14 φιλοζωικά σωματεία καταγγέλλουν τα ΜΜΕ που στοχοποιούν αδέσποτα και σκυλιά ράτσας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τον απαράδεκτο τρόπο παρουσίασης περιστατικών που αφορούν επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους και την στοχοποίηση που υφίστανται συχνά τ’ αδέσποτα και συγκεκριμένες ράτσες σκύλων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγγέλλουν σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας 14 φιλοζωικά σωματεία της χώρας ανάμεσα τους και η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Στην επιστολή που εστάλη σε ΜΜΕ, Δήμους, Αστυνομικά Τμήματα αναφέρονται τα ακόλουθα: «Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν επιθέσεις «άγριων» σκύλων – με επισφαλή ρεπορτάζ – που «κατασπαράζουν αδίκως» ανυποψίαστους πολίτες. Υπερβάλλουν δε σε τέτοιο βαθμό, χρησιμοποιώντας εικόνες που ουδεμία σχέση έχουν με το συμβάν, προκειμένου η είδηση να προκαλεί πανικό και τρόμο στους πολίτες, στοχοποιώντας συγκεκριμένες ράτσες σκύλων αλλά ακόμη και τα ίδια τα αδέσποτα ζώα. Με αποτέλεσμα να μη γίνεται ενημέρωση των τηλεθεατών/αναγνωστών αλλά η πληροφόρηση να αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης.

Αντίθετα, ελάχιστες αναφορές γίνονται σε βάναυσες, καθημερινές και επαναλαμβανόμενες κακοποιήσεις ζώων. Γιατί δε δείχνουν εικόνες, όπως κρεμασμένα, μαχαιρωμένα, κατακρεουργημένα από το σύρσιμο στην άσφαλτο, άρρωστα εγκαταλελειμμένα που πετούν σωρηδόν μέσα σε κάδους και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις που μπορεί μόνο ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος να διαπράξει;

Όλα αυτά τα περιστατικά που δίνονται στη δημοσιότητα με τέτοια προχειρότητα και χωρίς δεύτερη σκέψη έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ζήτημα διαχείρισης των αδέσποτων του εκάστοτε Δήμου και τον ξεσηκωμό των φιλόζωων πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων που αναρωτιούνται αν τηρείται ο νόμος, που αφορά την προστασία της ευζωίας των ζώων με ποιον τρόπο διασφαλίζεται, καθώς και την προστασία των ζώων από τους ανθρώπους.

Γιατί εκτός από τους φιλόζωους πολίτες, δυστυχώς υπάρχουν και οι υστερόβουλοι πολίτες, που παίρνουν αφορμή από κάθε τέτοιο περιστατικό και χαρακτηρίζουν με μεγάλη ευκολία τον αδέσποτο σκύλο της γειτονιάς τους, «επιθετικό», επειδή τους γαύγισε ή τους γρύλισε, ζητώντας από τους εκάστοτε Δήμους να προβούν σε παράνομη περισυλλογή.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τον τρόπο παρουσίασης και τη στοχοποίηση που υφίστανται τα αδέσποτα ζώα από τέτοιου είδους ρεπορτάζ και ζητάμε την τήρηση του νόμου Ν.4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014, στον αυστηρότερο έλεγχο των καταγγελιών για ζώα που αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως επιθετικά. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος και συγκεκριμένα το άρθρο 1 παρ. στ΄ αυτού, αναφέρει σαφέστατα τον ορισμό του επιθετικού σκύλου, ως αυτού που επιτίθεται ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ και ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ. Διαφορετικά εκτός των άλλων διαπράττεται και το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων που προβλέπεται και τιμωρείται από τη διάταξη 191 του Π.Κ.

Τα φιλοζωικά σωματεία και σύλλογοι που προσυπογράφουν αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας είναι:

Φιλοζωικός Σύλλογος «Πήγασος» Ραφήνας – Πικερμίου
Δικαιοσύνη για τα ζώα Φιλοζωική Ανθούσα – Γέρακας – Παλλήνη
Φιλοζωικό Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σωματείο Σπατών
Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη»
Φιλοζωική Ομάδα Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη
Φιλοζωικό Σωματείο Φίλοι Των Ζώων Παπάγου – Χολαργού
Σύλλογος Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου
Σύλλογος Ζωοφίλων Αγίας Παρασκευής
Φιλοζωικό Σωματείο «Η Αγία Βαρβάρα»
Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαια – Κερατσίνι
Φιλοζωικό Σωματείο Αγρινίου
Φιλοζωικό Σωματείο Ολυμπιακού Χωριού «Ο Διογένης»
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (65 σωματεία)
Φιλόζωοι Εθελοντές

https://istoriesadespoton.gr/

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο