Να γιατί όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αμέτρητες έρευνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία ενός κατοικίδιου στη ζωή μας. Ένα ζωάκι είναι ασπίδα στις αλλεργίες, ασπίδα σε πολλά αυτοάνοσα, ρίχνει τη χοληστερίνη, μας μειώνει το άγχος, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, βοηθάει στο να χτιστεί ένα γερό ανοσοποιητικό και πολλά άλλα.

Μια πρόσφατη, ιδιαίτερα σημαντική, έρευνα που έγινε στo Πανεπιστήμιο Uppsala της Σουηδίας και δημοσιεύτηκε στο “Scientific Reports” αναφέρει ότι συμβιώνοντας με ένα σκύλο μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες καρδιαγγειακής πάθησης αλλά και οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα μελέτησε τον τρόπο ζωής και την υγεία ανθρώπων που ζούσαν μόνοι και ανθρώπων που συμβίωναν με σκύλο. Όσοι ζούσαν με σκύλο είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα, 11% λιγότερες για καρδιακή προσβολή και 33% λιγότερες πιθανότητες λόγω πρόωρου θανάτου από αυτούς που ζούσαν χωρίς κάποιο κατοικίδιο.

Τα οφέλη όμως ενός κατοικίδιου είναι πολλά και σημαντικά ακόμα και σε αυτούς που δεν ζουν μόνοι τους αλλά με την οικογένειά τους. Και εδώ η ύπαρξη ενός σκύλου έχει πολλά καλά καθώς μειώνει τις πιθανότητες θανάτων από καρδιακές νόσους κατά 11%.

Το βασικό μυστικό εδώ είναι η καθημερινή βόλτα που κάνουμε με το σκύλο μας, κάτι που κάνει καλό στην υγεία μας, βελτιώνοντας εκτός των άλλων και την αντοχή μας.

Ο Tove Fall, κτηνίατρος και καθηγητής επιδημιολογίας, αναφέρει: “Έχω γνωρίσει αμέτρητους ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι θεωρούν ότι το ζώο τους τους έχει βοηθήσει στο να γίνουν πιο κοινωνικοί. Και φυσικά βασικό είναι το όφελος στην υγεία. Σαν κηδεμόνας και εγώ σκύλου μπορώ να πω ότι οι περισσότεροι που συναντώ να βγαίνουν για περπάτημα έξω από το σπίτι τους είναι αυτοί που έχουν σκύλο. Ακόμα και σε κακό καιρό εκείνοι θα βγουν. Έτσι παραμένουν υγιείς και κρατούνται σε φόρμα. Ένας σκύλος φέρνει χαρά σε κάποιον και είναι η παρέα του. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο, ας το κάνει. Θα έχει με το μέρος του αμέτρητες έρευνες”.

Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε επί 12 χρόνια 3,4 εκατομμύρια Σουηδούς πολίτες, άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 80 χρόνων, χωρίς κάποιο ιστορικό καρδιακής νόσου, έρχεται να επιβεβαιώσει και να πάει ένα βήμα πιο πέρα τα ευρήματα μιας άλλης ανάλογης έρευνας που διεξήχθη το 2013 από τον αμερικανικό καρδιολογικό οργανισμό όπου είχε παρουσιάσει διεξοδικά το πόσο καλό για κάποιον είναι η συμβίωσή του με ένα ζωάκι αλλά και η ενασχόληση μαζί του.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο