Βενεζουέλα: Εγκαταλείπουν σε δρόμους και καταφύγια τα κατοικίδιά τους λόγω φτώχειας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Καράκας, Βενεζουέλα: Είναι τα 6α γενέθλια της σκυλίτσας Sheldon όμως η “μαμά” της Mary Cruz Lema δεν έχει τίποτα να της δώσει. Δυστυχώς ήρθε η ώρα που ποτέ δε φανταζόταν. Ήταν αναγκασμένη να αφήσει τη Sheldon σε καταφύγιο ή στο δρόμο αν αυτό ήταν γεμάτο και δεν μπορούσε να την πάρει. Δυστυχώς δεν είχε άλλη επιλογή.

Καθώς η κρίση στη Βενεζουέλα συνεχίζεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους καθώς δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα στοιχειώδη ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο σύζυγος της Mary Cruz είναι νοσοκόμος και η ίδια δασκάλα σε σχολείο. Ο μισθός τους δεν ξεπερνάει τα 10 δολάρια το μήνα, με αποτέλεσμα πολλές μέρες αυτοί και τα δυο τους παιδιά να μένουν χωρίς φαγητό. Πώς να συντηρήσουν το σκύλο τους; Αυτό είναι κάτι που τους πληγώνει.

Την τελευταία φορά που η Sheldon έφαγε μια σκυλίσια λιχουδιά ήταν πριν από έναν περίπου χρόνο. Από τον Ιανουάριο και μετά τα πράγματα έγιναν απίστευτα δύσκολα. Δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα και τα γεύματά της περιορίστηκαν σε ένα την ημέρα.

Από τον Ιούνιο και μετά τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Το μόνο που έτρωγε η σκυλίτσα ήταν τα λαχανικά που περίσσευαν από το τραπέζι της οικογένειας. Και ενώ ήταν ένα απίστευτα παιχνιδιάρικο και ζωηρό σκυλάκι, με τον καιρό είχε γίνει αδύναμο και συχνά έπεφτε σε λήθαργο. “Την κοιτούσα και δεν μπορούσα να κοιμηθώ”, θα πει η Lema. Έτσι πήρε την απόφαση να την αποχωριστεί.

Η ζωή στη Βενεζουέλα έχει γίνει πολύ σκληρή για τους ανθρώπους, οι οποίοι παλεύουν με ελάχιστα να επιβιώσουν. Για τα κατοικίδια, αφόρητη. Με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει κατά 1.000.000%, το φαγητό των ζώων και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι απλησίαστα. Ένα κιλό σκυλίσιας τροφής κοστίζει όσο 3 εβδομάδες εργασίας. Μια αναισθησία σε κτηνιατρείο ξεπερνάει τα 50 δολάρια.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά να εγκαταλείπουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια είτε στους δρόμους είτε σε κάποιο καταφύγιο. Τα καταφύγια όμως είναι ασφυκτικά γεμάτα και τα ζώα υποσιτίζονται. Οι συνθήκες δε διαβίωσης απίστευτα τραγικές. Άθλιες. Η κυβέρνηση δεν δίνει πλέον χρήματα σε αυτά και η ελάχιστη συντήρησή τους γίνεται από δωρεές του εξωτερικού. Που δεν φτάνουν όμως σε καμιά περίπτωση. Τα καταφύγια αυτά έχουν γίνει κολαστήρια. Η μυρωδιά των ούρων είναι έντονη. Ακαθαρσίες παντού. Ποιος να τα καθαρίσει; Τα ζώα είναι αμέτρητα.

Και δεν είναι μονάχα αυτό. Τα ζώα δεν εμβολιάζονται και δεν τους παρέχεται καμιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σαν αποτέλεσμα είναι οι αμέτρητοι καθημερινοί θάνατοι. Ή οι μαζικές ευθανασίες. Και όσο για υιοθεσίες; Καταλαβαίνουμε ότι αυτές είναι ανύπαρκτες. Ποιος θα πάρει ζώο σε αυτές τις συνθήκες; “Το 2016 υιοθετήθηκαν από το καταφύγιο 13 σκυλιά ενώ πέρυσι μόνο ένα”, αναφέρει η Mariant Lameda, ιδιοκτήτρια του Network of Canine Support, το οποίο συντηρεί 270 σκυλιά.

“Οι άνθρωποι πρέπει να επιβιώσουν βάζοντας προτεραιότητες. Τα ζώα τους έρχονται δεύτερα”, θα πει η Esmeralda Larrosa, ιδιοκτήτρια του καταφυγίου Kauna Animal Foundation, που βρίσκεται στο Καράκας. Η ίδια παλεύει να συντηρήσει τα 125 σκυλιά του καταφυγίου τα οποία καθημερινά αυξάνονται. Τις τελευταίες μάλιστα μέρες της έφεραν 15 σκυλιά. Πώς να τα βγάλει πέρα; “Οι εγκαταλείψεις αυξάνονται με φοβερούς ρυθμούς. Είναι τρελό. Δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι η κατάσταση θα γινόταν τόσο δύσκολη και τόσο τραγική”, θα πει.

Για τη Lema, τη δασκάλα, το να εγκαταλείψει τη σκυλίτσα της Sheldon ήταν, όπως λέει η ίδια, μία από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής της. Στους ανθρώπους του καταφυγίου έδωσε το κόκκινο με βούλες μαξιλάρι που το σκυλί κοιμόταν και τους ζήτησε να το αφήνουν να ξαπλώνει σε αυτό. “Θα μας λείπει πολύ. Κάθε μέρα”, θα πει. Το μόνο που κράτησε από αυτή ήταν η ταυτότητά της. Θα την έχει πάντα μαζί της.

Canelo, Olivia και Serena. Τρία σκυλάκια που εγκαταλείφθηκαν πρόσφατα σε καταφύγιο και το δρόμο επειδή αυτοί που τα είχαν δεν μπορούσαν πλέον να τα φροντίσουν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο