Ένα σημείωμα σε δέντρο στο Χαλάνδρι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια πρόσφατη βόλτα στο Χαλάνδρι είχε ως αποτέλεσμα να πιάσουμε λαβράκι, ιδιαίτερα μάλιστα ενδιαφέρον. Περπατώντας σε ένα δρόμο πέσαμε πάνω σε ένα σημείωμα σε δέντρο. Ένας απελπισμένος πολίτης με τον πιο έξυπνο και αστείο τρόπο παρακαλούσε τους ιδιοκτήτες σκύλων να κάνουν αυτό που πρέπει, το αυτονόητο δηλαδή. Να μην αφήσουν στο δρόμο τις ακαθαρσίες του σκύλου τους. Να τις βάλουν σε ένα σακουλάκι και να τις πετάξουν.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Ένας από τους λόγους που πυροδοτεί απίστευτους καβγάδες μεταξύ των ανθρώπων που έχουν σκύλους με ανθρώπους που δεν έχουν ή ακόμα και καβγάδες μεταξύ των φιλόζωων είναι οι ακαθαρσίες του σκύλου. Εδώ φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά και να το αναλύσουμε καθώς σε όλους είναι γνωστό τι συμβαίνει. Υπάρχουν πολλοί που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους όταν τον πάνε βόλτα.

Βέβαια εδώ αξίζει να κάνουμε μια επισήμανση. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να το κάνουν. Για να το πούμε όπως έχει δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του ζώου τους και δεν τους νοιάζει και καθόλου. Στο εξωτερικό που τα κράτη είναι περισσότερο οργανωμένα και οι πολίτες ευαισθητοποιημένοι το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο συχνό. Βγαίνουν τη βόλτα τους με το σκύλο καιθέλουν να τους δουν να αφήνουν τις ακαθαρσίες και έτσι τις μαζεύουν. Αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική πίεση και τους κανόνες της κοινωνίας που βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες ενέργειες της καθημερινής κρατούν τις γνωστές σακούλες για τις ακαθαρσίες. Όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν το κάνουν. Ακόμα και εκεί συμβαίνει. Τι ακριβώς γίνεται με αυτούς;

Υπάρχει ειλικρίνεια; Όχι

Στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές έρευνες πάνω σε αυτό, καθώς είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους επιστήμονες να καταλάβουν τι έχουν-ή δεν έχουν-στο μυαλό τους εκείνοι που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό που μαζεύει τις ακαθαρσίες του ζώου του ξεπερνάει το 60%. Και δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το επίσης ενδιαφέρον ήταν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που δεν τα μαζεύουν λένε ψέματα πάνω σε αυτό. Δεν το παραδέχονται.

Κοινωνική πίεση

Μια άλλη έρευνα έκανε focus στο τι τελικά άνθρωποι είναι αυτοί που δεν τα μαζεύουν. Ο υπεύθυνος της έρευνας Dr. Christopher M. Lowe και οι σπουδαστές του αναζήτησαν τις ακαθαρσίες σκύλων σε 8 δημοφιλή μέρη περιπάτου για σκύλους στο Lancashire της Μεγάλης Βρετανίας. Πού κατέληξαν; Όσοι δεν τις μαζεύουν χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σε αυτούς που τα αφήνουν ως έχουν και σε αυτούς που τα βάζουν μεν μέσα σε σακουλάκι αλλά  τα αφήνουν στην άκρη του δρόμου. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Τι άνθρωποι είναι τελικά αυτοί; Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πίσω από την ενέργεια του να μη μαζέψεις τα κακάκια του σκύλου σου κρύβονται διάφορα ψυχολογικά θέματα.

Οι κατηγορίες αυτών που τα μαζεύουν και αυτών που δεν τα μαζεύουν

  1. Αυτοί που τα μαζεύουν. Χαρούμενοι που έκαναν το σωστό, κρατούν το σακουλάκι ώστε να το δουν οι άλλοι. Τα μαζεύουν δε από παντού, είτε από το δάσος είτε από το δρόμο. Αν μάλιστα έχουν στο σπίτι κάδο ανακύκλωσης τα ρίχνουν εκεί.
  2. Αυτοί που τα μαζεύουν στα δημόσια μέρη, εκεί δηλαδή που θα τους δουν, και τα ξεφορτώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.
  3. Αυτοί που τα βάζουν σε σακουλάκι, όμως αν δεν βρουν κάδο, τα αφήνουν στην άκρη του δρόμου να τα μαζέψουν οι άλλοι λέγοντας “εγώ έκανα το χρέος μου”.
  4. Αυτοί που τα μαζεύουν μόνο όταν τους βλέπουν. Όταν δεν τους βλέπουν, τα αφήνουν εκεί.
  5. Αυτοί που δεν ασχολούνται με το ζήτημα. Δεν τα μαζεύουν σε καμιά περίπτωση, είτε τους βλέπουν είτε δεν τους βλέπουν αδιαφορώντας έτσι και για τους άλλους και για το περιβάλλον.

Με άλλα λόγια αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να τους δουν να αφήνουν τις ακαθαρσίες και έτσι τις μαζεύουν. Αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική πίεση και τους κανόνες της κοινωνίας που βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες ενέργειες της καθημερινής ζωής μας.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. Caroline Ζink ” Εμείς οι άνθρωποι είμαστε ιδιαίτερα κοινωνικά πλάσματα και οι πράξεις μας έχουν αντίκτυπο στη ζωή των άλλων. Έτσι έχουμε δημιουργήσει κανόνες για να μπορέσουμε όχι μόνο να συμβιώσουμε αλλά και να επιβιώσουμε. Για να αποφύγουμε το χάος έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε κανόνες. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι και το να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των σκύλων μας”.

Τι είναι η κανονιστική συμμόρφωση;

Πρόκειται για τη συμμόρφωση στη νομοθεσία και τους κανόνες που επιβάλλει η κοινωνία. Είναι η πρόβλεψη της παραβατικής συμπεριφοράς. Οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε τους κανόνες από το φόβο της τιμωρίας. Οι περισσότεροι δηλαδή φοβούνται να αφήσουν πίσω τις ακαθαρσίες των σκύλων τους. Είτε για να μην τιμωρηθούν με πρόστιμο είτε για να μην κριθούν αρνητικά από τους άλλους. Αν ο φόβος της τιμωρίας πάψει να υφίσταται, οι άνθρωποι θα παραβούν τους κανόνες, θα τους αγνοήσουν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τις ακαθαρσίες. Για αυτό και περισσότερο τις συναντούμε σε απόμερα σημεία, που δύσκολα θα μας πάρουν χαμπάρι όταν τις αφήνουμε. Και έτσι τις αφήνουμε. ( Το αντίθετο φυσικά συμβαίνει στη χώρα μας. Ακόμα και αν τους βλέπουν, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αδιαφορούν. Γιατί βασικά δεν υπάρχει νόμος ή καλύτερα δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Όπως στα περισσότερα άλλωστε θέματα στην Ελλάδα. Αν πλήρωνες το πρόστιμο, απλά δεν θα το έκανες).

Και ένας άλλος-λάθος- λόγος

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για το ότι πολλοί δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους. Ο οποίος βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ακαθαρσίες είναι κάτι φυσικό και μπορεί να μείνει στη φύση. Βοηθάνε σαν λίπασμα να μεγαλώσουν τα χόρτα και τα φυτά. Αυτό όμως που αγνοούν αυτοί που έχουν τη συγκεκριμένη πεποίθηση είναι ότι οι ακαθαρσίες είναι τοξικές, γεμάτες παράσιτα που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Με ποιον τρόπο; Εισχωρώντας στον υδροφόρο ορίζοντα προκαλώντας μόλυνση.

Αν είστε από αυτούς που θεωρείτε ότι να αφήσετε πίσω τις ακαθαρσίες του σκύλους σα είτε επειδή είναι καλό για τη φύση είτε γιατί θέλετε, από άποψη, ότι πάτε και καλά κόντρα στους νόμους και τα κοινωνικά πρέπει, σκεφτείτε το ξανά. Για το πρώτο γράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Για το δεύτερο είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Δεν πας ενάντια στο σύστημα με αυτόν τον τρόπο. Δεν είσαι επαναστάτης ή ελεύθερος από κοινωνικές συμβάσεις που σε καταπιέζουν και σου στερούν την ελευθερία. Ακριβώς το αντίθετο. Με το να είσαι αγενής και να αδιαφορείς για τους άλλους και την υγεία τους, αδιαφορείς πάνω από όλα για τον εαυτό σου. Αυτό είναι ανελευθερία. Η τήρηση των κανόνων που βοηθούν στο να ζήσουμε καλά είναι ελευθερία. Τίποτα άλλο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο