4 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τα γατάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τρελαίνεται με τα μικρά, νεογέννητα γατάκια. Ακόμα και αν κάποιος δεν πολυσυμπαθεί τις γάτες, δεν μπορεί να μη λιώσει στην κυριολεξία βλέποντας μωρά. Τι ξέρουμε για αυτά εκτός του ότι είναι πανέμορφα;  Ότι είναι απίστευτα ζωηρά, πανέμορφα, παιχνιδιάρικα, τρυφερά και πολύ περίεργα. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που μάλλον δεν τα γνωρίζουν όλοι. Για να δούμε ποια είναι αυτά:

  1. Έχουν μπλε μάτια

Τα γατάκια, όπως γνωρίζουμε, γεννιούνται με κλειστά μάτια τα οποία ανοίγουν όταν είναι περίπου 9 ημερών. Και όταν τα ανοίγουν, είναι μπλε. Όλα τα γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια. Και αυτό γιατί η χρωστική ουσία, η μελανίνη, που θα καθορίσει το χρώμα αρχίζει να διαχέεται στο μάτι από την 7η εβδομάδα και μετά. Χρειάζονται δυο με τρεις μήνες για να πάρουν τα ματάκια τους το μόνιμο χρώμα τους.

2. Πόσα γατάκια μπορεί να γεννήσει μια γάτα;

Η σωστή απάντηση είναι από ένα μέχρι 9. Ο αριθμός έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία της γάτας. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπου μια γάτα μπορεί να γεννήσει περισσότερα. Το ρεκόρ που έχει καταγραφεί είναι τα 19.

3. Πώς χτυπάει η καρδιά τους;

Αν παρατηρήσετε, θα δείτε ότι η καρδιά ενός μωρού γατιού χτυπάει πολύ γρήγορα. Αντίθετα με την ανθρώπινη καρδιά, που έχει 60-με 100 παλμούς το λεπτό, των γάτων χτυπάει 140 με 220 ενώ των μικρών 200 με 260.

4. Τα δοντάκια τους 

Τα πρώτα δοντάκια τους είναι μικρά και πολύ κοφτερά και τα έχουν για 3 έως 6 μήνες. Όταν γίνουν 6 εβδομάδων τα δοντάκια αυτά έχουν όλα εμφανιστεί. Τα μικρά έχουν 26 τέτοια δοντάκια ενώ οι ενήλικες γάτες 30. Στους 3 δε περίπου μήνες τα προσωρινά δοντάκια αρχίζουν να πέφτουν. Μέχρι να γίνουν 7 μηνών όλα τα νέα δόντια θα έχουν εμφανιστεί.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο