Μια από τις πιο συγκινητικές διασώσεις αφορά μια σκυλίτσα με τα νεογέννητα κουταβάκια της. Οι διασώστες κατάφεραν να τα βγάλουν ζωντανά. Τα μικρά δεν είχαν ανοίξει ακόμα τα μάτια τους. Η σκυλίτσα μεταφέρθηκε εξουθενωμένη σε κτηνιατρείο για περίθαλψη. Το ίδιο και τα μωρά της που δεν σταματούσαν να θηλάζουν.

Σε άλλες περιοχές που νομίζουν οι διασώστες ότι κρύβονται ζώα αφήνουν φαγητό και νερό. Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού πρόσθεσε ότι μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών έχουν καταγραφεί 7.930 μετασεισμοί. Περισσότερα από 600.000 σπίτια και διαμερίσματα και 150.000 καταστήματα και εργασιακοί χώροι έχουν υποστεί το λιγότερο μέτριες ζημιές.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

EMRAH GUREL/AP IMAGES FOR HSI

EMRAH GUREL/AP IMAGES FOR HSI

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο