13 φωτογραφίες που δείχνουν πως το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής καλά κρατεί

από Μυρτώ Τζώρτζου

“Φωτογράφοι ενάντια στο έγκλημα της άγριας ζωής” ονομάζεται το πρότζεκτ γνωστών και βραβευμένων φωτογράφων από όλον τον κόσμο, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους πάνω στο θέμα του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής. Τα εγκλήματα σε βάρος της φύσης είναι πολλά και συνεχή και ο μόνος τρόπος για να τα σταματήσουμε είναι να τα μάθουμε και να αποφασίσουμε να δώσουμε ένα τέλος. Με αυτό το σκεπτικό οι φωτογράφοι συγκέντρωσαν τις πιο δυνατές τους φωτογραφίες με αυτό το θέμα, οι οποίες θα μπουν σε ένα βιβλίο που θα εκδοθεί τον Μάιο του 2018.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της άγριας ζωής, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στον κόσμο, συνδέεται με διακίνηση ναρκωτικών, όπλων αλλά και ανθρώπων”, θα πει ένας από τους φωτογράφους που συμμετέχει σε αυτό, ο Brent Stirton.

Τα χρήματα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν σε οργανισμούς που μάχονται αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Στις περισσότερες από τις φωτογραφίες, που δημοσίευσε ο ιστότοπος boredpanda.com, υπάρχει κάτω δεξιά το όνομα του φωτογράφου. Στις υπόλοιπες είναι γραμμένο στη λεζάντα.

Εθελοντής της οργάνωσης Care for Wild Africa αγκαλιάζει ένα μωρό ρινόκερο που έχει τραυματιστεί από επίθεση που του έκαναν ύαινες. Η μητέρα του σκοτώθηκε από λαθροθήρες.

 

Τριών μηνών αλεπουδάκι φενέκ που βρέθηκε σε μια παράνομη αγορά στην Τυνησία. Αυτή η άγρια γάτα διακινείται παράνομα και πωλείται ακριβά ως κατοικίδιο.

 

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που κάνει την πολική αρκούδα να κινδυνεύει προς εξαφάνιση αλλά και το ανελέητο παράνομο κυνήγι της. Κάθε χρόνο εκατοντάδες πολικές αρκούδες θανατώνονται στον Καναδά είτε νόμιμα είτε παράνομα για το δέρμα τους, το οποίο στέλνεται σε αγορές της Κίνας. Πρόσφατα στο Κεμπέκ το δικαστήριο τιμώρησε με μεγάλο πρόστιμο μια τοπική επιχείρηση που έκανε αυτό το παράνομο εμπόριο.

 

Ορφανό γοριλάκι βρέθηκε να πωλείται σε αγορά του Καμερούν. Αγοράστηκε από το φωτογράφο που το είδε για ένα ασήμαντο και χωρίς αξία δαχτυλίδι. Το μικρό οδηγήθηκε σε καταφύγιο από γορίλες αλλά δυστυχώς πέθανε λίγους μήνες μετά.

 

Ο οικολόγος Tony Fitzjohn παρέα με τον Jip, ένα λιοντάρι που σώθηκε όταν ήταν μωρό, μεγάλωσε σε καταφύγιο στην Κένυα μέχρι τα τρία του χρόνια και στη συνέχεια αφέθηκε και πάλι στη φύση. Λίγο καιρό μετά σκοτώθηκε από λαθροθήρες.

 

Αετοί που μεγάλωσαν στο καταφύγιο The Philippine Eagle Center, στις Φιλιππίνες. Τα πουλιά αυτά, όπως και πολλά άλλα, έχασαν τις φωλιές τους και είναι δύσκολο να επιβιώσουν λόγω  της αποψίλωσης των δασών από τον άνθρωπο. Κάποια από αυτά αφήνονται και πάλι στη φύση.

 

Δυο τίγρεις Βεγγάλης στο εθνικό πάρκο Ranthambhore National Park της Ινδίας. Λιγότεροι από 4,000 τίγρεις υπάρχουν σήμερα στη φύση. Τα ζώα αυτά κινδυνεύουν από εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας. Η μεγαλύτερη σφαγή γίνεται στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. 

 

Ελέφαντας που ζει στο Chitwan National Park στο Νεπάλ κάθεται με τα πόδια δεμένα με αλυσίδα.  Το 50 ετών ζώο έχει σκοτώσει 5 οδηγούς που το είχαν για διάφορες δουλειές, με την ανάλογη φυσικά συμπεριφορά. Τα ζώα αυτά είναι για να ζουν στη φύση και όχι να τα χρησιμοποιούμε εμείς εκεί που θέλουμε.

 

Ο φωτογράφος Britta Jaschnisk φωτογραφίζει ουρακοτάγκο που εμφανίζεται στο τσίρκο  Chimelong International Circus στην Κίνα. Οι ουρακοτάγκοι είναι προστατευόμενο είδος που απειλείται από τον άνθρωπο καθώς πωλείται είτε ως κατοικίδιο είτε σε διάφορα πάρκα διασκέδασης και τσίρκο.

 

Η Thandi, λευκός ρινόκερος που έχασε τα κέρατά του από λαθροθήρες. Η Thandi είναι σύμβολο επιβίωσης ενάντια στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι λαθροθήρες σε αυτά τα πλάσματα.

 

H βραβευμένη φωτογράφος Jo-Anne McArthur φωτογραφίζει στο Καμερούν έναν ορφανό μικρό γορίλα που ήρθε στα χέρια εθελοντών της οργάνωσης Ape Action Africa, οι οποίοι του έσωσαν τη ζωή. Το βλέμμα του ζώου τα λέει όλα.

 

Η συγκλονιστική αυτή φωτογραφία του Chris Packham που τραβήχτηκε στην Μποτσουάνα δείχνει έναν ορφανό ελέφαντα που μεγάλωσε με έναν άνθρωπο. Οι ελέφαντες που περιθάλπονται όταν ενηλικιώνονται, αφήνονται και πάλι στη φύση.

 

Καρχαρίας που πιάστηκε στα παράνομα δίχτυα ψαρά σε κόλπο του Μεξικό. 10 εκατομμύρια καρχαρίες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της υπερ-αλιείας αλλά και του παράνομου τρόπου ψαρέματος. Η σούπα με καρχαρία είναι από τα πιο δημοφιλή γεύματα.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο