Βρετανός έφτιαξε ένα φιλμ για τις αδέσποτες γάτες της Σκιάθου που θα σας κάνει να δακρύσετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

O Philip Bloom είναι γνωστός και ιδιαίτερα ταλαντούχος κινηματογραφιστής από τη μεγάλη Βρετανία. Ο Bloom έρχεται κάθε καλοκαίρι από το 2015 στη Σκιάθο για διακοπές.

Αυτό το καλοκαίρι ήρθε και παράλληλα με τις διακοπές του γύρισε ένα ντοκιμαντέρ, που το ονόμασε Charmolipi (Χαρμολύπη). Το ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο θεωρεί ότι είναι η καλύτερη δουλειά του μέχρι τώρα, είναι υπέροχο αλλά ταυτόχρονα και πολύ στενάχωρο. Και αυτό; Γιατί από τη μία μιλάει για τις πανέμορφες παραλίες και τη φύση αυτού του νησιού και από την άλλη αναφέρεται στις αμέτρητες αδέσποτες γάτες που προσπαθούν να επιβιώσουν, συχνά χωρίς να βρίσκουν τίποτα να φάνε, στο δρόμο.

Ο ίδιος το 2018 γύρισε 4 ντοκιμαντέρ για τη φιλοζωική Cat Welfare Association, η οποία έχει 12 χρόνια ζωής και κάνει απίστευτο έργο βοηθώντας τις γάτες του νησιού. Οι εθελοντές της καθημερινά πηγαίνουν και ταϊζουν 2000 γάτες σε όλο το νησί. To ντοκιμαντέρ με τίτλο Skiathos Cat Welfare Association κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Arcosanti International Film Carnivale.

Στο βιντεάκι που ανέβασε αυτές τις μέρες στη σελίδα του στο Facebook, ο Philip, αναφέρει ότι το νησί τα τελευταία 2 χρόνια άλλαξε. Και ότι και ο ίδιος το βλέπει πλέον με άλλο μάτι.

Το νησί, όπως λέει, έχει 60 υπέροχες παραλίες. Το καλοκαίρι γεμίζει τουρίστες και μπορείς να το απολαύσεις χαλαρώνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Όμως ο ίδιος έχει το μυαλό του στις αδέσποτες γάτες, που τριγυρνούν σαν φαντάσματα στο νησί, άλλες πεινασμένες, άλλες άρρωστες, άλλες χτυπημένες. Μέσα στο αυτοκίνητό του έχει τροφές. Για να πάει να τις ταϊσει. Αυτό το κάνει καθημερινά στις διακοπές του εδώ, πρωί και βράδυ.

Πέρυσι ο Philip υιοθέτησε μια αδέσποτη μονόφθαλμη γατούλα που την ερωτεύτηκε όταν την είδε και έναν επίσης αδέσποτο γατούλη που ζουν μαζί του πλέον στην Αγγλία.

“Όμως πάντα κάποια πρέπει να αφήσεις πίσω. Δυστυχώς σχεδόν κάθε μέρα πετάγονται μικρά γατάκια στους κάδους σκουπιδιών. Τα πετάνε για να πεθάνουν. Όμως 200 περίπου γατούλες βρίσκονται στη θαλπωρή της Cat Welfare Association. Οι υπόλοιπες δεν είναι τυχερές. Έχουν το μικρότερο προσδόκιμο χρόνο ζωής των ζώων σε όλο το νησί. Σε κάθε επίσκεψή μου στο νησί βλέπω γνωστές μου γάτες. Αλλά πολλές δεν τις ξαναβλέπω”, θα πει ο ίδιος.

Στο υπέροχο ντοκιμαντέρ του μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε ένα περιστατικό όπου ένα ζευγάρι Ελλήνων κλότσησε μια γατούλα, τη Severus, που βρισκόταν δίπλα τους στην παραλία. Και όταν πήγε κοντά τους να μάθει το γιατί, εκείνοι ήταν επιθετικοί λέγοντάς του: “Δική σου είναι η γάτα; Τι σε νοιάζει;”

Θα μπορούσαμε να του πούμε πολλά για αυτήν τη συμπεριφορά. Όμως μάλλον το έχει καταλάβει και ο ίδιος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον μοναδικό Philip Bloom,επισκεφτείτε τη σελίδα του στο Facebook.  https://www.facebook.com/philipbloom/

Κάντε όμως και ένα κλικ στην υπέροχη οργάνωση Cat Welfare Association, δείτε τη δουλειά που κάνει και πόσες γάτες έχει σώσει και βοηθήστε τη να σώσει ακόμα πιο πολλές.  https://www.skiathos-cats.org/

Η Skiathos Cat Welfare Association (SCWA) φροντίζει τις γάτες της Σκιάθου από το 2007, έχει στειρώσει πάνω από 6.000 γάτες και παρέχει τροφή και στέγαση σε πολλές γάτες 365 ημέρες το χρόνο. Ακόμη, παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις γάτες που ζουν στους δρόμους του νησιού.

Από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο