Βρέθηκε νεκροταφείο κατοικίδιων 2000 ετών στην Αίγυπτο που δείχνει την αγάπη των κατοίκων προς αυτά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αιγύπτιοι και Αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν πολύ δεμένοι με τα κατοικίδια τους. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύψουν έρευνες και ανασκαφές. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη είναι ένα νεκροταφείο 2000 ετών στην Αίγυπτο.

Πιο αναλυτικά στο νεκροταφείο βρέθηκαν θαμμένοι σκύλοι, γάτες και μαϊμούδες. Τα περισσότερα ζώα φορούσαν περιλαίμια και τα σώματά τους ήταν προσεχτικά τοποθετημένα κάτω από χαλιά ή κεραμικά σκεύη.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η προσεκτική ταφή των ζώων δείχνει πως οι κηδεμόνες τους είχαν συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους και παρά τη δύσκολη και φτωχή ζωή τους, αφιέρωσαν αρκετό χρόνο για την ταφή των αγαπημένων τους κατοικίδιων.

Στην Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα στην αρχαία Βερενίκη (λιμάνι τότε των Ρωμαίων) έχουν και στο παρελθόν ανακαλυφθεί τάφοι κατοικίδιων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τάφος ενός σκύλου τύπου Mastiff, πιθανότατα από την Ιταλία ή Ελλάδα, θαμμένο πάνω σε στρώμα από φοίνικα και τοποθετημένο κάτω από έναν αμφορέα που είχε κοπεί στα δύο για να προστατεύει το σώμα του στην μεταθανάτιο ζωή.

Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε πως ο σκύλος είχε πεθάνει από καρκίνο των οστών (Osteosarcoma). Το ζώο ήταν τόσο καλά διατηρημένο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το τελευταίο του γεύμα αποτελείτο από ψάρι και κρέας κατσίκας. Τα ευρήματα αυτά βοηθούν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για την σχέση ανθρώπων και κατοικίδιων στον αρχαίο κόσμο.

Αυτό δεν είναι το πρώτο πρώτο νεκροταφείο ζώων που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο, καθώς οι επιστήμονες στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει και άλλα. Σε πολλές δε περιπτώσεις τα ζώα ήταν μουμιοποιημένα.

150520145527-university-of-manchester-cat-mummy-collage-super-169 636162030597089408-xxx-3874_1480629210401_7207010_ver1-0 egyptian-relief-carving-dog a-stray-dog-scavenges-for-food-at-the-historical-site-of-the-giza-pyramids-near-cairo-egypt-on-frida_248214_

Πηγή: http://www.petsonly.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο