Έχουν οι γάτες πράγματι 9 ζωές;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια από τις πιο γνωστές φράσεις που χρησιμοποιείται σαν παροιμία για τις γάτες είναι το ότι έχουν 9 ζωές. Το νούμερο αυτό αλλάζει ανάλογα με τη χώρα που ζει κανείς. Εμείς και οι χώρες τις Λατινικής Αμερικής λέμε επτάψυχες ενώ η Τουρκία και οι Αραβικές Χώρες κάνουν λόγο για 6 ζωές ή 6 ψυχές. Αυτό είναι κάτι που έχει περάσει από γενιά σε γενιά δημιουργώντας έναν μύθος γύρω από αυτά τα πανέξυπνα και ιδιαίτερα τετράποδα. Από που όμως προέρχεται; Το έχετε ποτέ σκεφτεί; Και σε τι ακριβώς αναφέρεται;

Η προέλευση του μύθου

Είναι αλήθεια ότι οι γάτες έχουν απίστευτες ικανότητες και μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα σε καταστάσεις από τα άλλα ζώα. Αυτό σημαίνει όμως ότι είναι πραγματικά επτάψυχες;

Μια εκδοχή της προέλευσης αυτής της πίστης έχει τις ρίζες της σε ένα πολύ παλιό Αγγλικό ρητό που έλεγε: “Η γάτα έχει 9 ζωές. Τρεις για να παίζει, τρεις για να περιφέρεται και τρεις για να κάθεται (και προφανώς να κοιμάται).

Η συγγραφέας Linda Ruggeri αναφέρει ότι “ο μύθος αυτός του αριθμού 9 υπάρχει και στον Shakespeare. Γενικώς ο αριθμός 9 έκρυβε μυστήριο σε όλους τους αιώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες στη μυθολογία είχαν τις 9 Μούσες, οι οποίες ήταν κόρες του Δία και Μνημοσύνης. Ο Δίας κοιμήθηκε με τη Μνημοσύνη για 9 συνεχόμενες μέρες και έτσι προέκυψαν οι Μοίρες. Στους Κινέζους ο αριθμός 9 είναι συνώνυμο της τύχης, της δύναμης και του ανδρισμού”.

Κάποια άλλοι πιστεύουν ότι ο μύθος του αριθμού 9 ξεκίνησε από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Όλοι γνωρίζουμε ότι για αυτούς οι γάτες ήταν κάτι ιερό, ήταν θεϊκά όντα. Σύμφωνα με τον Αιγυπτιολόγο Essam Hamed: “Μια αστεία παροιμία των Αιγυπτίων σήμερα λέει ότι οι γάτες έχουν 7 ζωές επειδή τις δυο τις πήραν οι Αμερικανοί. Όταν εδώ στην Αίγυπτο κάποιος έχει πολλά ατυχήματα αλλά ζει, τότε λέμε ότι είναι σαν τις γάτες”.

Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι ο μύθος αυτός προέρχεται από την ικανότητα της γάτας να επιβιώνει σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Η ευελιξία που έχει τη βοηθάει συχνά να μην παθαίνει τίποτα από διάφορα ατυχήματα.

Ο ορθοπεδικός κτηνίατρος Dr. Brian Beale θα πει: “Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες με γάτες που επιβίωσαν από φωτιά, από πέσιμο μεγάλων κτιρίων, εκεί δηλαδή που οι άνθρωποι και άλλα ζώα δεν θα κατάφερναν. Αυτό τις κάνει στα μάτια μας κάτι ξεχωριστό, ότι έχουν υπερφυσικές ικανότητες”.

Μπορούν οι γάτες να ξεγελάσουν το θάνατο;

Φυσικά και όχι. O Beal θα πει: “Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο για κάτι τέτοιο. Όπως οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα έτσι και οι γάτες έχουν μια και μοναδική ζωή στον πλανήτη αυτόν. Οι μεγάλες ικανότητές τους στην επιβίωση δεν είναι παρά μέσα στη φύση τους. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αυτή η θαυμάσια ικανότητα της γάτας γίνεται πραγματικότητα από τον τρόπο που είναι διαμορφωμένοι οι μύες της και από τα ένστικτά της, που της επιτρέπουν να τους ενεργοποιούν γρήγορα. Όπως και να πέσει, συνήθως προλαβαίνει να γυρίσει στον αέρα έτσι ώστε τα πόδια της να είναι προς τα κάτω. Η ανεπτυγμένη αίσθηση της ισορροπίας της, τη βοηθάει για να το καταφέρει αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 90% των γάτων επιζούν μετά από ένα μεγάλο πέσιμο”.

Αυτός ο μύθος και αυτές οι ικανότητες μια γάτας είναι όμως στοιχεία υπέρ της; Μάλλον όχι. Και αυτό γιατί πολλοί άνθρωποι τους φέρονται με σκληρό τρόπο πιστεύοντας ότι δεν παθαίνουν τίποτα. Πολλοί όταν χτυπούν μια γάτα με το αυτοκίνητο θεωρούν ότι θα τα καταφέρει. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Καθημερινά βλέπουμε σκοτωμένες γατούλες στους δρόμους. Και μπορεί κάποια να χτυπηθεί από αυτοκίνητο και να φύγει τρέχοντας, όμως είναι πολύ πιθανό να πεθάνει λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία ή από κάποια πληγή.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο